Остров Гьокчеада - рай за къмпингари и любители на сърфа

Гьокчеада, Чанаккале, Асос, Йоздере –малките перли - курорти със собствен почерк, чисти плажове и еко храна
15.09.2016
Светлана ЖЕЛЕВА
64
Турция, туризъм, сърф, история, плажове
Гьокчеда - островът на сърфистите.
Източник: Светлана Желева

Далеч от политическия елит и от терористични атаки, Егейска Турция вдъхва сигурност, стабилност и жизнерадост. Многобройните крайбрежни и островни курорти в последните години са в динамична надпревара в предлагане на допълнителни екстри за все по-отегчения турист. В Егейска Турция има хотели до ( 5+ звезди) и почивки за всеки джоб и за всеки тип отпуска. 

Къмпингари и любители на сърфа са открили своето местенце, наречено Гьокчеада. Ветровият остров (в буквален превод) е притегателен за кайт- и уиндсърфисти, а също и за тези, които искат да се насладят на тиха и еко-почивка.
Миксът от гръцки и турски стил е примамлив не само със своята кухня, но и с цялостната атмосфера на гостоприемство, която създават местните. До острова се стига с редовната фериботна връзка Кабатепе - Гьокчеада. Тя предлага преференциални цени, т.е заплаща се само за превозното средство (автомобил, бус и др.), но не и за броя на хората, които се возят. Маршрутът е живописен и трае 75 мин.
Кайт – и уиндсърфистите са раннобудни и сутрин в заливите на Гьокчеада се виждат повече хора в морето, отколкото накуп по друго време на сушата. И трите училища за сърф се държат от българи, а мнозинството автомобили от чуждестранните са пак с българска регистрация. За обучението няма възрастова граница - малки и големи постигат бързи успехи и започват да се носят по вълните само след 10-15 часа часа тренировки. И все пак, за да тренираш кайт-сърф трябва да си над 17 години и над 45 кг. По желание има и  екипировка под наем. Кайтът и уиндсърфът са си поделили морето: От лявата страна на острова се практикува кайт, а от дясната - уиндсърф.
Синьо-зелените води на острова са истинско предизвикателство и за професионални гмуркачи  и любопитни плувци. Макар че местността е скалиста, няма корали, но има пещери. Разработват се и веломаршрути.

Най-големият остров на Турция (с 287 кв. км. площ) привлича туристите и с биохраните, произвеждани изцяло тук. От маслинови горички, зехтин, плодове и зеленчуци до козички, овце и кокошки, отглеждани на воля, туристът може да вкуси всичко това, с която трябва да се кичи марката био. И още един плюс: тук всичко е slow food (бавно хранене) в разрез на бързи сандвичи и кухнята с полуфабрикати в големите градове.
Топлината на острова е поносима, и макар че сте 600-700 км. на юг, живакът скача само с 3-4 градуса спрямо нашите географски ширини.

Засега Егейска Турция удържа тенденцията за презастрояване на крайбрежните си ивици и плажове, а докато се пътува все по- на юг и по-на юг хотелите пленяват с различието си: с архитектурните си решения, интериорен дизайн и градински изненади. Някои предлагат „бърза почивка” (5 дни), а други са само за двойки, като децата са оставени на баби и дядовци. А когато цялата фамилия тръгне на море, всичко е накуп - от аквапарка до мини зоопарк (за най-малките посетители). Рядко можете да видите плаж, който да не е със син флаг (синоним на кристално чисто море).

Чанаккале - портата на Дарданелите
Портата на Дарданелите посреща ласкаво своите туристи от близо и далеч, предлагайки им екохрана, шопинг, хотелско разнообразие и внимателно обслужване.
Сред забележителностите на града са крепостта Чименлик, построена през 1462 г. от султан Мехмет II, в която днес се помещава военноморският музей на града; старата чаршия, крайбрежната улица, паметника на Ататюрк, реплика на Троянския кон, подарена на града от актьора Брат Пит през 2004г., след заснемане на филма „Троя”.
Градът свято пази спомена и за драматично удържаната  битка от 1915 г.  по време на Първата световна война. Английската армада атакува Дарданелите, а на страната на Турция се бият воини дори от далечна Австралия и Нова Зеландия. Дарданелите са удържани, а за бойците, които днес почиват в мир тогавашния президент Ататюрк казва, че турската земя ги приютява като свои чеда, без значение на чия страна са се били. Този жест на Ататюрк го издига още повече в очите на европейските политици, а днес почти 2 млн. души от цяла Турция всяка година посещават Чанаккале, за се поклонят на героите. В чест на 500 хиляди войници, дали живота си на Галиполи, полуостровът е превърнат в национален монументален парк, разказват екскурзоводите на „Партнер Травел”, които организират почивки и турове в тази част на Егейска Турция. 

Малко по-на юг са други магнетични места, които будят любопитство: древна Троя, Асос, остров Лесбос и много още, чак до Йоздере.
Районът пази спомена и за легендарният мореплавател Пирирейс (1465 - 1554 г.), един от известните мореплаватели на Османската Империя. Тук са неговите карти и дневници, както и много морски флагове. Легендата е жива и вдъхновява и днес някои китни хотели, като Барбароса напр., чиято архитектура и интериорен дизайн носят аромата на каюти, пирати, околосветски пътешествия и завоевания. В Асос дори могат да се видят останките от древния град: храма на Атина, построен през 6в. пр. Хр., агората, булетериона, състоящ се от статуи, театъра, некропола. Селцето Бехрамкале се счита за наследник на античния град Асос. А туровете, които се организират включват и посещение на храма на Атина, руините на първата школа по философия в света, основана от Аристотел.

+2
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари