Ортопедичните възглавници – мода или необходимост?

"Може да отнеме известно време докато свикнете с нея, но си струва", казват специалистите.
11.01.2016
Светлана Жeлева
966
интериор, текстил, възглавници, ортопедичност
Задължително пробвайте възглавницата преди покупка
Източник: www.openpr.de

Ортопедичната възглавница предлага истинско отпускане за мускулатурата на врата и раменете и правят съня особено отпочиващ. Възглавницата модел Visco Mind е запълнена с едно ядро от вискозна и гел пяна, която се пази от външно покритие от 100% памук. Могат да се поръчат и допълнителни калъфки, които са оборудвани от антиалергенни вещества, като всички калъфки се свалят от възглавницата и се перат в пералня при 60 С. Самият пълнеж на възглавницата гарантира оптимално положение при сън, тъй като гръбначният стълб бива подпомогнат по най-добрия начин, за да се избегнат спазми на гърба и болки във врата.

Една ортопедична възглавница се напасва на телесната форма на ползвателя й индивидуално и след употреба връща своята първоначална форма. След първото разопаковане на възглавницата й трябват около 15 минути, докато заеме своята цялостна форма, отбелязва сайтът http://www.nacken-stuetzkissen.com/orthopaedisches-nackenkissen/. Повечето модели се продават и с пътна възглавничка, която също е ергономична. Освен това тя притежава едно „палтенце” от подходящ материал и удобната форма на подкова. Тя помага на врата при пътуване с влак, самолет или автобус и го прави приятно.

Ако възглавницата е с избрани мерки 40 см дължина/80 см широчина и 12 см височина, изборът не е случаен. Според някои експерти 12 см е перфектната усреднена за тези, които сменят своята позиция по време на сън - от лежане на гръб към странично и по корем. Не е задължително размерите на възглавницата да е точно 40/80 см, тъй като това не се отразява на комфорта по време на сън.

Като цяло възглавницата с вискозна пяна е подходяща и за хора, които нямат здравни проблеми. Може да отнеме известно време докато свикнете с нея, но си струва. Ще бъдете възнаградени със спокоен и благодатен сън, а след няколко дни до няколко седмици ще изчезнат и болките в гърба и врата, а мускулатурата ще може да се отпусне, казват специалистите.

Ортопедичната възглавница постига желаната регенерация на шийни прешлени. Към нея има обаче, ред изисквания. Важните предимства са строеж, мерките й, използвани материали, както и различните пълнежи от овча вълна през просо и спелта до стружки от европейски бор.

Непременно пробвайте възглавницата преди покупка. Добрият търговец се познава не само по артикулите, които предлага, но и по консултантските услуги. Най-добре започнете с лежане по гръб. Рамото не трябва да лежи върху възглавницата, а да се опира на нея . Ако шията при лежане по гръб образува 2 бръчки, значи е твърде висока. Влияние как усещаме височината на възглавницата  оказват килограмите на ползвателя, дължината  на врата и специфичната му извивка.

Не бързайте да сменяте позицията си, постойте повече време. След това се обърнете първо наляво, после надясно. Проверете дали гръбначният стълб е абсолютно изправен при страничното лежане и дали ушната мида и бузата ги усещате меки.

Според други експерти свикването с ортопедичната възглавница е лесно и особено, ако е с височина 15 см - отнема от няколко часа до няколко дни. Моделът трябва да е приятно твърд - нито много твърд, нито много мек. Не на всички клиенти се харесва  варианта, пълен с гел, защото го усещат като твърде хладен.

Най-важният детайл остава позицията в която спим. Ние я променяме до 60 пъти на нощ. Има една позиция, която най-често заемаме и нея трябва да я имаме предвид. Избягвайте да спите по корем, тъй като при нея шийните прешлени твърде много се извиват, а поясните прешлени и тазобедрената кост заемат не особено добра позиция.  Линията между първите и последните шийни прешлени трябва да е възможно най-права. Чупката нагоре е неизбежна, ако възглавницата е твърде висока, а чупка надолу се получава, ако е твърде плоска. Ако се спи по гръб трябва шийните прешлени да бъдат подпомогнати за своята естествена S–образна форма. Обърнете внимание още, че възглавницата трябва да е по-плоска, ако е за хора, които спят предимно настрани. Гледайте да няма и излишно разстояние между матрака и възглавницата, за да гарантира сън без напражение и болки.

За да се гарантира най-добрата стойка при всички възможни позиции много възглавници, които крепят врата имат различна извивка на всяка страна, които са различно високи. Чрез вълните шията бива подпряна, докато главата лежи.

Пухът прави възглавницата много мека и гушкаща, но той няма място при ортопедичните модели. Затова те се правят от материали със стабилна форма, които достатъчно подпират врата.
Предпочитани материали са латекс, който се произвежда от синтетичен латекс или каучук. Друг по-твърд вариант са студена пяна, най-често полиуретанова пяна както и моделите от минерална пяна.

+1
Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари