Пердетата и завесите – феерия от текстури и цветове

Както добре знаем прозорците са очите на едно помещение, а пердетата – тяхната декорация.
15.03.2015
Румяна Бонева
944
интериор, декорация, текстил, завеси, пердета
Пердета с флорални елементи в едни от най-модните цветове.
Източник: www.decorationtrendy.com

Както добре знаем прозорците са очите на едно помещение, а пердетата – тяхната декорация. Популярните до скоро щори свенливо отстъпват пред комфорта и уюта на пердетата и завесите - все по-предпочитани в декорацията на дома. 
Всяка една стая би изглеждала незавършена и неприветлива без пердета. В същото време,  ако ги изберем в неподходящ стил и нюанс не само няма да постигнем желаното настроение и комфорт, които искаме да внасят, но и ще получим точно обратния ефект, при вида им на ненужна кръпка на фона на избрания стил в помещението. Ето защо е добре да помислим и за тях едновременно с проектирането на дизайна и начина на обзавеждане и декориране.


Решение с флорални мотиви за спалнята.    Източник: www.eleganthome.ua

Правилната комбинация от текстури и цветове
Като основно правило пердатата и завесите трябва да се съчетават стилово с останалите елементи от обзавеждането. Добре е, също така, да имаме предвид дали е осигурено проникването на достатъчно дневна светлина с оглед на това дали да изберем фини, светли или по-тъмни и плътни пердета. Светлите, леки материи ще пропускат по-голямо количество светлина и по този начин визуално помещението ще изглежда по-голямо, докато плътните  тъмни пердета ще „затворят“ облика и ще затъмнят стаята, придавайки драматичен ефект.

Цветовата гама трябва да е съобразена на първо място с основния тон на стените, като може и да е в контраст с него, както и с цветовете на мебелите и аксесоарите. По този начин се постига изключително красив и сполучлив баланс подобно на начина, по който съчетаваме собствените си дрехи и накити.

Поради това няма определена мода в цветовете на пердетата или ограничения за съчетаването им. Преди всичко е важно комбинирането им в синхрон с останалите цветове в помещението. И все пак предвид абсолютната тенденция към наситените нюанси - пурпурно лилаво, наситено синьо и зелено, и цвят марсала, в комбинация с естествените земни оттенъци от природата ще взимат превес пред бежовото и бялото тази година.

Само пердета или само завеси
Независимо от факта, че доскоро двете вървяха в неразделна комбинация, дали ще изберем едно основно перде за стаята, завеси към него или пък само завеси преди всичко зависи от собствените ни нужди и предпочитания. Предназначението на завесите не се определя единствено от декориращата им функция, а също така и от особеностите и разположението на стаята. Със сигурност е добре да ги предвидим в помещенията, където ни е необходимо уединение, например в спалнята. В останалите стаи от дома изборът на завеси към основното перде като цяло не би било необходимост, а наш собствен каприз за създаване на визуален интерес и акцент.


Сатенени пердета с подплата.    Източник: www.wnetrzeiogrod.pl

Материята за нашите пердета и завеси – традиция и тенденции
Луксозните тъкани като кадифе, велур и жакард остават все така популярни. Тези материи са пищни и богати, украсени с дръзки мотиви и разкошни текстури. Перфектно се комбинират с висящи аксесоари и пискюли. Тяхната плътност възпрепятства навлизането на слънчева светлина и затова се използват предимно в изработката на завеси към основните пердета. Като цяло добавят повече лукс и екстравагантност, поради което са подходящи за по-официална обстановка в класически стил. Затрогващият им блясък и очарование ще продължават да печелят адмирации, независимо от факта, че тенденцията към фини естествени тъкани “заглушава” смелото им послание.

За един съвременен модерен дизайн е добре да заложим на ефирните материи и меките памучни тъкани.  Запазват своята популярност органзата, естествената и изкуствена коприна и сатенът.

Водещото място при модата в тъканите за пердета и завеси тази година е отредено на естествените материали, а именно памук, лен и коноп. На тазгодишното изложение Heimtextil във Франкфурт, Германия тази тенденция се представя като ключова в традиционната им изработка, умишлено нескриваща естествените несъвършенства на тъканите.
Нетипично осъвременени,  комбинирани  с метални нишки и елементи, тези доскоро сочени за “домашни” материи, светят с фин блясък и неповторимо очарование. Мотиви от ориента и етнически фрагменти все по-често ще присъсват в изработката на тъканите.


Райетата никога не излизат от мода.    Източник: www.designinghome.blogspot.com

Щампите от геометрични фигури, флоралните мотиви и текстурите, имитиращи дамаска също се представят достойно. Пердетата вече не са просто елемент за декорация, а един от основните инструменти за подчертаване на характерен дизайн и завършеност на облика в помещенията. Акцентира се и на дължината на пердетата като задължително условие е те да докосват пода, но не и да се влачат.


Драперии, воали и плисета
Привържаниците на традиционния стил и класическия дизайн със сигурност ще изберат плътните тежки материи и богата драперия. Дизайнери съветват тя да е по-богата само тогава, когато помещението го позволява. Например, такава би стояла добре във всекидневната или трапезарията, където събираме цялото си семейство и близки, поради факта, че като цяло придава по–луксозен и тържествен вид.

Разбира се, ако желаем точно този ефект тогава драпериите, воалите и плисетата са подходящо решение. Плисираните и двойно плисираните пердета също са добра опция. В последно време тази тенденция за прекалена кичозност избледнява, давайки предимство на изчистения стил в окачването на пердетата, за по-естествен дизайн.


Свидетели сме на преоткриването на пердетата и завесите като неразделна част от проектирането на интериора, пресъздадено в роматнична среща на новото и традиционното, където драматизмът отвръща на минималистичния стил, а технологиите са двъхновени от автентичните несъвършенства на ръчните изработки.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари