Пещера "Орлова чука“ - природен феномен, който трябва да посетите и да изречете най-съкровените си желания

За нас е удоволствие да ви разкажем за пещера "Орлова чука“ – една от най- красивите пещери в България. Светлина и музика в съчетание с невероятни форми, изваяни от природния феномен.
29.05.2021
Дияна Кинова
692
пещера, природен феномен, "Орлова чука“, природен парк „Русенски Лом“
Източник: "Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Намира на около 40 км от Русе, в близост до с.Пепелина в Природен парк "Русенски лом". "Орлова чука" е трета сред най-дългите пещери в България. Общата дължина на галериите е 13 437м. Температурата в пещерата е 14°C - относително постоянна през цялата година. Във входните си леснодостъпни части е облагородена и удобна за посещение. Входът на пещерата е на 40 м над речното ниво. Надолу до входа на пещерата води стръмна пътека с изградени стълби. От входната площадка се открива красива гледка към Природен парк „Русенски Лом“ и неговите скални забележителности. В близост преди входа на пещерата ще минете покрай хижа "Орлова Чука".
 

Входът на пещерата. Източник "Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев


Пещерата е открита през 1941 г. Входът не е бил удобен и достъпен. През 1959 г. в пещера Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала и е пробит изкуствен тунел, служещ за вход. Тогава изследователи започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Пещерата е обитавана и от неандерталци през палеолита и каменно-медната епоха. Името ѝ произхожда от скалния венец, който стои над входа. Проучванията на пещерата продължават и до днес. През октомври 1962 г. пещерата е обявена за природна забележитерлност. От 1978 г. е археологически паметник на културата от национално значение. Днес за посетителите са достъпни и осветени около 3 км от пещерата на горното и ниво.

 
Източник:"Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев


Пещерата Орлова чука е местообитание на 14 вида прилепи. Три от тях са включени в Световния червен списък: дългопръстият нощник, южният подковонос и подковоносът на Мехели. Всички видове прилепи са строго защитени от Закона за биологичното разнообразие на територията на цялата страна. Пещерата е най-значимото зимно убежище на южния подковонос и на подковоноса на Мехели в цяла България.
 


Източник: "Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев

От входа на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала - „Концертна”. Именована е така заради добрата ѝ акустика. В нея често се изнасят концерти, Всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Сред забележителностите на пещерата са Големият сталактон, Малката пропаст, най-голямата зала Големите сипеи, която е краят на благоустроената част на пещерата. 


„Големият сталактон” с височина 3,5 м и диаметър 50 см се намира в „Концертната зала”. При почукване върху "Пеещия сталактон" се отронват звуци като от музикален инструмент.

Източник:"Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев


В пещерата има и много други интересни образувания – „Динозавъра”, „Бухала”, „Костенурката” и др. В „Голямата галерия”, на запад от „Концертната зала”, има множество красиво оформени синтрови езера. Едно от тях е „Изворчето“, което се смята за най-хубавото място в "Орлова чука". Легендата разказва, че който пие вода от него и си пожелае нещо, то ще се сбъдне. Сталагмитите край Изворчето са млечнобели и много красиви. Следват Сухото езеро, Самотният сталактон, Малката гора, Монасите, Еленчето, Близнаците, Кошерът, Раят, Адам и Ева. 
 

Източник:"Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев

Най-голямата и благоустроена зала в пещерата е „Големите сипеи”. По стените има синтрови образувания, в които, ако се вгледате, може да различите интересни форми, наподобяващи змия, футболист с топка и др. На дъното на залата има скални блокове, вероятно срутени по време на силни земетресения. Сипеите са две големи зали, високи по 30 и дълги от 50 до 70 м. В някои галерии са открити красиви игловидни кристали. До „Големите сипеи” е разположена залата „Малките сипеи”. На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира „Космическата зала”. При малката зала „Почивка” е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини.

Източник: "Още за къщата". Снимки Дияна Кинова и Димитър Шиклев

В пещерата се влиза на групи до 15 човека на всеки кръгъл час. Снимането в пещерата е разрешено, но е забранено паленето на огън, обезпокояването на животните, обитаващи пещерата, както и посещението на необлагородените галерии на пещерата. През зимните месеци пещерата е затворена за туристи. Посещава се в периода  от април до октомври от 9 ч. до 17 ч. В пещерата се влиза само с екскурзовод.

Гледка от входа на пещерата. Източник: "Още за къщата". Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев


В Природен парак "Русенки лом" се намират и крепостта "Червен", "Бесарбовският скален манастир",  "Ивановски скални църкви", за които вече сме ви разказали.
 

Автор: Дияна Кинова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари