Още за камината...

...или какво трябва да знаем преди да поръчаме камина.
15.04.2006
Арх. Деян Ринков
115
камина, експлоатация, облицовани камини, изграждане на камини, метални камини
Какво трябва да знаем преди да поръчаме камина?
Източник: Арх. Деян Ринков

Научно-техническият прогрес тотално промени стила и начина ни на живот. За комфорта на жилището ни са нужни киловати енергия - по-евтина и по-достъпна. Газта и ТЕЦ са предпочитани източници за отопление. Камината като отоплително средство отдавна не е това, което е била преди години. Но въпреки недостатъците си все още не е само исторически факт.

Нито радиаторите, нито котлите могат да заменят удоволствието от контакта с живия огън. Незабравими са миговете, прекарани пред горящия огън. Магията на пламъка и пукането, съпроводено с тлеенето на изгарящите дърва са привличали и продължават да привличат всеки от нас. Неизбежно е. Заложено ни е в кръвта - още от прадедите ни.

Нашата целта обаче не е да търсим причините за интереса към домашното огнище, а да обърнем внимание върху техническата страна при създаването на камина, защото емоциите от огъня в дома ни могат и да са отрицателни. Ще ви дадем полезни съвети и технически указания, за да решите проблеми си и да се предпазите от грешки.

Няколко са важните моменти при изграждането и експлоатацията на камина - да се избере подходящото място в жилището, да се избере подходящото огнище и да се осигурят необходимите условия за нормалното му функциониране. Другото е... удоволствие.

И така:
На първо място е правилното ситуиране на камината в жилището. Обикновено камината заема мястото на телевизора или обратно. Изборът на място се прави при проектирането на сградата. След това може да е късно. Тази задача обикновено я изпълнява проектантът. Ако все пак ви се наложи да решавате - не се колебайте - мястото е срещу къта с меката мебел. Ако мястото е такова, че се вижда и от трапезарията, още по-добре.

Камина в спалнята е все по-рядко срещано явление. Имайте предвид, че пред камината на разстояние около 1,5 метра не e препоръчително да има мебели.

Втората стъпка е по-важна и изцяло зависи от вас.
Какво да бъде огнището? Зидано или със затворена камера. Когато познавате предимствата и недостатъците на едното или другото, трябва да вземете решение, знаейки какви компромиси ще правите. Не може без компромиси. Няма само хубави неща. В противен случай щеше да има само един тип камини.

Зиданата камина, т.е. с откритото огнище, доставя най-голямо удоволствие, но и най-малко топли. При нея виждате и чувате огъня - райско е! Трябва обаче, повечко да наблегнете на цепенето на дърва. Има нисък коефициент на полезно действие. Няма възможност за контролиране скоростта на изгаряне на дървата. Но хубавото при нея е наличието на акумулиращ ефект, който се постига с масивна зидария. Топлината се излъчва дълго време, след като е изгаснал огънят.

Другата възможност е да се използва метална камера със стъклокерамика на вратичката. Предимствата при нея са висок коефициент на полезно действие - достига до около 70 % и възможността да се забавя скоростта на горене. Казано с други думи, топли много и дървата горят продължително време. Към предимствата трябва да добавим и ограничаването на неприятните миризми от огнището. Но сериозен недостатък е липсата на акумулиращ ефект. Изгасне ли огънят, изстива и камината. Упреците, че прилича на печка не са съвсем основателни, защото с подходящи механизми вратичката на камерата може да се отвори и да се използва като открито огнище. С технически средства някои от недостатците на единия или другия вид до голяма степен могат да бъдат преодолени. Например ако на зиданата камина се постави метална димосборна камера, се увеличава КПД-то. Ако пък на затворената камина се направи обзиждане с огнеупорни материали, може да се постигне акумулиращ ефект.

Третият важен момент е осигуряване на необходимите условия за функциониране на огнището. Това означава да има приток на външен въздух към огнището и достатъчно дърва (може и екобрикети). Въздухът се подвежда по тръби, скрити в пода или в окачен таван. Наложително е, защото съвременната дограма затваря херметически помещенията и комина или други изсмукващи вентилатори (абсорбатор в кухнята или вентилатори в мокрите помещения). Създава се подналягане в жилището и се налага отваряне на врата или прозорец, което при ниски температури навън не е никак приятно. Дървата за горене трябва да са сухи и от широколистна дървесина. Влажните и смолисти дърва натрупват нагар по стените на огнището и комина. Този процес е особено бърз при камини с водни ризи и при комини с лоша топлоизолация.

Добре е камината да бъде оборудвана с някои аксесоари, осигуряващи по-лесна и ефективна експлоатация. Това са клапа в комина, метална скара и пепелник за удобно почистване. С клапата се осигурява затваряне на комина, когато не се ползва камината, а когато гори огън, се притваря, за да се намалят топлинните загуби. Другите аксесоари за камина са уредите, с които се почиства и обезопасява - лопатка, маша, ръжен, метличка и декоративна решетка. Предназначението на последната е да предпазва от хвърчащи искри и да прикрива огнището, когато не гори огън в нея.

Това е техническата страна, но има и друга – дизайнът или външното оформление. Темата е безкрайна. Съществуват много стилове и модни тенденции. Правила няма. Въпрос на вкус е как да се оформи външният облик на камината. Тук трябва да се търси помощ от специалисти. По снимков материал можете да се ориентирате във вашите желания и по този начин да улесните изпълнителите. Стремежът е към най-доброто за вашия дом. 


Е, с малки компромиси, но без тях не може.

+1
Автор: Арх. Деян Ринков
Закони Нормативна база Коментари