Органичен дизайн и форми

В дизайна на мебели органичните форми присъстват освен като формообразуване и естетика, и като ергономия
15.02.2009
сп. “Още за къщата”
204
мебели, дизайн, рециклиране, естествени материи, органична тъкан
Органичен дизайн и форми
Източник: сп. “Още за къщата”

Природата винаги е била вдъхновение за хората на изкуството - още в древния Египет лотосът се появява като капител на колоната, акантовият лист и палметата са важни орнаменти в Дрeвна Гърция, в готиката колоните са като дървесни стволове, а в Сецесиона пред геометричните преобладават флоралните орнаменти. 


В дизайна на мебели органичните форми присъстват освен като формообразуване и естетика, и  като ергономия - формите,  заимствани от природата, винаги са по-удобни за сядане и за ползване, съобразени са с човека, с неговите размери и изисквания за удобство.


И ако правият ъгъл е чисто човешко изобретение (отварям скоба за корабокрушенците видели начертан прав ъгъл в пясъка, и веднага решили, че на острова има хора) то плавните, обтекаеми форми са ни дадени от природата и са символ на живата материя. 


При употребата на естествени материи, тези форми идват от само себе си - например лампите от пашкули на копринени буби, вазите, следващи извивките на дървото и т.н. По-необичайно и впечатляващо е, когато тези “органични” форми са получени с помощта на компютър, пластмаса и нови технологии. Ажурни столове сякаш  от органична тъкан видяна под микроскоп, лазерно изрязани флорални мотитви за абажур, лампа с нишки от силикон, създаващи усещане за гнездо на птица - много от дизайнерите и архитектите днес използват съвременните технологии и материали, за да създават природни форми - сред най-известните са Заха Хадид, Рос Лъвгроув, Рон Арад.


 


Рециклиране


Вдъхването на нов живот на различни стари предмети е едновременно екологично, защото намаляваме боклука, творческо - когато видиш красивото в нещата за изхвърляне,  а и  може да е елемент на контракултурата - противопоставяне на общоприетото, на статуквото в интериорния дизайн. 


Тези предмети създават весело настроение на хората с чувство за хумор, връщат ни във времето, когато повечето неща в дома са били ръчна изработка, създават усещането, че си на някакъв вид пънк-пазар. Старите шишета са се превърнали в прибори за сервиране и готвене, шарените ковьорчета днес са влезли във формата в табуретки-пуфове, в странни животни за украса на стената, от прежди в разни цветове са създадени покривки и дамаски тип пачуърк, полилеи от стари пластмасови играчки или от кръгчета, изрязани от стари списания - с много фантазия и чувство за хумор, зареждащи посетителите на салона с позитивна енергия. 


Дано да  подействат така и на вас, читателите, макар на снимка, от страниците на списанието.

Автор: сп. “Още за къщата”
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари