Още за камината...

...или какво трябва да знаем преди да поръчаме камина.
15.04.2006
aрх. Деян Ринков
449
камина, експлоатация, облицовани камини, изграждане на камини, метални камини

Научно-техническият прогрес тотално промени стила и начина ни на живот. За комфорта на жилището ни са нужни киловати енергия - по-евтина и по-достъпна. Газта и ТЕЦ са предпочитани източници за отопление. Камината като отоплително средство отдавна не е това, което е била преди години. Но въпреки недостатъците си все още не е само исторически факт. Нито радиаторите, нито котлите могат да заменят удоволствието от контакта с живия огън. Незабравими са миговете, прекарани пред горящия огън. Магията на пламъка и пукането, съпроводено с тлеенето на изгарящите дърва са привличали и продължават да привличат всеки от нас. Неизбежно е. Заложено ни е в кръвта - още от прадедите ни.

Нашата целта обаче не е да търсим причините за интереса към домашното огнище, а да обърнем внимание върху техническата страна при създаването на камина, защото емоциите от огъня в дома ни могат и да са отрицателни. Ще ви дадем полезни съвети и технически указания, за да решите проблеми си и да се предпазите от грешки. Няколко са важните моменти при изграждането и експлоатацията на камина - да се избере подходящото място в жилището, да се избере подходящото огнище и да се осигурят необходимите условия за нормалното му функциониране. Другото е... удоволствие.
И така:
На първо място е правилното ситуиране на камината в жилището. Обикновено камината заема мястото на телевизора или обратно. Изборът на място се прави при проектирането на сградата. След това може да е късно. Тази задача обикновено я изпълнява проектантът. Ако все пак ви се наложи да решавате - не се колебайте - мястото е срещу къта с меката мебел. Ако мястото е такова, че се вижда и от трапезарията, още по-добре. Камина в спалнята е все по-рядко срещано явление. Имайте предвид, че пред камината на разстояние около 1,5 метра не e препоръчително да има мебели.

Втората стъпка е по-важна и изцяло зависи от вас.

Какво да бъде огнището? Зидано или със затворена камера. Когато познавате предимствата и недостатъците на едното или другото, трябва да вземете решение, знаейки какви компромиси ще правите. Не може без компромиси. Няма само хубави неща. В противен случай щеше да има само един тип камини.

Зиданата камина, т.е. с откритото огнище, доставя най-голямо удоволствие, но и най-малко топли. При нея виждате и чувате огъня - райско е! Трябва обаче, повечко да наблегнете на цепенето на дърва. Има нисък коефициент на полезно действие. Няма възможност за контролиране скоростта на изгаряне на дървата. Но хубавото при нея е наличието на акумулиращ ефект, който се постига с масивна зидария. Топлината се излъчва дълго време, след като е изгаснал огънят.Другата възможност е да се използва метална камера със стъклокерамика на вратичката. Предимствата при нея са висок коефициент на полезно действие - достига до около 70 % и възможността да се забавя скоростта на горене. Казано с други думи, топли много и дървата горят продължително време. Към предимствата трябва да добавим и ограничаването на неприятните миризми от огнището.


Но сериозен недостатък е липсата на акумулиращ ефект. Изгасне ли огънят, изстива и камината. Упреците, че прилича на печка не са съвсем основателни, защото с подходящи механизми вратичката на камерата може да се отвори и да се използва като открито огнище. С технически средства някои от недостатците на единия или другия вид до голяма степен могат да бъдат преодолени. Например ако на зиданата камина се постави метална димосборна камера, се увеличава КПД-то. Ако пък на затворената камина се направи обзиждане с огнеупорни материали, може да се постигне акумулиращ ефект.

Третият важен момент е осигуряване на необходимите условия за функциониране на огнището. Това означава да има приток на външен въздух към огнището и достатъчно дърва (може и екобрикети). Въздухът се подвежда по тръби, скрити в пода или в окачен таван. Наложително е, защото съвременната дограма затваря херметически помещенията и комина или други изсмукващи вентилатори (абсорбатор в кухнята или вентилатори в мокрите помещения). Създава се подналягане в жилището и се налага отваряне на врата или прозорец, което при ниски температури навън не е никак приятно. Дървата за горене трябва да са сухи и от широколистна дървесина. Влажните и смолисти дърва натрупват нагар по стените на огнището и комина. Този процес е особено бърз при камини с водни ризи и при комини с лоша топлоизолация.
 


 

Добре е камината да бъде оборудвана с някои аксесоари, осигуряващи по-лесна и ефективна експлоатация. Това са клапа в комина, метална скара и пепелник за удобно почистване. С клапата се осигурява затваряне на комина, когато не се ползва камината, а когато гори огън, се притваря, за да се намалят топлинните загуби. Другите аксесоари за камина са уредите, с които се почиства и обезопасява - лопатка, маша, ръжен, метличка и декоративна решетка. Предназначението на последната е да предпазва от хвърчащи искри и да прикрива огнището, когато не гори огън в нея.
 
Това е техническата страна, но има и друга – дизайнът или външното оформление. Темата е безкрайна. Съществуват много стилове и модни тенденции. Правила няма. Въпрос на вкус е как да се оформи външният облик на камината. Тук трябва да се търси помощ от специалисти. По снимков материал можете да се ориентирате във вашите желания и по този начин да улесните изпълнителите. Стремежът е към най-доброто за вашия дом. Е, с малки компромиси, но без тях не може.

Закони Нормативна база Коментари