Отправни точки в банята

Има много начини да промените визията на малката баня и тя да изглежда по-голяма, без да променяте тежките конструкции.
12.09.2010
Мая Янева
311
баня, вана, керамични плочки, малката баня, душ зона
Отправни точки в банята
Източник: сп. “Още за къщата"

Керамичните плочки
Керамичните плочки са любим материал за банята в домове и обществени места навсякъде по света. Милиони керамични плочки всяка година се използват от собственици на домове за проекти тип „направи си сам”, което носи милиони долари печалба на  индустрията за производство на керамика. Те масово се употребяват около вани и душове като водоустойчив материал, но могат да бъдат използвани в най-различни зони на банята за създаване на уникален цветен ефект в места, които обикновено се пренебрегват.

Керамичните плочки са сред най-популярните строителни материали за баня поради незаменимите качества, които притежава керамиката. Плочките са твърди, устойчиви на топлина, студ, влага и има широка гама по отношение на дизайн и цветове. Освен това керамичните плочки се почистват лесно.

Въпреки че керамичните плочки са масово употребяван материал, с тях може да постигнете уникален и отличаващ се дизайн за вашата  баня. Използвайте личната си  креативност, за да претворите плочките в нещо забележително.
Ето някои отправни точки, които да ви служат като ориентир при преобразяване на банята.

Особено внимание обърнете на цвета, размера и формата, когато подбирате плочките. Не избирайте един-единствен вид, а подберете няколко вида, които се допълват и подчертават един друг по цвят и шарки. Можете да комбинирате малки и големи плочки, правоъгълни и квадратни, дюс и с мотиви. Така ще можете да създадете шарка, ивица, рамка или подчертаващ бордюр, което ще нарисува уникалното лице на вашата баня.
Малките правоъгълни плочки са подходящи  за рамкиране на огледалото или за тесни вертикални линии, които да очертават душ зоната, както и за преход между два вида плочки.

Плочките за баня имат невероятно въздействие върху основната линия във вашата баня и настроението, което тя ще излъчва. Имате нужда от подходящи плочки за баня и динамичен дизайн на настилката, така че шарките и линиите на стените и пода да създават приканваща атмосфера. При избора на основен цвят за банята отделете необходимото време, тъй като цветовете имат значително въздействие върху емоциите на човека. Ако искате вашата баня да е вашата „светая светих”, тогава подберете успокояващи и отпускащи тонове. Ориентирайте се към топлата цветова гама, когато решавате настилката на пода. Тя ще омекоти ефекта и въздействието от студеното усещане, което неминуемо се създава от порцелановата арматура.

Друга възможност е да комбинирате плочките с различен строителен материал, например мрамор или гранит. Не се притеснявайте от ярките цветове в банята – това е мястото, където може да се развихрите. Плочките с подчертани мотиви могат да се използват, за да освежите твърде тъмната баня. Такива плочки са подходящи за под, както и за създаване на арт пано на някоя от стените в банята. Подобен акцент може да си позволите, ако имате по-голяма баня и обособен кът, предназначен за релаксиране, след като си вземете вана или душ. Разбира се, пространството около душа е едно от най-подходящите места, за да разгърнете декоративните възможности на плочките. Душ зоната, маркирана с луксозни плочки, има изключително СПА въздействие. Друго благодатно място, където можете да си поиграете с плочките, е в зоната около ваната. С подходящи линии може да я превърнете наистина в забележително място. 

Ваната
Дали ваната е малка или голяма, тя е доминантен аксесоар и фокусна точка във всяка баня. Освен това тя има ключова роля за формирането на стила и настроението в това помещение. В по-големи бани ваната може да бъде самостоятелна единица, която стои свободно и аристократично в пространството. В по-малките бани ваната е средство за оползотворяване на малкото място по най-добрия начин.

Ако ваната е свободно стояща, обърнете внимание на формата, цвета и разположението й. Ако ваната е за вграждане – обърнете внимание на същите три неща. Тези характеристики са от особено значение, за да бъде ваната съобразена с цялостния дизайн на банята или по-скоро защото ваната го предопределя и формира.

Ваната може да бъде с изчистен геометричен дизайн, но с цветни детайли; с модерна гладка форма, която да излъчва стил и лукс; с класически форми на крачета, с носталгия по миналото; тъмна, вградена и женствена.

За малката баня
Всеки, който има малка баня, се интересува от начините, по които може да я направи да изглежда по-голяма.

Има много начини да промените визията на малката баня и тя да изглежда по-голяма, без да променяте тежките конструкции.

Изберете меки тонове за стените на банята – така чрез оптическа измама ще я направите да изглежда по-голяма. Ярките и подчертаващи тонове могат да бъдат използвани само за акценти. Очертаването на определени зони с тъмен цвят плочки може да направи вашата баня по-стегната и детайлна.

Когато решавате визуалните акценти, независимо дали имате керамични плочки или тапети на стените, можете да постигнете максимален ефект, като избягвате едрите и претрупани шарки. Вместо това се ориентирайте към по-семпъл дизайн. Запазете една от стените съвсем изчистена – дюс цвят или дюс плочки. Ако искате да бъдете оригинални, можете да си поръчате за най-голямата стена дигитален тапет с морски пейзаж – това ще помогне да се постигне дълбочина в иначе малкото помещение.

Точно както светлите тонове за стените, така и светлите тонове за пода в малката баня ще съдействат тя да изглежда по-отворена и по-обширна. Препоръчителните цветове за настилка в банята са сиво, светлосиньо и бежово. Чрез умело вписване на тези цветове в пода на вашата баня и в нейния цялостен дизайн вие ще получите основа за светла декоративна схема, която ще направи вашата баня по-свежа.

Изберете необемна мивка с ботуш или такава за вграждане в плот, вместо масивни шкафове за основа под мивката. Това зрително ще допринесе банята ви да изглежда по-голяма с поне десет процента. При избора на арматура се придържайте към класически и чисти форми от мрамор или керамика, без прекалена декорация. Ботуш за мивката може да намерите с различен дизайн, така че максимално да съответства на стила на банята.

Допълнителното осветление е препоръчително за малката баня – светлината е от огромно значение при възприемането на малки пространства. Към основното централно осветление добавете стенно. Поставете огледала – те отразяват светлината и създават ефект за ширина и пространство. Ако имате възможност за отваряне на прозорец в банята, не се колебайте. Освен че ще внесе естествена светлина, прозорецът ще осигури достъп на свеж въздух в банята. Това е незаменимо предимство, което и най-добрата вентилация не може да ви осигури.

И накрая - намалете до минимум мебелите и аксесоарите, които държите в банята - по-малко рафтове, кърпи и предмети. Намерете подходящо място за шкаф в килера или мокрото помещение, където да съхраните всички необходими за банята аксесоари.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари