Палудариумът - неподправената екзотика на домашното блато

Палудариумът позволява на човек да създаде в дома си изкуствен участък от природния биотоп за отглеждане и развъждане на блатни животни и растения.
27.08.2019
Владимир Йонев
3219
палудариум, блато, блатни растения, блатни животни
Източник: сп. "Още за Къщата"

Ако аквариумите и терариумите отдавна вече са станали неизменни елементи в съвременния интериор, то палудариумът или домашното блато все още се намира в категорията на истинската екзотика сред почитателите на живата природа у дома. Терминът палудариум произлиза от латинската дума Palus – блато, и по аналогия с аквариума, означава – съд с блато. Палудариумът позволява на човек да създаде в дома си изкуствен участък от природния биотоп за отглеждане и развъждане на блатни животни и растения.

Известно е, че най-голямо видово разнообразие в природата се наблюдава в граничните биоценози. Повърхностните води са по-богати и разнообразно населени, отколкото дълбочините, горният слой на почвата е по-богат на живот, отколкото долните пластове, а въздушната среда е най-населена над повърхността на земята или водата и колкото по-високо се отива, толкова по-бедно е разнообразието от живи организми. Аквариумът – това е биотоп на границата между водата и въздуха, а палудариумът – на границата между водата, въздуха и земята.

Ето защо домашното блато създава много по-големи възможности за избор на природни обекти. Безброй видове насекоми, ракообразни, земноводни, влечуги и растения могат да обитават палудариума. Всъщност пред любителите на екзотичната флора се откриват невероятни перспективи за едно наистина вълнуващо пътешествие в света на екзотичните растения. В палудариума не само могат да се отглеждат околоводни и просто влаголюбиви растения, но и огромното болшинство от аквариумните растения се чувстват много по-добре в блатото. Във влажната атмосфера или плитката вода растенията цъфтят, по-бързо растат и вегетативно се размножават по-добре, отколкото в напълно потопено състояние. Такива сложни за отглеждане като аквариумна култура растения като криптокорините и лагенандрите в палудариума се развиват без каквито и да било проблеми.

По своето устройство и предназначение палудариумите могат да бъдат твърде различни. От една страна, устройството на палудариума може да има изключително естетически цели, когато се създава натурално късче природа с вода и суша, гъсто засадени с растения и населени с животни, истинска жива картина. От друга страна, устройството на палудариума може да преследва по-практични цели, например ускорено размножаване и усилен растеж на аквариумни растения. В зависимост от предназначението се създава и устройството на аквариума. Преди всичко се променя съотношението на водата и сушата. Ако водата заема по-голямата част от обема на съда, или заема примерно същото място като сушата и въздуха, то това е акватерариум. Той има за цел да повиши натуралността на създаваната картина на природно кътче или служи за отглеждане на животни със земноводен начин на живот, например саламандри и жаби.

  

Когато предназначението на съда е преди всичко отглеждането на водни и влаголюбиви растения, той с право може да бъде наречен истински палудариум. Съвременните технически средства позволяват да се създават много сложни палудариуми с автоматични системи за поддържане на влажността, температурата, режима на внасяне на торове и управление на осветлението. Един от най-разпространените модели палудариуми притежава подвижна предна стена, което значително облекчава грижите за растенията. Най-практичният материал за неговата изработка е силикатното стъкло, което лесно се измива и не се надрасква с времето, макар че е по-крехко и тежко от органичното стъкло. Размерите могат да бъдат практически всякакви, но височината трябва да бъде не по-малко от 50 см. 
Трябва да се има предвид, че колкото по-голям е обемът на палудариума, толкова по-добре се чувстват растенията при равни други условия. Това е свързано с по-стабилните условия и по-плавните им изменения в големия обем. Освен това големият обем не изисква установяването на вентилационни отвори. Ако вашият палудариум е инсталиран на стойка над аквариуми, то допълнително отопление не е нужно, тъй като той достатъчно ще се затопля от лампите на разположения по-долу аквариум.

В случай, че не сте привърженик на етажното строителство, необходимо е да инсталирате отоплителна система с помощта на аквариумни терморегулатори или гъвкави терариумни термокабели и слаба помпа за аериране на водата и изравняване на температурата. Отопляването на корените влияе много благотворно върху растежа на растенията. Температурата в палудариума не бива да бъде по-ниска от 24-26 градуса по Целзий и не трябва да надвишава 30-35 градуса. Ако през лятото температурата се покачва над тези показатели, необходимо е да се усили подхранването на растенията с торове и по-често да се пръскат те с пулверизатор.

При нормална температура е напълно достатъчно растенията да се пръскат 2 пъти седмично, едновременно провеждайки листно подхранване със слаб разтвор на торове. На практика може да се използват всякакви течни торове, съдържащи необходимите микроелементи. При изключване на осветлението през нощта температурата в палудариума до сутринта може да се понижи, в зависимост от условията, с 2 до 5 градуса. И това е много добре, тъй като съответства на природната ситуация и намалява изразходването на растителните запаси за дишане през нощта, а съответно ускорява растежа и развитието през деня.Съществуват два способа за засаждане на растенията в палудариума.
Първи начин. Цялото дъно се засипва с дребен аквариумен грунт в слой от 5-7 см и се залива с вода, чийто слой не бива да превишава 15 см. Засаждането става направо в грунта. На практика се получава хидропонна система с удобно регулиране и повече или по-малко натурален вид. Доколкото достатъчният слой вода позволява да се отглеждат в такъв палудариум дребни рибки или земноводни, то с времето грунтът се превръща в тиня и това прави излишно допълнителното грунтово подхранване на растенията. Най-подходящите обитатели на така засадените с растения палудариуми са дребните живораждащи и хайверни шаранозъби рибки, които и в природата живеят в сходни условия. При това при умерено хранене те ще поглъщат водораслите, които не са желани гости във вашето домашно блато. При наличието на животни в палудариума е важно много внимателно да се подхранват растенията, за да не се нанесе вреда, и ако избраните от вас риби или земноводни са чувствителни към параметрите на водата, струва си да се откажете изцяло от извънкореновото подхранване. Именно този способ следва да се предпочете, ако целта е да се създаде красива картина за дълго време. Но при такова засаждане корените на растенията доста често се преплитат, и замяната или преместването на растенията изисква доста усилия.Ето защо обикновено се използва вторият способ, когато всяко растение се засажда в отделна саксийка, и вече саксийките с растенията се поставят във водата на палудариума. При този способ преместването на растенията не представлява никакъв проблем и не тревожи съседите им. Най-удобни за използване са пластмасовите саксийки, те са леки и лесно се почистват. Желателно е да се използват гъвкави съдове, това облекчава пресаждането и намалява риска от увреждане на кореновата система, освен това, в меки саксийки по-лесно се правят допълнителни отверстия за изход на корените и грунтовите израстъци. Формата и размерът на саксийките се избират отделно във всеки конкретен случай.

За растения с пълзящи коренища, например от рода на анубиасите, са подходящи тесни, но дълги контейнери. За растения, размножаващи се с подземни леторасти, например различни видове от рода на криптокорините, е нужен широк, но не дълбок съд.

В качеството на субстрат най-често се използва листна брезова или борова почва в чист вид или смесени заедно. Листната пръст може да се събере в гора между корените на старите дървета, в заблатени или влажни участъци. Тя трябва да бъде лека и да се състои от полуразложена листна маса. Преди засаждане земята трябва щателно да се попари. Това е нужно, за да бъдат унищожени дъждовните червеи, които в противен случай бързо се размножават, започват да
преобръщат пръстта и да засипват точките на растеж на растенията.

Добре е също да се смеси пръстта с едър пясък или дребен чакъл, в съотношение една част пясък на три части листна земя. Практиката показва, че в такъв субстрат растението може да се намира без пресаждане до година и половина, макар че най-добре е растенията да се пресаждат не по-рядко от веднъж на шест месеца. Сигнал за пресаждане е забавянето на растежа на растението или неговото потискане без видими причини.

Без съмнение красивият палудариум, който максимално се доближава до своя природен първообраз, не може да мине без такива елементи като камъни и коренища. Коренищата са ключов елемент в композицията на палудариума, който го прави неповторим, тъй като е невъзможно съществуването на два еднакви корена. Разбира се, тук става дума за естествени коренища, а не за техните пластмасови имитации, предлагани в зоомагазините.Как да се подготви коренът за поставяне в палудариума? Ако планирате да поставите в палудариума коренище без природна растителност, тогава мъртвото парче дърво в началото се преварява в пренаситен разтвор на готварска сол в течение на 6-12 часа, като се долива вода в замяна на изпарената. След това, още 12 часа коренището се държи в кипната водопроводна вода, която се подменя напълно на 3-4 часа. След варенето коренището може да се сложи в аквариум със сомчета от вида анциструси, те ще го полират великолепно, изяждайки всички загнили участъци. След обработката, коренът се поставя в палудариума.Някои хора обаче предпочитат студената красота на камъните пред живописните извивки на коренищата. Съчетанието от корени и камъни също изглежда великолепно в умело композирания палудариум. В него може да се поставят и декоративни елементи, които вече са покрити с мъхове. А може да се засадят корените и камъните с явански мъх, анубиаси и някои други растения, подходящи за тази цел – процедурата е дълга, но благодарна.

Ако искате вашият палудариум да се намира в центъра на помещението и той да може да се наблюдава от всички страни – без камъни, просто няма да минете. Желателно е да поставите три големи камъка в центъра на композицията. Може да залепите тези скални късове със силиконово лепило. След това така оформената композиция се омотава с рибарска корда, на която се прикрепя яванският мъх. Ще бъде нужно известно време, за да се аклиматизира мъхът и да се разрасне, но затова пък ще получите оригинален остров в своето домашно блато.

  

Създаването на декоративен палудариум има един проблем – високата влажност вътре в съда. При разлика в температурата вътре в него и в помещението, в което се намира, стените се покриват с кондензат, което е недопустимо, тъй като лишава палудариума от една от главните му функции – естетическата. Ето защо се налага да се използват съдове със силна вентилация или частично открити. Но това
води до намаляване на влажността на въздуха вътре в палудариума. Най-доброто решение на проблема е в използването на фонтанчета, ручейчета и др. Тяхната проточна вода е от голямо значение и когато в палудариума се отглеждат животни, отличаващи се с повишен метаболизъм или некултурно хранене, например много видове костенурки. Това съвсем не е сложно. Единственото, което се отчита, е необходимостта да се използва за повишаване на влажността обезсолена вода, за избягване солевите петна по растенията и декоративните елементи. Всичко останало е въпрос на вкус и възможности.

  

Още един често срещан проблем в палудариумите са водораслите и плесенните гъбички, които понякога покриват повърхността на субстрата и декоративните елементи. Самите те, образуват слузесто покритие по земята и точките на растеж на растенията, нарушават газообменните процеси и предизвикват потискане на растенията, пък и всичко това далеч не изглежда много естетично. В такъв случай се налага да се пресаждат добре измитите растения в нова почва и саксийка. При редовни грижи този проблем не възниква често и доста лесно се решава със снемане на горния слой от субстрата заедно със зараждащата се колония нежелателни организми.

Като цяло може да се каже, че грижите за палудариума са по-леки, отколкото за аквариума. Неслучайно в последно време бързо набира сила индустрията за създаване и поддържане на домашна блатна екзотика. Болшинството фирми доставчици на аквариумни растения доставят и палудариумни растения, постоянно разширявайки асортимента си, още повече че възможностите в тази сфера изглеждат направо безгранични. Най-популярните чисто палудариумни растения са Acorus, Aglaonema, много видове Alternanthera, Caladium, Calamus, Chamaedorea, Chlorophytum, Cordyline, Cyperus, Dieff enbachia, Dracaena, Fittonia, Hemigraphis, Ophiopogon, Peliosanthes, Schismatoglottia, Selaginella, Spathiphyllum,Syngonium, Trichomane.
 

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари