Осем стъпки за постигане на по-добра сигурност в дома

Системите за сигурност в еднофамилните къщи са толкова надеждни, колкото е най-слабото им звено.
14.05.2013
инж. Полина Петкова
788
къща, дом, алармени системи, охранителни системи, системи сисгурност
Къщата не трябва да изглежда необитаема.
Източник: http://www.telmo.hu/woap.html

Системите за сигурност в еднофамилните къщи са толкова надеждни, колкото е най-слабото им звено.
Ако сте предвидили оборудване, което е прекалено сложно за членовете на домакинството, те не биха го използвали и то не би вършело никаква работа. Запомнете, че хората във вашия дом са неизменна част от всички мерки за сигурност, които предвиждате, така че вие трябва да бъдете реалисти за това колко безпроблемно биха ги приели в името на безопасността.


1. Уверете се, че вашата собственост изглежда обитаема.
Повечето крадци са опортюнистични. Те идват в квартала и оглеждат за къщи, които изглеждат незащитени и необитаеми. Важна част от осигуряването на сигурност за вашия дом, е той да изглежда населен през цялото време.


Показател за липсата на обитатели в къщата е препълнената пощенска кутия. Никога не позволявайте от нея да преливат вестници и брошури. Друг признак, за наличието на хора в дома е включването на изкуственото осветление. Не е необходимо обаче просто да оставите една лампа да свети. Желателно е то да се променя, точно както ако има хора в къщата. Най-лесният начин за постигане на това, е с помощта на таймери. Друг метод посредством който домът ви би изглеждал окупиран, е оставянето на телевизора или радиото да работят с толкова силен звук, че да бъдат чути от някой, който би приближил вратата или прозорците. 


Паркирането на кола в гаража или пред алеята също би възпряло злосторниците. Ако сте отишли на почивка с вашето превозно средство, може да помолите съседа да паркира една от колите си пред дома ви. 


2. Създайте периметрова защита около къщата.
Друга важна мярка за постигане на безопасност в дома, включва възпрепятстването на достъпа до самата къща. Това най-често се постига с помощта на високи стени или огради. Тази тактика има както предимства така и недостатъци. Много по-лесно е да се промъкнеш незабелязано под или над стената или оградата, отколкото да влезеш с взлом без да бъдеш видян от никого. Същевременно с това периметърната защита създава на обитателите едно лъжовно чувство за сигурност, което може да ги накара да станат немарливи и да пропуснат да заключат вратите или прозорците. Поради тази причина оградите са ефективни само ако са много трудни за преодоляване или същевременно са предвидени камери или датчици за движение по техния периметър.


3. Уверете се, че всички входове са добре осветени.
В повечето случаи оградата не осигурява голяма сигурност за дома. Хората осъзнават, че следващото слабо място на къщите са вратите и прозорците, но има едно правило, което е много важно. То се основава на простия факт, че крадците биха искали да вършат работата си там, където никой не може да ги види. Това означава, че отвън вашият дом трябва да е добре осветен, особено при потенциалните точки на проникване. Едно много добро решение е, осветлението да се включва с детектор за движение. 


4. Инсталирайте ключалки със специални болтове против разбиване и шпионки или видеодомофони на входните врати.
Тези солидни ключалки заключват вратата в касата. Препоръчително е да се инсталират на входните врати. Те биват два вида – такива, които изискват ключ отвън и отвътре и такива, които отвътре не се нуждаят от ключ. Ако в близост до входната врата няма стъкло, вторият вариант винаги е по-удобен за обитателите на дома.


Плъзгащите стъклени врати представляват особено предизвикателство. Повечето от тях са уязвими и могат да бъдат счупени. Най-простият начин за повишаване на сигурността, е поставянето на метална пръчка или дръжка от метла върху пистата на пода от вътрешната страна. Някои плъзгащи врати могат лесно да бъдат извадени от техните релси. В долната и горната част на вратата има винтове с помощта на които се регулира прилягането и в пистата. Настройте ги така, че да не може да бъде вдигната толкова високо, че долният и край да излиза спокойно.


Всяка една входна врата трябва да бъде оборудвана с шпионка. Това е най-евтиния и лесен начин да проверите някой посетител, преди да го допуснете в дома си. По същият начин домофона ще ви позволи да осъществите контакт с повикващия и да прецените дали да го допуснете и деактивирате алармата.


5. Обезопасете прозорците.
Докато вашият дом има две или максимум три врати, той може да има една дузина прозорци. Крадците знаят, че ако регулярно проверяват всички прозорци в една къща, вероятността някой да е оставен отключен е много голяма.  Повечето стандартни ключалки за прозорци са доста лесни за преодоляване. Усилените ключалки ще подобрят сигурността на дома, но за съжаление не достатъчно. Обърнете особено внимание на при закупуването на дограма и не правете компромиси със защитата и от вандализъм, най-вече на прозорците намиращи се на партерното ниво.


6. Не забравяйте другите точки на достъп до вашия дом.
В повечето къщи външните врати и прозорци не са единственото място от което може да се проникне в дома. Много кражби се реализират през гаража. Освен ценните вещи, които могат да бъдат откраднат от там, вратата която излиза от гаража към къщата, е често необезпечена или не е достатъчно сигурна, за да спре крадец. Проверете също така дали капандурите, вратите за достъп на животни, таванското помещение или други отвори не биха могли да осигурят свободен достъп до вашия дом.


7. Обмислете поставянето на алармена система. 
Алармените системи могат да предложат малко като физически пречки за достъп до вашия дом, но представляват много голяма психологическа такава за крадците. Дори и в райони с малко патрули на охранителната фирма, шумът вдигнат от алармата може да разубеди грабителите да завършат своята мисия.


Цената на алармената система варира в широки граници. Крадците лесно могат да деактивират някои от по-простите и евтини датчици. Колкото е по-сложен и непознат наборът от устройства, толкова е по-вероятно крадецът да задейства системата и да се откаже от опитите да я изключва. 


8. Сложете надписи върху вашите ценности.
Ако вие маркирате металната част на вещите в дома си, които биха представлявали интерес за грабителите, има голяма вероятност след мащабни полицейски акции, когато органите на реда попаднат на голямо количество крадени стоки, те да ви бъдат върнати.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари