Палатка на колела революционизира света на кемперите

Компанията за креативен дизайн Designworks, собственост на BMW обедини усилията си с The North Face да проектират концепция за футуристичен кемпер.
28.01.2019
Константин Димов
1145
lifestyle, кемпери, лайфстайл
Използвана е технология на нанопредене.
Източник: www.dezeen.com

Компанията за креативен дизайн Designworks, собственост на BMW обедини усилията си с The North Face да проектират концепция за футуристичен кемпер. Макетът ползва технология на нанопредене (предане на нановлакна), за да предпази ползвателите му от екстремните природни условия.

Кемперът е бил показан на специализираното международно изложение Consumer Electronics Show в Лас Вегас. Той е изработен от иновативния плат Futurelight на The North Face - специализирана компания за изработка на палатки, спални чували и др. аксесоари за открито. Този плат се слави вече като най-напредналия в света – дишащ, водоустойчив материал, благодарение на технологията на нанопредене. Тази технология,наречена още електроспининг (на български - електроовлакняване) използва електрическа сила да опреде и събере нановлакната в преждата заедно. Използването на този метод дава възможност на създателите му  да направят мембраната на плата Futurelight въздухопропусклива, т.е. дишаща. При процеса се създават дупчици в наноматериала, което осигурява висока наситеност със шупли, докато същевремено пълната водна изолация се запазва. Това позволява на въздуха да преминава и да осигурява вентилация.


Източник: www.dezeen.com

Вдъхновена от концепцията на колата BMW GINA, кабината на кемпера има куполна форма, която откриваме в някои модели палатки на фирмата The North Face. Тя е направена от този гъвкав, но опънат материал Futurelight. Кабината на кемпера е закрепена на преносима платформа, която служи като ремарке. Що се отнася до интериора, той е оборудван с място за спане за двама души и има етажерки, които правят уютен живота  на колела.

Източник: www.dezeen.com

Посетителите на специализираното международно изложение Consumer Electronics Show в Лас Вегас можеха да се насладят на кемпера не като го разглеждат и пипат като готов продукт, а използвайки симулация чрез виртуална реалност и „возене" в снежен терен. Комбинирани са както познати материални, така и дигитални цветове, за да се получи този материал, обясняват още от фирмата.

Източник: www.dezeen.com

Този кемпер,както и иновативният плат е плод на усилия на много хора от множество индустрии и дисциплини.

The North Face възнамерява да пусне наноплата на пазара в продуктовата си линия за есен 2019 година, където се очаква той да бъде сред топ продуктите на марката Futurelight.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари