Отличиха победителите в конкурса „Ландшафтен архитект на годината 2022”

На 21.04.2023 в София, в сградата на BAU Academy се проведе Церемонията по връчването на наградите в конкурса „Ландшафтен архитект на годината 2022” в Месеца на ландшафтната архитектура.
25.04.2023
Още за къщата
1961
конкурс за ландшафтна архитектура, Ландшафтен архитект на годината 2022

Събитието се проведе хибридно - наживо и онлайн, като даде възможност за включване он-лайн на международни гости и участници в конкурса. Водещ на Церемонията по връчването на наградите беше ландшафтен архитект Добромира Лулчева.

Наградите са учредени от Съюза на Ландшафтните архитекти в България през 2019, за да отличат добрите и талантливи ландшафтни архитекти и тяхната изключителна работа, да демонстрират добрите практики, идеи и възможности за създаването на щастливи, красиви и устойчиви пространства. Наградите се стремят да признаят иновативната работа (концептуална, дизайнерска или строителна) на ландшафтни архитекти и да популяризират професията.
 


Председателят на Управителния съвет на СЛА - доц. д-р. л.арх. Веляна Найденова. Снимка: www.ka6tata.com
 

Професията на ландшафтния архитект е изключително сложна: едновременно те трябва да бъдат дизайнери, проектанти, строители, техници, биолози, администратори, предприемачи, психолози и какви ли още не специaлисти. Но преди всичко трябва да бъдат мечтатели и визионери. Всеки, поел пътя на развитието си в ландшафтната архитектура е избрал не е просто професия на бъдещето, а професия за едно по-добро бъдеще. 
 

  
Снимки: www.ka6tata.com


В надпревара на четвъртото издание на конкурса Ландшафтен архитект на година 2022 участниците се състезаваха в 4 категории:
•    Награда за СТУДЕНТ
•    Награда за ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС
•    Награда за РЕАЛИЗИРАН ОБЕКТ
•    Награда за ПРОЕКТ


За втора поредна година в конкурса участват студенти от Лесотехниеския университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.
 

  
проф. д-р арх. Орлин Давчев- Декан на АФ в УАСГ и чл. кор. проф. д.арх.н. Атанас Ковачев – почетен член на СЛА. Снимки: СЛА


Събитието бе открито от Председателя на Управителния съвет на СЛА - доц. д-р. л.арх. Веляна Найденова. Официалните гости на събитието бяха проф. д-р арх. Орлин Давчев- Декан на Архитектурния факултет в УАСГ и чл. кор. проф. д.арх.н. Атанас Ковачев – почетен член на СЛА, които поздравиха всички гости и участници в конкуса със специално слово.
 


President Katerina Gkoltsiou (Катерина Гаолциу) от IFLA Europe. Снимка: www.ka6tata.com


Със специално он-лайн включване гостите бяха поздравени от представителя на IFLA Europe President Katerina Gkoltsiou (Катерина Гаолциу). СЛА е член на Международната федерация на ландшафтните архитекти IFLA EUROPE и IFLA World. 
 

    
Новите почетни членове на СЛА:  проф. Йордан Марков (вляво) и д-р инж. Явор Стоянов (вдясно). Снимки: www.ka6tata.com

УС на СЛА  има практика да номинира и избира за свои почетни членове хора, които не са ландшафтни архитекти, но имат заслуги към Съюза на ландшафтните архитекти, образованието и развитието на ландшафтната архитектура. Председателят на УС на СЛА доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова да обяви имената и връчи грамоти на двама нови почетни членове, а именно: проф. Йордан Марков и д-р инж. Явор Стоянов.
 


Носителят на наградата „За цялостен принос“ за 2022 - ланд. арх. Стамо Стамов.  Снимка: www.ka6tata.com


Официалната част продължи с обявяването на носителя на почетната награда „За цялостен принос“ 2022, който бе определен в резултат на номиниране на няколко ландшафтни архитекти от различните дружества на Съюза с преглед на цялостната им дейност и заслуги към професията и утвърждаване на нейния престиж. Награда се присъжда на ландшафтни архитекти отдали творчеството и професионалналното си развитие за издигане на професията и нейната значимост в обществото. Носителят на наградата „За цялостен принос“ за 2022 е ланд. арх. Стамо Стамов. Наградата бе връчена от Председателя на УС на СЛА доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова.

 

В категориите СТУДЕНТ, РЕАЛИЗИРАН ОБЕКТ и ПРОЕКТ журито отличи най-добрите и талантливи ландшафтни архитекти и студенти. Създадени с чувство за хармония и естетика, проектите на участниците представиха прекрасни решения и реализации на пространството. 
 

Жури за категориите:

Категория СТУДЕНТ - Председател: ланд.арх. Веселина Калайкова и членове: ланд.арх. Амада Колчева и ланд.арх. Христо Ангелов,
Категория РЕАЛИЗИРАН ОБЕКТ - Председател: ланд.арх. Димитър Николов и членове: ланд.арх. Татяна Бояджиева и ланд.арх. Лилия Язова,
Категория ПРОЕКТ- доц. д-р. ланд. арх. Веляна Найденова (председател), д-р ланд.арх. Десислава Данчева и ланд. арх. Владимир Маринов 
 

 

Авторитетното жури в състав за съответните категории класира подадените конкурсни проекти и класира участниците в следния ред:

Категория СТУДЕНТ

В най-оспорванта категория. В конкурса взеха участие студенти от Лесотехническия университет, факултет 'Екологи и ландшафтна архитектура” и  от Университетът по архитектура, строителство и геодезия, факултет Архитектура, специалност ЛАЛП. Номинираните на първите места ще представиха своите проекти. Г-н Александър Пипков, представител на генералният спонсор на СЛА - Hunter Industries връчи наградите на победителите.

- Мартина Владимирова – Първо място и носител на приза Ландшафтен архитект на годината в категорият Студент
- Александър Прегьов – Второ място
- Дария Георгиева – Трето място

   
Мартина Владимирова – Първо място и носител на приза Ландшафтен архитект на годината в категория Студент. Снимки: www.ka6tata.com

Грамоти бяха връчени и на студентите: Мила Александрова; Радинела Стефанова; Катерина Койчева; Никита Симиткович; Диана Горнишка; Виктория Илиева; Ивана Цветанова; Мария Горова;  Надежда Котсакова


В следващите две категории Реализация и Проект за награда „Ландшафтен архитект на годината“, в зависимост от постъпилите кандидатури, СЛА реши да връчи само първа и втора награда.


Категория РЕАЛИЗИРАН ОБЕКТ
За първа година СЛА добява тази категория, която се учредява съвместно с АПДРБ. Номинираните участници презентираха своите проекти. Председателят на АПДРБ и член на журито ланд.арх. Татяна Бояджиева да обяви резултатите и да връчи наградите.
- ланд. арх. Александър Калев – Първо място и носител на приза „Ландшафтен архитект на годината в категорията Реализиран обект
- ланд. арх. Марина Андонова – Второ място
 

Ланд. арх. Александър Калев – Първо място и носител на приза „Ландшафтен архитект на годината 2022"  в категория Реализиран обект. 

 

Категория ПРОЕКТ
Ландшафтните архитекти са отговорни за дизайна и създаването на естествена и изградена среда, която освен че е естетически приятна, трябва да бъде функционална, устойчива, здравословна и създаваща благоденствие за хората, без да вреди на природата. Ландшафтните архитекти планират създаването, регенерирането и развитието на откритите пространства като съчетават своите артистични умения с познанията за човешката дейност и природната среда. Креативен дизайн в комбинация с високи технически умения могат да доведата до създаването на красиви, екологични и функционални открити пространства в полза на цялото общество. Номинираните участници презентираха пред гостите своите проекти.

Председателят на СЛА и член на журито доц. д-р ланд.арх. Веляна Найденова да обяви победителя и да връчи наградите: 
- ланд.арх. Мария Грозева – Първо място и носител на приза Ландшафтен архитект на 2022 в категория Проект
-  ланд.арх. Корнелия Маторова – Второ място

Ланд.арх. Мария Грозева – Първо място и носител на приза "Ландшафтен архитект на 2022" в категория Проект. Снимка: www.ka6tata.com

 


Събитието се проведе с подкрепата на:
Генерален спонсор на Съюза на ландшафтните архитекти –Hunter Industries, производител на продукти за автоматизирани подземни напоителни системи
Спонсори на събитието: Земелрок Щанд унд Дизайн; Сити Дизайн Девелопмент; Инфраконцепт; Хоум гарден ВТ; Дизайн Груп Студио; 3Д гарден; Ардекс; Булан
Медийни партньори: онлайн списанията Още за къщата; The Building и Архитектурно строителна платформа – Строители БГ. com
 
Закони Нормативна база Коментари