От 40 до 60 RН е здравословната влажност на въздуха в помещенията, които обитаваме

Защо поддържането на определена влажност между 40 и 60% е толкова важно? Науката ни показа три причини, поради които винаги трябва да поддържаме 40-60% RH в домовете ни, както и в обществени сгради като болници, училища и офиси през цялата година.
27.07.2020
Ховал ЕООД
917
hoval, homevent, Ховал ЕООД, пресен въздух, чист въздух, Вентилационна система
Източник: https://www.hoval.bg/

Научно доказано в световен мащаб е , че влажността на въздуха в определени норми има значителни ползи за човешкото здраве.

Качеството на вздуха в нашите домове и обществени сгради трябва да е в съответствие с хигиенните норми за влажност. Възможно е и в скоро време регулациите за качеството на въздуха в помещенията да включват и нивото на относителна влажност -  40-60% . Това е оптималното ниво за дихателната и имунната ни система, при което се намалява разпространението на сезонните респираторни заболявания и тежестта им върху обществото.

 

Д-р Стефани Тейлър : консултант за контрол на инфекциите в медицинския университет в Харвард, ASHRAE почетен преподавател и член на ASHRAE епидемична работна група

Д-р Стефани Тейлър призовава Световната здравна организация да преразгледа научните доказателства за влажността и здравето и да препоръча минимална долна граница на влажност в закрити помещения в обществени сгради за намаляване на респираторните инфекции.


 

Защо поддържането на определена влажност между 40 и 60% е толкова важно?
Науката ни показа три причини, поради които винаги трябва да поддържаме 40-60% RH в домовете ни, както и в обществени сгради като болници, училища и офиси през цялата година.


1. Увеличава се ефективност на дихателната имунна система

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН - Защитните сили на дихателната имунна система са нарушени, което позволява вируса да ни зарази по-лесно.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН - Защитните сили на дихателната и имунната ни система функционират ефективно, улавяйки, премахвайки или борейки се с микроби.


2. Намалява се времето, през което вируса "витае"

При влажност на въздуха между  0 и 40% RН - капчиците във въздуха, съдържащи
вируси, се изпаряват и стават по-леки, това удължава престоя им във въздуха около хората.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН - капчиците във въздуха, съдържащи вируси, задържат влагата, и благодарение на това са по-тежки и падат надолу, така опасността от преминаване в дихателната система драстично намалява


3. Намалява се времето на "оцеляване" на вируса

При влажност на въздуха между  0 и 40% RН - капчиците във въздуха, съдържащи
вируси, изсъхват, което позволява на вируса да оцелее по-дълго.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН - капчиците във въздуха, задържат влагата, което позволява физикохимичната реакция да деактивира вируса.


Световната здравна организация определя насоки за качеството на въздуха в помещения по въпроси като замърсяване и мухъл, но все още не предлага препоръки за минимално ниво на влажност в обществени сгради.


Определяне не минималната влажност на въздуха и нейното поддържане би довело до:

  • Значително намаление на дихателните инфекции от сезонни респираторни вируси, като грип.
  • Спасяване на хиляди животи всяка година, благодарение намаляването на сезонните респираторни заболявания.
  • Намаляване на натоварването на глобалните здравни услуги всяка зима.
  • По-малко болнични отсъствия, което ще повлияе положително на икономиката на всяка държава.
  • По-здравословна среда на закрито и подобрено здраве за милиони хора.


Какво споделят експертите?

 


Проф. Д-р Акико Ивасаки,
професор по имунобиология на Валдемар Фон Зедвиц и професор по молекулярна, клетъчна биологията в Йейл и изследовател на Медицинския институт Хауърд Хюз.
„Деветдесет процента от живота ни в развития свят прекарваме на закрито в непосредствена близост един до друг. Когато студеният външен въздух с малко влага се нагрява на закрито, относителната влажност на въздуха пада до около 20%. Този сух въздух осигурява ясен път за вируси, пренасяни във въздуха. В допълнение към това способността на нашата имунна система да реагира на патогени се потиска от сухия въздух. Проучванията показват, че има сладко петно в относителна влажност.

Въздухът между 40% и 60% показва значително по-малка способност за предаване на вируси и позволява на носа и гърлото да поддържат стабилни имунни реакции срещу тях. Ето защо препоръчвам въздухът през зимата да се овлажнява контролирано и смятам, че светът би бил по-здравословно място, ако във всички сгради въздуха в помещението се поддържа с 40 до 60% относителна влажност. "


 д-р Валтер Хугентоблер, общопрактикуващ лекар, бивш преподавател в Института по първичната медицинска помощ в Университета на Цюрих

 

 

„Поддържането на влажност в помещението от поне 40% RH е активен начин за борба с разпространението на вируси. Освен това, защитните сили на дихателните пътища се подобряват и се засилва имунната система на човека.

Повишаването на влажността на въздуха и поддържането му в норми 40-60% намалява риска от разпространение на микроби в болници и други сгради на ниска цена и без да причинява негативни ефекти. Това е полезно и за обществени сгради, на работното място и в домовете ни. Овлажняването е едно от най-лесните средства за активна борба със сезонните респираторни инфекции, а също и не изисква огромен бюджет за постигането му."

 

 

 

 

 

Проф. Д-р Адриано Агуци, професор и директор на Института по невропатология в Университета в Цюрих, и главен редактор на Swiss Medical Journal

 

 

 

"Призовавам Световната здравна организация да преразгледа многото проучвания, свързани с ниската влажност на въздуха и здравето, и да предприеме действия за смекчаване на сезонните заболявания и подобряване на здравето на обитателите на сгради по целия свят. “

 

Снимков и текстов материал https://40to60rh.com/
 

 

 

 

 

 

Как да осигурим подходящата влажност в домовете ни?

Преди повече от 20 години, когато Hoval започва да произвежда комфортната вентилация HomeVent, експертите на Hoval проучват здравословните норми на въздуха по отношение на чистота, температури и влажност. На базата на тези норми, както и на многобройните изследвания от научни инстититути, те избират енталпийния ротационен топлообменник за сърцето на комфортната жилищна вентилация HomeVent.


Системата HomeVent не само прави рекуперация на топлина и студ, но и на влага. Особено важен параметър през зимните дни, когато отоплението в дома изсушава въздуха. Благодарение на ротационния енталпиен топлообменник се извършва оползотворяване и на влагата, когато това е необходимо. Когато въздухът е овлажнен в зададените параметри, тогава цялата излишна влага се изхвърля извън дома.Концепцията на централизираната жилищна вентилация е денонощно подаване на малки количества въздух в стаите, хол, трапезария и засмукване в бани, тоалетни, кухни и други мокри или обслужващи помещения. По този начин се изтегля влагата от мокрите помещения и се изхвърля навън, а в стаите се подава пресен и богат на кислород въздух, който предварително е филтриран, затоплен през зимата, охладен през лятото и овлажнен в зададените от клиента норми.
Това се случва без усет за течение и без излишен шум.
Всеки може да настрои влажността на подавания въздух между 30 и 65% (с разлика 1%), като препоръката за здравословни условия е 40-60%. Зададената стойност се визуализира на екрана да стайния дисплей.

Принципът на действие можете да видите на видеото:Ако Ви предстои да изграждате Вашия дом, къща или апартамент, то сега е момента да помислите за интегриране на системата HomeVent. Също така тя е подходяща и за реновация на сгради и е изключително лесна за интегриране.

Свържете се с Hoval и вземете оферта за Вашата система. 0700 20 755
office.bg@hoval.com

Автор: Ховал ЕООД
Закони Нормативна база Коментари