Още за решетките за грил

Експерти обсъждат предимствата на гриловете от неръждаема стомана и лято желязо.
15.08.2016
Светлана Желева (по материали от интернет)
1508
барбекю, градина, неръждаема стомана, решетки за грил, грилове
Тънките решетки са за предпочитане
Източник: www.i3.piknik1.ru

Неръждаемата стомана или лято желязо - този „сблъсък” от какво да са направени решетките за грил е бил тема на много дебати през годините.
По-високият клас барбекюта използват точно лято желязо или неръждаема стомана, но това не са единствените възможности. Но за запалените барбекю специалисти това е важно решение. Те изнасят, че има разлики в материалите и те са омотани в компромис за това колко добре се приготвя цър-пър върху тях и доколко скарата се получава. Тук влиза и колко дълго решетката ще може да се използва безпроблемно, а също и лесната й поддръжка.

На пазара има голямо предлагане  и то толкова голямо, че клиентът дори се обърква. 
По-евтините грилове вървят с асортимент от тънки, понякога видимо по-зле направени и изглеждащи решетки. Ниският клас са най-често от  хромирани стоманени решетки, а по-високият клас - както вече споменахме – от неръждаема стомана и (излято) желязо. Допълнително и двата материала могат да бъдат „облицовани”- най-често с порцеланов емайл.

Барбекюто и пазарът на газови грилове ни предлагат много вариации с решетки от лято желязо - порцеланови, с емайлово покритие и др. Всеки облицован вариант се опитва да преодолее ръждата, на която е подложено чистото лято желязо. Също така облицоването ни дава възможност за по-цялостно почистване.

Решетките от лято желязо нямат нужда да бъдат смазвани с олио след употреба, за да ги предпазим от ръжда. Въпреки, че тези решетки с порцеланов емайл са малко по-чупливи от тези без облицовка, това ги прави не по-малко търсени. Добре е да знаете, че ако ви се случи да ги изпуснете силно, е вероятно да се пропукат, а така се отваря място за ръжда. Но предимството им е, че са по-лесни за поддръжка и по-трайни, и  ако работите внимателно, ще ги ползвате по-дълго.

Решетките с емайлово покритие ги има в различни цветове и те радват окото. Имайте предвид, че емайлираното лято желязо не е необходимо да се пази толкова много от вода и се почиства по-лесно. То може да е по-скъпо, но няма някои от ползите на чистото лято желязо като например способността му да издържа на много високи температури и да е устойчиво срещу залепване.

Ето някои от предимствата на решетките от лято желязо - издържат на топлина за дълго време, малко по-трудно се чистят, чисти се докато решетките са още топли, правят страхотни лентички върху месото.

Всички големи търговци на пазара на газови грилове предлагат решетки от неръждаема стомана в най-различни размери и стилове. Неръждаемата стомана ще трае дълго  време и няма нужда от голямо усилие при почистването. След първите няколко готвения неръждаемата решетка ще потъмнее. Имайте предвид това, че тя вече няма да изглежда много примамливо, но това потъмняване е нормално и очаквано.

И тези грилове оставят чудесни лентички върху месото, дотолкова, че ще събуди апетита.

Ето и обобщено:
Решетките от неръждаема стомана не се справят с топлината толкова добре, колкото лятото желязо. Няма да ръждясва или корозира. Лесно се чисти и подържа. Ще потъмнее и ще изглежда дори леко мърляво, но това е нормално. Ще ги използвате много дълго и то толкова, че решетката може да надвиши живота на барбекюто. Има грилове както с тесни, така и широки лентички. Не бъркайте закалената стомана с неръждаемата стомана. Закалената ръждясва, въпреки закалката си. Правате разлика също между хромирани стоманени решетки и другите видове.

Има грилове както с тесни, така и широки лентички. 
Дебелината на решетките е тема също на не една и две статии. Някои експерти смятат, че колкото са по-дебели решетките, толкова по-скоро те биха възпрепятствали топлината да установи равномерен контакт с месото, т.е. считат, че дебелите решетки не приготвят месото равномерно. Колкото са по-дебели, толкова са по-тежки и струват повече пари, и е възможно да не сте много доволни от сготвения продукт. Изглеждат по-атрактивно, но по-практични са тънките. 

Автор: Светлана Желева (по материали от интернет)
Закони Нормативна база Коментари