Отзвук от архитектурния конкурс във Велико Търново

Екпозиционият център на одобрения проект на арх. Кладио Нарди ще се простира на 6000 кв.м. в „сърцето” на града.
13.08.2018
Лилия Лозанова, кореспондент от Велико Търново
320
архитектурен конкурс, международен конкурс, Експозиционен център, конкурс В.Търново, арх. Клаудио Нарди
Експозиционен център - проект на арх. Нарди, Италия
Източник: www.the-building, Снимка: www.claudionardi.it

Архитектурният конкурс за нов градски център във Велико Търново е най-мащабният в страната. Журито с председател проф. д-р арх. Георгий Станишев включваше деветима члена, международно признати експерти. Обект на надпреварата беше теренът на старото военно училище с територия близо 190 дка и изграждането на Експозицонен център в нея.
Бяха подадени 62 идейни концепции на архитекти от цял свят, като две от предложенията са представени след срока и са декласирани. В конкурса участваха както проекти от България, така и от чужбина – Италия, Русия, Франция, Германия, Швеция, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, Китай, Индия и др.

Победителят в престижният конкурс е арх. Клаудио Нарди от Италия, като въз основа на идейната му концепция ще бъде изграден Експозиционният център. Голямото колебание на журито е било между неговата визия и проекта на класирания на второ място негов сънародник Диего Терна. На трето място е авторски екип на „Stephen George International Bulgaria“ ООД, България. Наградата на победителя е 25 000 евро, като неговите подгласници получават съответно 15 000 евро и 10 000 евро.

Журито определи и пет поощрителни награди по 5000 евро, които се присъждат съответно на авторските колективи: OVO Grąbczewscy Architekci от Полша, ARENA SBASABE PALACIOS arquitectos от Испания, колектива от Мая Шопова, Дон Торманов и Борислав Ангелов, базиран в Канада, „Капс“ ООД -Турция „Имидж бюро“ ООД, България.

Средствата за наградния фонд от 75 000 евро ще бъдат осигурени в рамките на проект на старопрестолната община по ОП „Региони в растеж”. Наградените предложения са представени с изложбени табла, като всички 62 проекта са подредени в експозиция в изложбени зали „Р. Михайлов” и са на разположение на обществеността до септември.

Относно бъдещето на територията на старото военно училище, представителите на община Велико Търново в журито арх. Николай Малаков и арх. Лора Бъчварова коментираха, че ще се създаде компилирана визия, съчетаваща най-доброто от представените идейни концепции, като ще се отчете и мнението на великотърновската общественост. Важно е да се отбележи, че старопрестолната община има авторско право върху проектите на участниците в конкурса.

„Община Велико Търново има „албум” от подадените градоустройствени предложения, които са своеобразни алтернативни визии за еволюцията на територията на старото военно училище. Какво по-хубаво от това „богатство” от възможности и различни погледи върху пространството, обект на конкурса", посочи председателят на журито проф. д-р арх. Георгий Станишев.
Той уточни, че дори и да бъдат взети най-подходящите фрагменти от най-добрите 62 предложения, те ще бъдат комбинирани хармонично и според особеностите не само на терена, но и от гледна точка на традициите и перспективите за развитие на Велико Търново. "Процесът прилича на това не само да „сглобиш” един динозавър от намерените кости и артефакти, а да го накараш да „оживее", метафорично  обобщи професорът.

С идейния проект на арх. Клаудио Нарди Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014-2020.  Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда и средствата ще са за изграждане на Експозиционния център. При благоприятно развитие на последяващите процедури, е възможно строителството на емблематичната сграда да започне в края на 2019 г., посочиха от община Велико Търново.

Акценти в концепцията на арх. Клаудио Нарди за Експозиционен център.
Ключовата за конкурса сграда ще се намира в зелената площ между пети корпус на Великотърновския университет и Областната управа. Експозиционният център ще е разположен на терен от 6000 кв. м. Интересна е формата му, която ще бъде амфитеатрална и „дискретно – овална“.
Приземният етаж ще има различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови и санитарни помещения.
Първият етаж ще се състои от тяло, частично издадено напред, в което ще се помещават голяма зала с капацитет 1200 места и свързаните с нея функции. Пространството ще дава възможност за разделяне на залата на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с отлична изолация, а оборудването ще бъде мобилно, съобщават от Общината. Предвидени са места за системи за контрол и за осигуряване на симултантен превод, сцена и задкулисие, както и голяма зона за кафене с панорамен изглед към Стария град и паметника на Асеневци.

Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, обърнат на изток, като ще бъде осигурен достъп до подземния паркинг. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата. За фасадата на сградата ще бъде използвана плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“.
Водещ мотив в проекта на арх. Нарди е хармонията между тенденциите в модерната архитектура с историята на Велико Търново и природната среда.
Акцент в неговото предложение е озеленяването както на целия терен, така и на самите сгради, което трябва да бъде 60%. Тъй като няма ограничения във височината, концепцията за сградите са вдъхновени от тосканските кули, като Сан Джиминяно. Те ще са с приземен етаж, на различните надморски височини на земята, до голяма степен свободни, което позволява преминаването към зелено оформление на пейзажа.

Италианският архитект предвижда „зелени покриви” за сградите в старото военно училище, висящи градини и тераси, потънали в цветя, които да се вписват в околния пейзаж. Всичко ще бъде свързано от идеята за парка, който ще е с алеи и паркинги, разположени предимно в сутерена, като доминиращо ще е присъствието на зеленина.

Основната идея на ландшафта е интегрирането на различните зелени площи, без да бъдат фрагментирани, за да може минувачите да се насладят на естествената среда. Пешеходните пътеки ще са свързани с близкия парк, както и стръмнината към река Янтра, на чийто отсрещен бряг се намира паметникът на Асеневци и галерията „Борис Денев”.

В концепцията са предвидени изграждането на широки стълби като на Монмартър, зони за почивка, които са моделирани в хармония с околните терени. Обособени са площадни пространства, които предполагат и възможности за организиране на арт и други събития, зони за отдих, панорамни площадки, от които посетителите да се наслаждават на Велико Търново. Както и на близки знакови сгради, които ще бъдат издигнати в старото военно училище - музей, изложбен център и др.
Арх. Нарди предвижда използването на естествени материали за изграждане на сградите, които са пресечна точка на модерната архитектура и традицията - стъкло, камък, гипс, дърво и др.

Кой е арх. Клаудио Нарди?
Арх. Клаудио Нарди е специалист с международен авторитет, известен с иновативните си идеи. Ръководител на архитектурно бюро, базирано във Флоренция, Италия, но развива дейност и в студиа в  Краков, Лондон, Хонг Конг, Истанбул и Ню Йорк. Това придава на неговия почерк както глобалност, така и локалност, от досега с местните и национални стилове в архитектурата на различни държави.
Роден е в Тоскана през 1951 г. и е ученик на известния италиански архитект и дизайнер Карло Скарпа. Завършва университета във Флоренция през 1978 г. Преподава в Архитектурен факултет на Флорентинския университет и провежда конференции и лекции в Италия и в чужбина.

Известен е и с проектите си, реализирани по целия свят за най-престижните италиански модни дизайнери, от Dolce&Gabbana до Papini и от Valentino до Tod's. Автор е на сградите на бутици на Dolce&Gabbana, Ню Йорк и Милано.
Във Флоренция създава различни по своето предназначение обществени сгради - мултиплекс кино Campi Bisenzio и впечатляващия Музей на мрамора.
Емблематични негови проекти са Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, новата кметска сграда в Краков, Музеят на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство "Мандрагора", Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и много частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.

Успешно реализира своите идеи в различни точки на света благодарение на девиза си, че „архитектурата трябва да е глобална и местна, като същевременно остава уникална и изразителна”. От голямо значение е и фактът, че има афинитет както към новите технологии и материали, така и към класическите.
Община Велико Търново е поканила арх. Нарди да гостува в града, за да бъде обсъдена реализацията на отличената му идейна концепция.

Същевременно, макар и дни след обявяването на резултатите от архитектурния конкурс, отзвукът от тях в професионалните среди не стихва.  Всички некласирани участници очакват публикуването на протокола с решението на журито, в което то ще посочи мотивите за избора на претендента. Вече сред участниците в надпревара от Велико Търново и други градове се усеща неудовлетвореност от класирането и желание то до бъде оспорено по законов ред.
Реакциите в публичното пространство и професионалните среди, както и компилацията от идеи за нов градски център на старата столица, ще бъдат по-обстойно представени в следващи публикации.

Автор: Лилия Лозанова, кореспондент от Велико Търново
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари