Пасивна? А защо не активна?

В представената разработка на първо ниво има дневна, кухня и трапезария, две спални, две бани, фоайе, коридор и стълба за второ ниво. Квадратурата на това ниво е 120 кв. м.
08.05.2011
“Арт Ню Вижън”
832
къща, проект, пасивна къща, трансформиращ, активна къща
Източник: “Арт Ню Вижън”

Проект: проектантска фирма “Арт Ню Вижън” 


арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов


Проектанти на къщата са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов и арх. Добромир Станков - архитекти от проектантска фирма „Арт Ню Вижън”. Компанията е с богат опит и има голям брой реализации в ски курортите Банско и Пампорово, по Южното Черноморие на България, в столицата и в много други градове на страната. „Арт Ню Вижън” предлагат комплексно проектиране по всички части (архитектура, конструкции, отопление и вентилация, електро, ВиК, ПБЗ, геодезическо заснемане и проект за вертикална планировка, проект за паркоустройство и озеленяване) и се грижат за добрата реализация на всеки свой обект. Енергичност, компетентност, професионализъм и не на последно място натрупан опит помагат на специалистите от “Арт Ню Вижън” да задоволяват изискванията на клиентите, както и да осигуряват качествен и адекватен продукт.


 Замисляли ли сте се каква ще е къщата на бъдещето. Умна? Отговаряща на гласови команди? Къща с компютърно регулиране на всички функции - осветление, отопление, вентилация? А може би трансформираща се? Дали това бъдеще е далеко?


Ние от „Арт Ню Вижън” решихме да проучим всички полезни приложения и да разработим къщи с възможност за трансформация и оптимизация на пространствата.

  


Стандартната къща съдържа в себе си излишни помещения и обеми, които се използват рядко. Това са спални за гости, излишни коридори, необходимост от големи дневни при партита, височина през два етажа при дневна и трапезария - това  налага излишно увеличаване на квадратурата от 50 до100 кв. м.


Всяка къща отоплява или охлажда тези помещения и обеми, което е голям преразход на енергия.


Всяка къща пасивно използва слънчевата енергия, като не прави нищо за нейното максимално усвояване. Необходимо е слънцето да застане в позиция изток, юг или запад, за да ослънчи помещенията с различни изложения. 


При трансформиращите се къщи тези проблеми се решават, като те активно се адаптират към променящите се условия. Това става чрез движение на обеми от фасадата, чрез движение на вътрешните преградни стени и чрез движение на елементи от покрива.
Като резултат къщите получават интересна визия, която се променя при всяка трансформация.


При положение 1 - През горещите месеци подвижният покрив е изнесен напред, за да отразява слънчевата светлина, а стъклените обеми са прибрани и по този начин намаляват излишната квадратура. Къщата преминава в режим на охлаждане, като вкарва студен въздух от северната фасада.


При положение 2 - През студените месеци стъклените обеми от фасадата са изнесени навън, а подвижният покрив се е прибрал, като така къщата минава в режим на максимално ослънчаване.


При положение 3 - Подвижният покрив е изнесен напред, стъклените обеми от фасадата са изнесени навън, а в разпределението се образува повече място, което се използва при партита или се трансформира в спални за гости.


В представената разработка на първо ниво има дневна, кухня и трапезария, две спални, две бани, фоайе,  коридор и стълба за второ ниво. Квадратурата на това ниво е 120 кв. м. След трансформация и изнасяне на обемите се освобождава място за още две спални за гости. На второ ниво се намира кабинет с две тераси, от които голямата тераса е подвижна. Има емпоре - въздух над дневната през две нива, като през лятото горещият въздух отива нагоре и се отвежда навън през отвор в покрива, а през зимата това емпоре се затваря чрез подвижни ламели. По този начин топлият въздух се задържа в дневната.


 

КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари