Персонален профил за банята

Икономическата криза е на път кардинално да трансформира представите за дизайн в банята.
08.05.2011
Антоанета Салфидж
191
баня, дизайн в банята, мултифункционалност, "синя отговорност", интерактивна баня
Ваната In Flow на Roca
Източник: Roca

Икономическата криза е на път кардинално да трансформира представите за дизайн в банята. Доказателство за това са първите международни посткризисни изложения в сектора и особено панаирът ISH’11, който на всеки две години се провежда във Франкфурт, Германия.


Необузданата декоративност, тенденциозната имитация на материали и материи, свръхреалните форми и обеми и това в съчетание с много, много вода, т.е. всичко, което можеше да шокира сетивата и най-вече зрението, вече се възприема като демоде или в по-добрия случай – като класика. Банята не е място за експерименти. Тя е твърде лично пространство, в което всеки прави това, което му се хареса – от миенето на зъбите и гримирането до четенето на вестник, говоренето по телефона и вглъбената медитация. При това различните дейности най-често се осъществяват с интимен, непознат за околните ритуал. Ето защо е изключително важно точно това пространство  да е удобно като мека ръкавичка, да толерира  мобилността на идеи и емоции, да предвижда и да предлага удобство за всички евентуални случки, които могат да се осъществят в него,  да позволява  “въвеждането” на персонален профил, обслужващ навиците и ритуалите на ползвателите. 


Как ще се постигне всичко това ли? С умен дизайн, приятелски настроен към човека и природата, категорични са дизайнерите. 


Моят приятел банята
“Дизайн с човешко лице”, това е посланието, което  водещите производители отправиха на ISH към клиентите.  Банята може да е толкова различна, колкото различни са и хората, които я ползват, и толкова мултифункционална, колкото самият живот. Повечето нови колекции на марки като Geberit, Keramag, Ideal Stangard, Hansegrohe ясно заявиха претенцията да предложат комфортна обстановка за всички възможни сюжети в банята независимо от възрастта и социалния статус на действащите лица. 


Bath & Rooms, така се нарича новата концепция на Ideal Stangard, която в максимална степен представя приятелски настроената баня. Тя включва три обобщени визии за пространства, изцяло инспирирани от реалния живот. Expirience предлага варианти за ценители на прецизния и точен детайл за тези, които искат всичко в банята да е идеално, вдъхновяващо и хармонично. Банята Easy дава възможност за задаване на съвсем различен профил – тя е удобна, практична и изключително мобилна. В нея могат да се вършат различни неща, и то за дълго време – от приготвянето на тоалета до четене на книга или говорене по телефона. Серията Solutions пък създава комфорт и удобства за хората, нуждаещи се от специални грижи.  


Новата мултифункционалност на банята е манифестно представена и в дизайнерската колекция на Ронан и Ерван Буролек за Axor. Тя е съставена от 80 части – мивки, аксесоари, смесители, полици, вани, които могат да се композират в десетки и дори стотици комбинации. Благодарение на иновационния акрилен материал, от който е изработено оборудването, смесителите могат са монтират в ъгъл или централно на мивката, на избрано място по борда на ваната, да се поставят на някоя от етажерките. Ключът към ултрамобилността на системата Axor Bouroullec е именно в етажерките. Те са с различна дължина и могат да се укрепват на произволна позиция около или пък встрани от мивката, огледалото, мебелите, ваната и да осигуряват допълнителни пространства за дреболиите в банята. Братята Буролек са убедени, че отворената им система ще разкрепости банята и ще премахне властващата диктатура в това пространство, според която всеки елемент или аксесоар си има едно-единствено предназначение. “Вярваме в творчеството на хората, в способността им да оптимизират личното си пространство в съответствие с техните нужди и желания, а не просто защото дизайнът го налага”, обяснява Ерван Буролек.


“Синя отговорност”
Да обичаш, значи да си отговорен. Този висш природен принцип по категоричен начин определя пътя на развитие на целия сектор, пряко свързан с водата. Как можеш да се зарадваш на сутрешната водна струя, с която измиваш очите си, ако си даваш сметка, че утре тази “екстра” може да я няма и че твоето днешно безхаберно отношение към живителната течност също мъничко е допринесло за това. За втори път Федерацията на германските производители на техника и оборудване обедини изложителите на  ISH  с кампанията “Синя отговорност”. Представени бяха иновационни изделия и технологии, които постигат значителни икономии на водата или пък системи за рециклиране и вторичното й използване в бита.  Повечето нови смесители и душове са с висок процент на икономии на вода, като много от тях са с аератори, които “раздуват” капките, правят така, че при допир да създават усещане за обилна струя, но с малко вода. Ваните също пестят предимно с “трикове”, с формата на коритото, което е ергономично, но така извито, че реално има нужда от поне 10% по-малко вода. Една от най-новите вани на Roca In Flow предлага обилни каскади, като изразходва не по-вече от стандартните 75 л благодарение на интелигентната система за рециклиране. Пак марката Roca предлага още една зелена иновация, но в областта на тоалетната. Моделът In Tank всъщност е без казанче. Контейнерът за вода е вграден в самия корпус долу под чинията и има нужда само от 2,5 л вода, което е почти три пъти по-малко в сравнение със стандартните 6 л. Ако този модел се развие и бъде приет от пазара, това ще е истинска революция в тоалетните, които не са претърпели сериозна промяна поне от 150 години.


Утре за интерактивната баня
Комуникацията с банята е възможна и днес, но утре тя ще е просто част от ежедневието ни. В това е абсолютно убеден Ахим Пол, водещият дизайнер на студиото Artefaкt, който разработи за Ideal Standard интелигентната  платформа Evolution, отличена с приза Design Plus . Тя представлява система за контрол на достъп и управление на оборудването в банята. Душът, умивалникът, ваната са в състояние да се управляват от дистанция и от дисплея на мобилния телефон. Evolution предлага опции за лесно и бързо индивидуализиране на водната струя като температура и сила, технология, която не само пести време, но е и много икономична откъм разходи особено на вода. Интерфейсът на дигиталния панел е изключително опростен и лесен за управление и е с красив външен вид.


Все по-високо технологично развитие бележат и тоалетните. Моделите на Kohler, Geberit  вече са пълни с електроника, многофункционални, удобни, чисти и на един бутон от интелигентността. На  специален интерес от страна на европейци и особено руснаци се радват WC-тата на японския лидер ТОТО, който вече за втори път се представя на ISH. Брандът е изключително популярен в Страната на изгряващото  слънце с тоалетните чинии, които се самопочистват, ароматизират, имат подгряваща се седалка,  а струята на бидето им, освен че ще ви хигиенизира, може да ви направи и хидромасаж. Една такава тоалетна чиния струва 10 000 долара и изключително успешно се продава на руския пазар, твърди българинът Асен Радковски, който е мениджър на ТОТО за Русия.

Закони Нормативна база Коментари