Планинското убежище на бъдещето

Представяме Ви проект на арх. Николай Марио и студио NiMa Design - къща в планината.
21.12.2022
Вяра Петкова
2732
къща в планината, проект къщи, студио NiMa Design, HOUSE N1
Източник: www.nimadesign.org

HOUSE N1 - Къща в планината
Проект:  арх. Николай Марио, Студио NiMa Design

Когато заговорим за къща в планината, в съзнанието ни изникват китни алпийски селца и монолитни къщи от камък със силно скосени покриви. Сега ви предлагаме да забравите всичко, което знаете за една планинска вила, защото къщата, която ще ви представим разбива на пух и прах всички клишета и стереотипи на традиционното строителство и чака своето място в учебниците по модерна архитектура на следващото десетилетие.

Арх. Николай Марио и студио NiMa Design за пореден път доказаха, че смелостта в проектирането на сгради не е за пренебрегване и би трябвало да е основно задължение на всеки архитект, чиято мисия е да променя заобикалящата ни среда за поколения напред. HOUSE N1 с право носи наименованието си и представлява еднофамилна къща на две нива, намираща се в непосредствена близост до София. Къщата разполага с четири спални, дневна с малък басейн, който през лятото може да бъде изцяло отворен към екстериора и гараж за две коли. До тук нищо ново, ще си кажете може би, за това нека погледнем къщата отвън.


Източник: www.nimadesign.org

Първото нещо, което ни впечатлява са стръмните, скатни покриви, които „чертаят“ външния обем на къщата. Формата им наподобява оригами, леко и ефирно, което съвсем интуитивно и непринудено е покрило цялата конструкция и е пробито от съществуващото в периметъра му дърво. Драматични наклони и различни ъгли на пречупване създават силната динамика в целия облик на къщата, като всеки един наклон е добре премислен, така че да отваря повече или по-малко интериора към външното пространство.


Източник: www.nimadesign.org

Първото ниво е изцяло обградено от големи прозорци по цялата височина на етажа, така че покривът се превръща в единственото средство, с което да се регулира степента на проникване на външния пейзаж в интериора. Така например, таванът при входа е най-висок и се скосява към спалните, намалявайки външния контакт с тях.


Източник: www.nimadesign.org

Целият покрив е покрит с ламели от горено дърво, което, благодарение на специфичния си начин на обработка, е превърнато в материал, който да не се влияе от резки промени в температурата или UV лъчение. Освен отличните си качества, графитният нюанс на дървото придава този модерен и изискан вид на сградата и е препратка към интериора, чиито стени също са решени с дървена обшивка. По този начин се създава илюзията, че сградата е направена изцяло от естествено дърво, така че да се постигне търсения, планински уют.


Източник: www.nimadesign.org

Носещата метална конструкция, също с нестандартна форма, е изтеглена максимално във вътрешноста на къщата и е почти неразпознаваема при изгледите отвън. Така се създава усещането, че покривът стъпва само на ефирните стъклени прегради, които трябва да поемат тежестта му и създава оптичната илюзия за пренебрегването на законите на физиката. Освен с почти магичното си присъствие, HOUSE N1 впечатлява и с начина, по който чисто технично се възприема отвън. Всяко леко изменения на позицията на наблюдение на къщата, изменя тотално нейната фасада, чиято визия никъде не се повтаря симетрично. Така план, разгъвка и перспектива изглеждат напълно различни, а връзките между тях - трудно проследими.


Източник: www.nimadesign.org

С HOUSE N1 арх. Николай Марио, за пореден път ни доказа как семплите, но добре подбрани решения, могат да отворят един цял нов свят на проектиране и дори разбиране на едно задание. Когато се изхожда от есенцията, от архетипът или от основната потребност на човек за разнообразие, а не от конвенционалните архитектурни способи, тогава се прави голямата крачка към бъдещето и към новите тенденции. Свикнали сме те да се налагат някъде отвън, но ето че тенденциите могат да бъдат „засадени“ на местна почва и то в непосредствена близост до София.  


Източник: www.archinova.bg

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022", като спечели Наградата в категория "Проекти - Еднофамилни жилищни сгради".
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари