Орлов нокът – или отново за магията на живия плет

Лоницерата цъфти обилно, непретенциозна е към почвата, издържа на студ.
15.04.2016
Светлана Желева
1286
градина, растения, градинарство, лоницера, орлов нокът
Лоницерата е много ценена в декоративното градинарство
Източник: www.parklife.bg

Орловият нокът (Lonicera) е високо ценен в декоративното градинарство заради обилното цъфтене, красивите листа и плодове. Както и заради неговата непретенциозност към почвата и студоустойчивостта му. Култивират се около 100 вида за насаждения в паркове и градини и още толкова за лечебна цел, към които се числят лиани, храсти и неголеми дървета. Първоначалната й родина е Азия.

Кой го забелязва?
Родът, носещ името на германския ботаник Адам Лоницер се числи към сем. Бъзови. В България виреят 5 вида, сред които и татарската лоницера – храст или дърво, което стига до 4 метра височина, става разклонено и силно облистено. Цветчетата му са светло- или тъмночервени (нерядко и бели). Отрупаните с цвят храсти на орловия нокът са предпочитани и за паша на пчелите.

Другият вид – катерлвият орлов нокът, наричан още петльови нокти, богородично цвете, кози лист, скребер, челебиперчан е увивен храст, който стига от 4 до 6 м. дължина, катери се, вие се или застила големи площи, когато не среща преграда. Срещуположните, елипсовидни и целокрайни листа имат къси дръжки, отгоре са тъмнозелени, а отдолу – сиви до белезникави. Връхните 2-3 двойки се срастват. Цветчетата са ароматни, тъмнорозови, червени, постепенно пожълтяващи и са подредени в главести съцветия, а плодовете са ягодови, обяснява Кети Иванова, автор на книги за лечебните билки.

Орлови нокти вместо чемшир
Предимствата му са, че расте много бързо, издръжлив, освен това е нисък жив плет и това го прави предпочитан да ни огражда имота. Орлови нокти от вида nitida, т.е. вечнозеленият вид храст  е по-бърз в растежа си, сравнен с чемшира, който расте изключително бавно, отбелязва специализираният сайт http://www.gartenratgeber.net. Но въпреки, това чемширът с лесна ръка не бива да се отписва. Просто има условия, при които трябва да предпочетете орловия нокът пред него като например високи и по-сухи терени.

Практически съвети:
За да се размножи лоницерата
имаме нужда само от малки и къси покарващи храстчета, както и почвата да се държи влажна. От самото начало се подрязва, подрязва, подрязва, за да се разклонят храстите.

След засаждането на младите растения плевелите трябва постоянно да се отстраняват, за да не пречат на растежа им. Системното прочистване на плевели ще ви се отплати 2 години по-късно с гъст, мощен растеж и безбройни цветчета. В по-дългите, сухи периоди тя може обилно да се полива, обаче не се тревожете прекалено, а имайте предвид, че растението издържа на суша.

Торене не е необходимо, както и защита от студ, тъй като лоницерите понасят силните слани много добре. Болести и вредите по орловия нокът не са известни, растението се счита за наистина издръжливо и много благодарно.

Вечнозелените лоницери могат много бързо да се извисят и да се разширят. Затова те понасят и по-радикални подрязвания. Най-доброто време за това е краят на зимата. Колкото по-силно се подрязва, толкова по-добре се разклоняват клоните и растат още по-нагъсто. Освен това тези храстчета са много подходящи да им придадете конкретна форма (овална, квадратна и пр.)

Особено препоръчителен е видът майско зелено (maygreen), който достига само до 1 метър височина, цъфти в бяло, вирее много добре както на слънчеви, така и на полусенчести места и е съвсем непретенциозен, твърдят опитни градинари. Това го прави подходящ за озеленяване на по-големи площи, склонове и скатове. Вирее върху всякакъв вид почва. Между май и юни растението ни показва своите типични цветчета – в бяло, оранжево, розово, а след цъфтежа се образуват светещо червени плодчета, тип ягода, които птичките много обичат за храна.

Може да се засади както през пролетта, но още по-добре е през есента. Достатъчни са растояния от 60 см. до 80 см. между отделните растения , които много бързо се сгъстяват. За по-големи площи  и наклонени площи се препоръчват от 5 до 7 растения на кв.м., за да бъде озеленен теренът за кратко време.

Ако си направите леха, можете да я съчетаете с астра, циния, флокс, и всички те правят много хубав цветови контраст в градината.
 

+3
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари