Парк “Врана” - достъпен за всички

Недалеч от София, непосредствено до международния път София-Истанбул, на площ от около 100 ха е разположен паркът с дворец "Врана".
14.06.2013
Още за къщата
20
градина, парк, растения, дворец, Парк Врана
Дворецът Врана
Източник: Димитър Шиклев


История
Недалеч от София, непосредствено до международния път София-Истанбул, на площ от около 100 ха е разположен паркът с дворец "Врана".

След Освобождението турският чифлик с вековна история "Чардаклия" става собственост на богатия софийски шоп Боне Петров. След търг, спечелен от Странски, който владее имота три седмици, Княз Фердинанд І купува чифлика през януари 1899 г. и докупува околни земи.

През 1906 г. в царското имение е построена модерна двуетажна вила по проект на арх. Г. Фингов. Архитектурата на сградата съчетава изтънчен сецесионов прочит на пловдивския барок с виенската декоративна система и се смята за един от шедьоврите на българската архитектура от началото на века. Започват и благоустройствени дейности и строителство, свързано със селскостопанското отглеждане на земята. Върху голям терен се устройва зоокът и се построяват парници и оранжерии.

От 1900 г. със стремежа на Княза за създаване на образцово стопанство започват и паркоустройствени работи със залесяване и засаждане на декоративна растителност. Появяват се още едно езеро и няколко алпинеума. Принос в това начало имат Г. Петков, В. Георгиев, К. Байкушев, Жул Лошо, Йохан Келерер и др. Предварително изработен проект за парка няма.

През периода 1912 - 1914 г. дворецът е построен по проект на арх. Н. Лазаров. В архитектурата му личи интерпретация от византийско и възрожденско-манастирско влияние с елементи от сецесион и френски класицизъм. Този многопластов архитектурен език е подчинен на последователно проведена барокова композиция, свързана дори и с градинското пространство с басейни и цветна фигурална композиция.

От 1912 г. чифликът е преименуван официално на "Двореца Врана". Започва обемно-пространствено изграждане на парка от Антон Краус. Той умело насочва пейзажната композиция към класическите прийоми на парковото изкуство през ХІХ в. В творчеството му се очертава и стремеж към създаване на своеобразна ботаническа градина, за което му помагат Аларикус Делмард, Йохан Келерер и особено естественикът Цар Фердинанд.
В общи линии до 1920 г. пространствената композиция и обемното изграждане на "Врана" е в завършен етап на художествено парково произведение с ботанически характер.

През следващите години в младия парк се правят подобрителни преустройства на някои от елементите му и най-вече в детайлизирането на неповторимите по силует и колорит паркови пространства с изключително красиви перспективи, за които заслуги има Вилхелм Шахт.

Паркът "Врана" и дворецът му в своята художествена завършеност се отбелязват като шедьовър в българското парково изкуство и ландшафтна архитектура.

Паркът, в който е разположен и царския дворец “Врана”, заема площ от  968 декара.
В  него има 821 декоративни растителни вида. Подготвените за посетителите маршрути обхващат около 350 декара. В двореца живя Симеон Сакскобургготски, докато бе премиер на страната. Това бе и първият дом на внука му Симеон Хасан, син на княгиня Калина и съпруга й Китин Муньос.
През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дари по-голямата част от парка на Столичната община, като в договореното споразумение има условие гражданите да имат свободен достъп.
Отвореният за посетители парк не е от типа развлекателен със зелени площи за пикници и детски площадки, защото е защитена зона и музей на градинското и парково изкуство.

Легендата разказва, че тъй като Фердинанд бил запален орнитолог, той решил да кръсти имението на първата кацнала на покрива на двореца птица, която в случая била врана.

1904 година е рождената за парка “Врана”.
Той е създаден от Фердинанд, които  бил страстен ботаник. В градината има над 800 растителни вида. Там живеят над 100 вида птици, лисици, язовци, зайци и сърнички. Тук е растяла дори гигантската водна лилия от вида "Виктория реге", която била голям хит за времето си. Заради изграждането на алпинеумите в парка навремето цар Фердинанд дори е направил теснолинейка, с помощта на която да бъдат докарани камъните, нужни за изграждането.

В него може да се види и къщата, в която е живял Георги Димитров, след като царското семейство напуска България. Очаква се в началото на есента, през септември за посещения да бъде отворен и царския дворец, намиращ се в самото сърце на парка "Врана".

Полезно за туристите
"На първо време паркът ще работи в събота и неделя, а посещенията ще са безплатни",.
Разходките из алеите обаче стават само на групи от по 20-ина души. Екскурзоводи ще развеждат посетителите на всеки кръгъл час от 10 до 16 ч и ще изнасят беседа за растенията и историческите събития, които са се случили там. При интерес от страна на столичани и гостите на града паркът ще работи и през делничните дни.
Паркът вече е ремонтиран. Облагородени са алеите, поставени са пейки, кошчета за боклук и указателни табели.
За удобство на посетителите са поставени и 150 пейки, и 100 кошчета за боклук. Посещенията са само събота и неделя, като през първия месец те са безплатни.

Източници: www.kingsimeon.bg

+29
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари