Планирането на банята е висш пилотаж в обзавеждането

Интервю с Анне Цубер е главен редактор на HÄUSER, считано за едно от най-добрите международни списания за архитектура и дизайн. Тя също е зам. гл. редактор на немското сп. „der SCHÖNER WOHNEN”.
14.11.2014
Светлана Жeлева
387
интериор, баня, дизайн баня, обзавеждане баня
Анне Цубер е всепризната експертка по въпросите за дома.
Източник: https://www.callwey.de/wp-content/uploads/2014/02/Anne_Zuber_schoener_wohnen.jpg

Визитка: 
Анне Цубер е главен редактор на HÄUSER, считано за едно от най-добрите международни списания за архитектура и дизайн. Тя също е зам. гл. редактор  на немското сп. „der SCHÖNER WOHNEN”. Анне Цубер е всепризната експертка по въпросите за дома, за нея журналистите казват, че „за къщата знае просто всичко”.


- Съгласна ли сте, че планирането на банята може да се нарече висш пилотаж в обвавеждането или?
- Точно така. Причината е, че човек се нуждае от много и различни видове  майстори у дома: зидар, дърводелец, плочкаджия, водопроводчик, евентуално стъклар и специалист по парното. Като цяло ремонта на банята е скъп. Особено скъп става, когато се допуснат грешки. Затова винаги бих се обърнала към специалист по планирането на бани. Тогава цялата работа се поема и ръководи от един експерт, и са наясно предварително колко ще им излезе новата баня.


- Какво непременно трябва да избегнем?
- Трябва да не се подаваме на изкушението да искаме да сме твърде модерни. Това особено личи при дизайнерските хотели колко бързо нещо изведнъж става демоде, а вчера е било последния писък на модата.


- Откъде да започнем?
- Със скиците, чертежите, така наречената Хоризонтална проекция. Ако се прави пристройка, трябва непременно да се планира и един прозорец. Тоалетна и баня в едно помещение е решение само в краен случай. В такъв случай WC- то се налага да се скрие зад една полувисока стена. С една или две мивки, душ, вана или двете? В най-добрия случай е банята да е много близко до спалнята. Останалото обзавеждане зависи от личното предпочитание, но и от мястото, с което разполагаме. 


- Най-новата мода е двете стаи да се съединят?
- Да. И тогава се намирам във ваната до моето легло. Откровен казано, на мен това разстояние ми е твърде близко. Освен това бих се тревожила, че моята пухена завивка ще пострада от изпаренията. 


- Банята трябва да е повече - място за лична хигиена или място за спа и уелнес?
- И двете. Сутрин  имам само 17 мин. лично време- за къпане, сешоар, миене на зъби, следователно банята трябва да е много удобна, но тя трябва да въздейства и на моите сетива. В банята започва и завършва моя ден.


- Какво още трябва на добрата баня?
- Правилните материали. Преди тя цялата се покриваше с плочки- от горе до долу, а сега плочки се слагат само там, където е необходимо, а стените се оставят голи.


- Кои плочки са за предпочитане?
- Големият формат, и да са от гранитогрес, който изглежда като природен камък. Те имат предимството да са само с няколко фуги, защото фугите с течение на времето стават все по-грозни. Освен това с големи плочки малкото пространство изглежда по-голямо. За т.нар проблемни бани с много ъгълчета и извивки се препоръчва стъклена мозайка, тъй като тя може да пасне на всяко ъгълче, без да изглеждат скупчени.


-Изискванията към светлината?
- Важното е огледалото да не се осветява отгоре, а встрани, за да не се падат грозни сенки върху лицето. И  не забравяйте мястото под душа, защото бързо ще се отзовем на тъмно, особено ако има разделителна стена между баня и тоалетна.


- И накрая, няколко думи за избор на вана?
- Звучи глупаво, но трябва да си легнете пробно в магазина. Някои от моделите изглеждат страхотно, особено тези в които може да се седи и от двете страни,  но когато човек легне, не може да използва краката си за опора и вътре се хлъзга като костенурка.

+3
Закони Нормативна база Коментари