Персонален профил за банята

Икономическата криза е на път кардинално да трансформира представите за дизайн в банята.
08.05.2011
Антоанета Салфидж
311
баня, дизайн в банята, мултифункционалност, "синя отговорност", интерактивна баня
Ваната Morphin на Kos & Zuccetti е отличена с Design Plus
Източник: Kos & Zuccetti

Икономическата криза е на път кардинално да трансформира представите за дизайн в банята. Доказателство за това са първите международни посткризисни изложения в сектора и особено панаирът ISH’11, който на всеки две години се провежда във Франкфурт, Германия.


Необузданата декоративност, тенденциозната имитация на материали и материи, свръхреалните форми и обеми и това в съчетание с много, много вода, т.е. всичко, което можеше да шокира сетивата и най-вече зрението, вече се възприема като демоде или в по-добрия случай – като класика. Банята не е място за експерименти. Тя е твърде лично пространство, в което всеки прави това, което му се хареса – от миенето на зъбите и гримирането до четенето на вестник, говоренето по телефона и вглъбената медитация. При това различните дейности най-често се осъществяват с интимен, непознат за околните ритуал. Ето защо е изключително важно точно това пространство  да е удобно като мека ръкавичка, да толерира  мобилността на идеи и емоции, да предвижда и да предлага удобство за всички евентуални случки, които могат да се осъществят в него,  да позволява  “въвеждането” на персонален профил, обслужващ навиците и ритуалите на ползвателите. 


Как ще се постигне всичко това ли? С умен дизайн, приятелски настроен към човека и природата, категорични са дизайнерите. 


Ваната In Flow на Roca


Моят приятел банята
“Дизайн с човешко лице”, това е посланието, което  водещите производители отправиха на ISH към клиентите.  Банята може да е толкова различна, колкото различни са и хората, които я ползват, и толкова мултифункционална, колкото самият живот. Повечето нови колекции на марки като Geberit, Keramag, Ideal Stangard, Hansegrohe ясно заявиха претенцията да предложат комфортна обстановка за всички възможни сюжети в банята независимо от възрастта и социалния статус на действащите лица. 

Колекцията AxorBouroullec на дизайнерите Ронан и Ерван Бурулек за Axor, Hansegrohe


Bath & Rooms, така се нарича новата концепция на Ideal Stangard, която в максимална степен представя приятелски настроената баня. Тя включва три обобщени визии за пространства, изцяло инспирирани от реалния живот. Expirience предлага варианти за ценители на прецизния и точен детайл за тези, които искат всичко в банята да е идеално, вдъхновяващо и хармонично. Банята Easy дава възможност за задаване на съвсем различен профил – тя е удобна, практична и изключително мобилна. В нея могат да се вършат различни неща, и то за дълго време – от приготвянето на тоалета до четене на книга или говорене по телефона. Серията Solutions пък създава комфорт и удобства за хората, нуждаещи се от специални грижи.  

Душът Grohe Rainshower вече и с нови цветове в пастелната гама


Новата мултифункционалност на банята е манифестно представена и в дизайнерската колекция на Ронан и Ерван Буролек за Axor. Тя е съставена от 80 части – мивки, аксесоари, смесители, полици, вани, които могат да се композират в десетки и дори стотици комбинации. Благодарение на иновационния акрилен материал, от който е изработено оборудването, смесителите могат са монтират в ъгъл или централно на мивката, на избрано място по борда на ваната, да се поставят на някоя от етажерките. Ключът към ултрамобилността на системата Axor Bouroullec е именно в етажерките. Те са с различна дължина и могат да се укрепват на произволна позиция около или пък встрани от мивката, огледалото, мебелите, ваната и да осигуряват допълнителни пространства за дреболиите в банята. Братята Буролек са убедени, че отворената им система ще разкрепости банята и ще премахне властващата диктатура в това пространство, според която всеки елемент или аксесоар си има едно-единствено предназначение. “Вярваме в творчеството на хората, в способността им да оптимизират личното си пространство в съответствие с техните нужди и желания, а не просто защото дизайнът го налага”, обяснява Ерван Буролек.

Системата Evolution Ideal Standard, която е отличена с Design Plus


“Синя отговорност”
Да обичаш, значи да си отговорен. Този висш природен принцип по категоричен начин определя пътя на развитие на целия сектор, пряко свързан с водата. Как можеш да се зарадваш на сутрешната водна струя, с която измиваш очите си, ако си даваш сметка, че утре тази “екстра” може да я няма и че твоето днешно безхаберно отношение към живителната течност също мъничко е допринесло за това. За втори път Федерацията на германските производители на техника и оборудване обедини изложителите на  ISH  с кампанията “Синя отговорност”. Представени бяха иновационни изделия и технологии, които постигат значителни икономии на водата или пък системи за рециклиране и вторичното й използване в бита.  Повечето нови смесители и душове са с висок процент на икономии на вода, като много от тях са с аератори, които “раздуват” капките, правят така, че при допир да създават усещане за обилна струя, но с малко вода. Ваните също пестят предимно с “трикове”, с формата на коритото, което е ергономично, но така извито, че реално има нужда от поне 10% по-малко вода. Една от най-новите вани на Roca In Flow предлага обилни каскади, като изразходва не по-вече от стандартните 75 л благодарение на интелигентната система за рециклиране. Пак марката Roca предлага още една зелена иновация, но в областта на тоалетната. Моделът In Tank всъщност е без казанче. Контейнерът за вода е вграден в самия корпус долу под чинията и има нужда само от 2,5 л вода, което е почти три пъти по-малко в сравнение със стандартните 6 л. Ако този модел се развие и бъде приет от пазара, това ще е истинска революция в тоалетните, които не са претърпели сериозна промяна поне от 150 години.


Душът Grohe Rainshower вече и с нови цветове в пастелната гамаУтре за интерактивната баня
Комуникацията с банята е възможна и днес, но утре тя ще е просто част от ежедневието ни. В това е абсолютно убеден Ахим Пол, водещият дизайнер на студиото Artefaкt, който разработи за Ideal Standard интелигентната  платформа Evolution, отличена с приза Design Plus . Тя представлява система за контрол на достъп и управление на оборудването в банята. Душът, умивалникът, ваната са в състояние да се управляват от дистанция и от дисплея на мобилния телефон. Evolution предлага опции за лесно и бързо индивидуализиране на водната струя като температура и сила, технология, която не само пести време, но е и много икономична откъм разходи особено на вода. Интерфейсът на дигиталния панел е изключително опростен и лесен за управление и е с красив външен вид.

Тоалетната In Tank на Roca, която функционира без казанче


Все по-високо технологично развитие бележат и тоалетните. Моделите на Kohler, Geberit  вече са пълни с електроника, многофункционални, удобни, чисти и на един бутон от интелигентността. На  специален интерес от страна на европейци и особено руснаци се радват WC-тата на японския лидер ТОТО, който вече за втори път се представя на ISH. Брандът е изключително популярен в Страната на изгряващото  слънце с тоалетните чинии, които се самопочистват, ароматизират, имат подгряваща се седалка,  а струята на бидето им, освен че ще ви хигиенизира, може да ви направи и хидромасаж. Една такава тоалетна чиния струва 10 000 долара и изключително успешно се продава на руския пазар, твърди българинът Асен Радковски, който е мениджър на ТОТО за Русия.

Закони Нормативна база Коментари