Пердетата в модерния дом

Пердетата спомагат да се контролира количеството дневна светлина в стаята, успешно прикриват дефекти или несъвършенства по стените и заедно с това внасят уют и интимност в интериора.
14.11.2016
Румяна Бонева
2463
интериор, цветове, пердета, интериорен текстил, цветови комбинации
Неутралните цветове допълват успокояващия интериор
Източник: www.smalldesignideas.co

Никой не би оспорил факта, че запомнящата се визия на едно помещение се дължи на подходящо подбраните пердета. Не случайно ги наричат дрехи за прозореца. Пердетата спомагат да се контролира количеството дневна светлина в стаята, успешно прикриват дефекти или несъвършенства по стените и заедно с това внасят уют и интимност в интериора. 

Дори и когато стените са цветни,  www.smalldesignideas.com

Когато ни предстои да изберем пердета трябва да се съобразим с размерите на стаята и височината на тавана, броя и формата на прозорците, стилът на интериорната концепция, а също така цветовете, текстурите и материите на елементите от интериора. Как са решени стените е още един важен фактор в определянето на избора ни – с гладка или релефна мазилка, тапети или латекс. Дали целта ни е визуално да уголемим стаята или да създадем оптическа илюзия за по-висок таван. Основен акцент ли ще са передетата или плавно допълнение в общия стил на декора?

Изчистена композиция, без допълнителен кич,  www.smalldesignideas.com

Разнообразието от пердета е изключително голямо, но основно ги разграничаваме на тънки, полупрозрачни и плътни, както и пердета тип “Римски щори” и “Японска стена”. Сред материите най-често преобладават органза, тафта, дантела, шенил, сатен, кадифе, велур, плюш. Пердетата от естествени материи като коприна, памук и лен пък са подходящи за почти всяка стая. Те улесняват естествената циркулация на въздуха и надиплени изглеждат елегантно и шикозно, но за сметка на това лесно избеляват от светлината и трудно се поддържат. За да постигнем добър синхрон в дизайна, материите на пердетата трябва да се съчетават с текстила на останалите елементи от интериора, а плътността им да изразява желаната атмосфера в помещението.

Комбинация от тъкани и цветове,  www.smalldesignideas.com

Тенденциите – простота, спокойствие, уют
Модерният дизайн на интериорния текстил се проявява в простота и премереност на детайлите, като съдържа послание за мекота и спокойствие в композицията на декора. В създаването на гостоприемна и уютна атмосфера подборът и презентацията на текстила са от основно значение.

Пердета от канава с нежен принт, съчетани с едноцветни плътни завеси в натуралните земни цветове хармонично допълват успокояващия нюанс в обстановката.


Неутралните тонове винаги внасят елегантност,  www.smalldesignideas.com

Пищният вид и помпозните щрихи остават на заден план. Пердетата с ламбрекени, подходящи за помещения с високи тавани и големи прозорци продължават да присъстват и в модерния стил, но вариантът е представен в прост и изчистен вид – ресните, пискюлите и допълнителните украшения отстъпват крачка назад. Ботатите набори и драперии от класическия интериор се трансформират в опростена композиция от изчистени линии в стила на неокласицизма.

На фокус застават играта на цветове и текстури заедно с галещият допир на нежните материи. Класическите леко набрани завеси, стигащи до пода отлично се вписват в модерния интериор. Употребата им допринася за наистина оригинален дълбочинен ефект в помещението, особено когато прозорците са разположени от двете страни на камината. Това е и начин да постигнем симетрия и естествената светлина в стаята да е напълно достатъчна.

Римските щори запазват своята популярност,  www.smalldesignideas.com

Римските щори запазват своята популярност, използвани самостоятелно или в комбинация с плътни завеси. Хоризонталните или вертикални текстилни изработки традиционно отново са заложени в светли цветове, като допълнителната защита от слънчевата светлина се осигурява от завесите с плътна текстура в своеобразни щампи, разположни от двете страни на прозореца.

Пердета цвят розов кварц,  www.thegreeneyedgirl.co.uk

Актуалните цветови комбинации
По отношение на цветовете всички сме запознати с неписаното правило – ако стените или тапетите са решени в няколко цвята, то пердетата трябва да са едноцветни и обратно. И от това правило обаче, има изключения. Съществуват много примери за сполучливи композиции от внимателно подбрана цветовата гама с необходимата доза ненатрапчивост и допълване на елементите. Широк размах на действие в този случай предоставят раираните завеси и пердета. Не само комбинацията на цветове, но и на материи е друга хитова тенденция за модерния декор. Леките пердета в светли нюанси с тъмен завършек от плътна материя в долната част придават луксозно излъчване и височина на помещението. Плътната, тъмна част предстявлява акцент в обстановката и действа притегателно за оформяне на симетричния набор на по-фината тъкан.

Завеси в черно и бяло - жизненост и енергия,  www.smalldesignideas.com

Черно и бяло – всеизвестен факт е, че противоположностите се привличат и създават удивителен контраст. Класическият тандем празнува своя успех все по-тържествено всяка следваща година и винаги е актуален. Ин и Ян за пореден път внасят неподправена жизненост и енергийни вибрации в интериора. Иновативните техники на изтъкаване създават оптическа илюзия за триизмерни апликации върху на пръв поглед обикновеното перде.

Сивите и кафяви нюанси продължават да са актуални, но на преден план излиза „розов кварц“ в цялата си нежност и романтика. Трансформациите към нюанси на бургундово червено и бордо са също много модерни. „Ледено синьо“, видоизменящо се в морско синьо, петрол, нефрит и наситено зелено е друга актуална тенденция в цветовете на модерния интериорен текстил.

Изключително силно се представят неутралните цветове като сметана, слонова кост, телесно и пясъчно бежово и сиво-бежово. Техният принос в мисията за релаксиращ и „сдържан“ декор изиграва важна роля.

Създаване на дълбочинен ефект в помещението,  www.smalldesignideas.com

Ярките цветове в никакъв случай не са пренебрегнати, а колко лесно е да създадем акцент с тях. Пердетата в ярки и весели цветове са една практичната стъпка в това начинавие. За да се подчертае силата на този акцент е най-добре останалите елементи от интериора да запазят своята неутрална позиция, или с други думи да се представят в земни, светли нюанси.

Непринудена елегантност – това е мотото на модерния стил. Фино изтъкани материи с нежен отблясък от копринени нишки. Съвременният дизайн залага на ефирните материи и меките памучни тъкани, ръка за ръка с естествените материи лен и коноп. Ръчните изработки и неравната повърхност на тъканите се радва на голяма почит. Естествените несъвършенства на текстила се допълват от лъскави акценти, целенасочено представени върху матови фонове. Резултатът е затрогващо стилен и елегантен. 
​​​​​​​

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари