Параболичен концентриращ слънчев колектор...

...със система за следене на слънцето
15.06.2011
Интеграл
11
слънчеви системи, отопление, термопомпи, слънчеви климатици, инсталации
Параболичен концентриращ слънчев колектор
Източник: Интеграл

Концентриращите свойства на параболата намират практическо приложение не само в сателитните антени, но и в редица системи за усвояване на енергия от слънцето. Български конструктори с обединени усилия създадоха нов тип слънчев колектор за топла вода, различен от съществуващите плоски, селективни и вакуумно-тръбни.

„Фокус-42” е параболичен концентриращ колектор – конструкция от метал и композитни материали с прозрачно покритие, устойчиво на градушка и UV лъчи. Качествени алуминиеви рефлектори фокусират слънчевите лъчи върху тръби с малка външна повърхност. При съчетаването с добра вътрешна изолация се постигат ниски загуби на енергия и висока ефективност през зимата. Едноосно движение ориентира колектора перпендикулярно на слънчевите лъчи през деня. За разлика от статичните модели „Фокус-42” работи на максимална мощност в продължение на почти шест часа. Правилната ориентация към слънцето доставя средногодишно 24% повече усвоена енергия и е особено полезна в дните със слънце само преди обед или само следобед. 

Микропроцесор управлява помпата на системата, измервайки температурите на колектора и бойлера. В облачни дни системата „разрешава” на бойлера да достигне на ток зададените от клиента граници на температура, различни за дневна и нощна тарифа. Всички параметри се наблюдават на осветен течнокристален дисплей.

Веднъж насочен при монтажа, колекторът не се нуждае от обслужване. Върти се от 09:30 до 17:30 дори и в облачно време. Вечер е силно наклонен и се самопочиства от натрупан сняг, листа и прах.

Големият проблем на статичните модели – прегряването, е решен със системата за движение. Завъртане на колектора встрани от правилната ориентация към слънцето прекратява загряването на течността. След охлаждане на изходящата течност всеки колектор „настига” слънцето и продължава работа на максимална мощност. Един колектор „Фокус-42” целогодишно затопля бойлер от 80 до 120 литра. Комплектът включва колектор, стойка, двигател, крепежни елементи, датчици за температура, електронно управление.

Автор: Интеграл
Закони Нормативна база Коментари