Отражението на дизайна на 60-те днес

Мебелният салон в Париж е важно събитие в областта на дизайна, което трябва да се отбележи - то е първото за годината, винаги през януари и на него се обявяват дизайнерите за годината ...
15.05.2008
Илияна Гикова, Гергана Стефанова
258
тенденции, дизайн, изложение

Мебелният салон в Париж е важно събитие в областта на дизайна, което трябва да се отбележи – то е първото за годината, винаги през януари и на него се обявяват дизайнерите за годината: за 2008 - Пиер Полен и Заха Хадид. Тази година то бе съпроводено и от изложението ,,Дом и предмет” (Maison et objet) не по-малко и по площ, и по значение.

Струпване на едно място на най-големите и значими производители на мебели и аксесоари за дома. От своя страна те бяха използвали възможността да представят на своите щандове освен най–новите си модели и дизайнерите, с които работят, като част от изложбената площ бе предоставена за експонати на съответния дизайнер. Имаше специално представяне на големи имена като Заха Хадид, Патрисия Уркиола, Пиер Полен, Филип Старк, за които имаше сепарирани площи. Изложението бе съпроводено от пресконференции, на които известни дизайнери разказваха за себе си като: „Среща с Пиер Полен” или предизвикваха дискусии на различни актуални теми като: ”Продава ли по-добре името на дизайнера”, ”Равносметка на пазара на мебели 2007”, „Интернет и инвестициите в мебелната индустрия”.
“Ако сте живял през 60-те и си спомняте нещо от тях, значи не сте живели правилно…” Тази известна шега за бурните 60-те години на 20 век, определени с три думи от Ерик Богосян - “секс, наркотици и рокендрол”, дава своето отражение и в мебелния дизайн. Бунтът на младите, предпочитащи да седят на пода, а не на дивани, да спят на матраци, а не под балдахини, налага семплите, весели и цветни форми. Широкото навлизане на пластмасите във всички сфери на живота също казва своята дума. Петролната криза през 70-те прекъсна възхода на пластмасата, за да се върне отново в домовете ни днес, макар и на по-високо технологично ниво.
Ретро влиянието по принцип се дължи не само на това, а най-вече на носталгията по отминалите времена, които от дистанцията на времето винаги ни изглеждат по-привлекателни. Дизайнът на съвременните мебели е силно повлиян и от скандинавския дизайн, който буквално избухва през 60-те години на миналия век, загърбвайки модните тогава формалистични крайности.


 


Предизвикват сензация тапицираните мебели за сядане с конструкция от дърво и метал, облечени в плат с изчистени, течащи форми, предизвикващи чувство за комфорт и същевременно лесни и евтини за производство и с това си качество достъпни за широко потребление. Големи европейски дизайнери като Пиер Полен, Джо Коломбо, Вернер Пантон, Оливие Мург, Чарлс Йимс се повлияват от тези идеи и използвайки специфичния ”език” на новите синтетични материали, появили се през това време, допринасят за богатството от форми, актуални и днес. Дизайнът на 60-те завладява с идеалната тектонична връзка между материал, технология и форма и тази връзка е неподвластна на времето. Главните герои – дизайнерите от 60-те, днес празнуват своите юбилеи: Пиер Полен – 80, Ееро Аарнио – 75, Гаетано Пеше – 70, така че отново се заговори за тях, но вече като за живи класици на дизайна.

Дизайнер на годината
Пиер Полен беше обявен за “Дизайнер на годината” за 2008 на Мебелния салон в Париж – неговите мебели за фирмата Артифор (Artifort) са първите, облечени с трико, инспирирани досущ като банските костюми, навлезли по същото време. Интересните десени са в унисон с обтекаемите форми на мебелите. Цялостта на формата, пълното изчезване на конструкцията – и в същото време абсолютно удобство на мебелите, това са причините и досега мебелите на Полен да не слизат от производство. Полен е обзавел Елисейския дворец и кметството в Париж за трима президенти – Шарл де Гол, Франсоа Митеран, Жак Ширак.

Материали и форма
Дизайнът на 60-те години е тясно свързан с поп културата, с бунтовете на студентите и младите хора, хипи поколението, с музиката на „Доорс”, „Бийтълс”, „Роулинг стоунс” и Джими Хендрикс, с новите технологии – това е десетилетието, в което Армстронг стъпва на луната! Бунтът в областта на мебелния дизайн се изразява с нови форми и цветове като бягство от сивото ежедневие и стандартното мислене – една от причините мебелите от тази епоха да са толкова ценени и днес. Това, което и днес е актуално и заимствано от 60-те, са обтекаемите форми, характерни за изделията от пластмаса, и сходни синтетични материи, както иконата от тази епоха – столът Пантон, форма и конструкция са едно цяло – и при мебелите на Заха Хадид, и при всички реплики на прочутия стол – на Рон Арад, Филип Старк, Марк Нюсън.


Цветовете
Не можем да отделим интериорите от развитието на изкуството по това време. В изобразителното изкуство през тази епоха се налагат стиловете опарт и поп арт от художниците Виктор Вазарели, Ешер, Бриджет Райли, Джозеф Алберс, Кенет Нолан. Абстрактните им картини са от прости, геометрични форми, създаващи илюзия за обем и илюзорнo пространство - визуалните ефекти са в основата на техните творби. Цветовете и в картините, и в интериорите са хармонични, но много ярки, почти крещящи. Поп арт е стил от същата епоха, който използва всекидневните предмети и консуматорската култура, за да създаде изкуство – продукти, реклама, комикси, стават главни герои в картините на Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн и Робърт Раушенберг.
Цветовете на мебелите днес са в две крайности – черно и бяло, или ярките тонове на 60-те и 70-те - червено, жълто, оранж, зелено и лилаво, и смели комбинации между тях.
Флорални мотиви
Те са още една препратка към времето на хипи поколението, спомен за Уудсток, за модните десени от тази епоха. Днес флоралните мотиви са много актуални и в черно-бялата комбинация в дамаските на мебелите, във фактурата на материалите, отпечатани върху тапети, стъкло и всякакви повърхности. Например щандът на фирмата Calligaris на мебелния салон в Париж беше решен в черно-бели мотиви на цветя и червени акценти, а мебелите и лампите на Kenzo бяха покрити с всякакви флорални десени: типичните за марката макове, рози, божури - срещащи се в модните колекции, парфюмите и т.н.


Но най-вълнуващото за познавачите на дизайна е, че мебелите от 60-те се произвеждат и са търсени и до днес, превърнали са се в предмети на изкуството, а влиянието им върху съвременните тенденции - като цветове, форми и светоусещане са силно осезаеми.

Автор: Илияна Гикова, Гергана Стефанова
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари