ПВЦ улуци – фаворитът в покривното отводняване

Изборът на качествени улуци ще гарантира спокойствието на собствениците и надеждността на покривното отводняване.
29.01.2020
Екатерина Бонева
5128
отводняване покрив, покриви, системи за отводняване, ПВЦ улуци
PVC улуците – естетика и качество на достъпни цени
Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

Основната функция на водосточната система е да събира стичащата се по наклона на покривната конструкция вода, която по допълнителни тръби се отвежда към земята. Освен функционалното си предназначение, тя подчертава естетиката на сградата и нейната архитектура. Днес на пазара се предлагат разнообразни видове отводнителни системи за покриви, които се произвеждат от най-различни материали – титан цинк, мед, алуминий, пластмаса, благородна стомана. Фаворит сред потребителите в последно време са покривните улуци от PVC. Благодарение на многото си предимства пред традиционните варианти, те придобиват все по-голяма популярност.


Устойчиви на неблагоприятни атмосферни условия     Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

По-добрият избор
Основната суровина за направа на пластмасовите улуците е поливинилхлорид (PVC), а с помощта на различни добавки за подсилване на цветовете, топлинни стабилизатори и агенти се противодейства на вредното влияние на UV лъчите. Спецификата на материала значително редуцира шума от стичащата се вода.


PVC улуците се предлагат в богато разнообразие от цветове     Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

Важно предимство на водосточните тръби и улуци от PVC е лесния монтаж, който може да се извърши и от неспециалист и няма необходимост от специфични инструменти. Трябва да се подчертае, че не всички производители предлагат качествени продукти. Безкомпромисното качество, опциите за гъвкаво планиране, широката приложимост и дългият живот на системите са приоритети само на иноваторите в тази индустрия, чиито изделия се произвеждат според изискванията на всички европейски стандарти. Характерните свойства на базовата суровина и специфичната ѝ обработка дават възможност за производство на компоненти и детайли с невероятни по функционалност и форма качества, които трудно биха се изработили от листов метал. В списъка с предимства няма как да не се отбележи и достъпната цена на системите от PVC, в сравнение с останалите аналози.

 
Бързо и лесно монтиране без необходимост от лепене или запояване, в различни размери и дизайн     Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

Кое прави системите по-предпочитани?
Основен фактор за нарастващата популярност на отводнителните системи от PVC е иновативният инженеринг, посредством който монтирането става бързо и лесно без необходимост от лепене или запояване. Скачването на свързващите PVC елементи се извършва чрез Click механизъм, който спомага за бързото и лесно монтиране. Многофункционалните фитинги от своя страна гарантират високата ефективност на покривното отводняване, в комбинация с отличен естететически вид на системата.


Системите PVC улуци се предлагат с различни размери и дизайн     Източник: www.regenau.com

Погрешни митове за PVC улуците
Най-честите причини за негативно мнение, относно пластмасовите улуци, се дължат на грешки при монтажа или некачествена изработка. В следващите редове ще представим някои от най-известните притеснения, които засягат покривното отводняване с PVC улуци:

Избледняване на цветовете – подобен резултат може да възникне само, когато при направата на улуците не се използват необходимите UV стабилизатори, които да осигурят устойчивостта на цвета. Промяната в цвета не се дължи на стареене, а на миграция на частици, въздействаща само върху повърхностния слой на продуктите. При изработката на качествени продукти се използва технология за оцветяване в дълбочина, която гарантира трайността на цветовете по време на експлоатация.

Лесна деформация и опасност от счупване на елементи – за направата на качествени PVC водосточни системи се използват стабилизатори, които ги правят изключително пластични и здрави. Надеждните системи са преминали през редица лабораторни тестове и строг контрол на качеството, подкрепено най-често с гаранция от производителя.


Гаранция от производителя за спокойствието на потребителите     Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

Протичане
- за правилното функциониране на улуците от PVC, трябва да са спазени инструкциите за монтаж и системата да се ползва по предназначение. Когато това не е изпълнено, е само въпрос на време да се появи теч. Уплътненията на снаждащите елементи са направени от термопластичен еластомер, който компенсира температурните разширения и свивания на материала и предотвратяват течове, създавайки изключително добро уплътнение.


Уплътненията при снаждащите елементи гарантират работа на системата без течове     Източник: Деворекс ЕАД, www.devorex.com

Нисък капацитет на отводняване
– реномираните производители най-често разполагат в своя асортимент с богат избор от системи с различни размери и дизайн. Всяка система осигурява различни отводнителни способности, които в максимална степен да отговарят на нуждите. Когато избирате PVC улуци, винаги се интересувайте от вариантите, които се предлагат.

Статията е изготвена с любезното съдействие на Деворекс ЕАД.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари