Оптималният баланс

Реновацията, довършването и обзавеждането на един апартамент, пък макар и малък, е сериозна инвестиция днес.
15.10.2008
Весела МАРКОВА
29
интериор, декорация, дизайн, аксесоари
Оптималният баланс
Източник: Георги ВЕЛИЧКОВ

Интериор: Хадар ШАМАЙ


Реновацията, довършването и обзавеждането на един апартамент, пък макар и малък, е сериозна инвестиция днес. Дори елементарният ремонт завършва с непредвидени разходи и почти винаги с надхвърлен бюджет. Много често в началото на проекта оптимистично и смело избираме най-добрите и съответно скъпи продукти на пазара, докато... не осъзнаем, че финансите ни ще се изчерпат далеч преди края. Когато обаче подходим от обратната страна с твърдо определен, рамкиран бюджет, проектът се развива в съвсем друга посока. Тогава всеки детайл е част от цялостно обмислен план и многобройните изкушения по-лесно се преодоляват. Разбира се, това не означава, че всичко, което наистина ни харесва, е задължително “табу”. Може да си позволим и разумен лукс, стига да се вмества в рамките на бюджета, дори и за сметка на по-дребни и незначителни детайли. Планирането на един ремонт или довършване на жилището ще ви помогне да избегнете разочарованието от неосъществени идеи или състоянието “безконечен ремонт”. То ще ви мобилизира да свършите определената работа в срок. Ето и един пример.

Идея за съвременно жилище, което би допаднало на сравнително широк кръг от хора, евентуални бъдещи собственици. Удобство и функционалност, съответстващи на съвременното темпо на живот, са съчетани с артистични детайли и свежи акценти.
“Уют може да бъде постигнат много лесно, с не толкова много пари, стига да знаеш какво да търсиш, да си представиш как би изглеждало в твоя проект” споделя Хадар Шамай.Керамичното пано за стена е от DECOR STYLE, а издълженото платно, което много добре пасва с дивана и стила на дневната, дизайнерката открива в АИКО.

Този апартамент се намира в новопостроен жилищен комплекс ”Сити Парк Резидънс”, разположен в централната югозападна част на София, в кв. “Света Троица” на ъгъла на ул. “Цар Симеон” и ул. “Зографски манастир”, непосредствено до Парк “Света Троица”. Комплексът предлага удобни и модерни апартаменти, офиси и магазини. Всички апартаменти са завършени до ключ. Инвеститорът е компанията “ТИВОН ПРОПЪРТИС” ЕООД. “Сити Парк Резидънс” e изграден от 4 сгради с по 10 етажа и две нива подземни гаражи както и голяма детска площадка. Комплексът предлага 148 апартамента с квадратура от 70 кв.м до 230 кв.м, 16 офиса с квадратура от 170 кв.м до 370 кв.м. и 8 магазина с площ от 100 кв.м до 370 кв.м.

Компактното двустайно жилище, което ви представяме, заема 73 кв. м. Преди около два месеца младата дизайнерка Хадар Шамай получава задачата, в рамките на определен бюджет, да обзаведе и декорира този апартамент, като съобрази стила му с евентуалните бъдещи собственици.

Другата задача на този проект е още по-съществена - апартаментът ще послужи като мостра, която да подпомогне продажбата на останалите жилища в кооперацията. И не на последно място на Хадар ù се налага да се съобрази с доста кратък срок за изпълнение. Компанията инвеститор предоставя списък с продукти и материали за довършителните работи, от който дизайнерката подбира настилките, облицовките в банята, санитарията и вратите. Върху така подготвената основа тя планира и разпределя предоставенияв ù бюджет от 6000 евро.

Неутралната основа от бели стени и светли подове създава неангажираща рамка, в която спокойно могат да се изявят мебелите и аксесоарите. За да се вмести в предоставения ù бюджет дизайнерката най-напред конфигурира кухненския модул, който подбира от обновения и разширен магазин АИКО. Оттам са и осветителните тела, както и интересната композиция от рафтове във входното антре. Антрето е първото предизвикатество, с което се сблъсква Хадар. Идеята за това интересно оформление от бели рафтове, декорирани с камъчета и керамични саксии, идва от недобре позициониран ел. ключ, който мигновено се набива в очите още с отварянето на вратата. И по този начин около “дразнещия” елемент е сформирана цялата схема на антрето, а “дефектът” дори не се забелязва.

Мебелите в спалнята и трапезарията, както и диванът в дневната са от CARLO DANIELI. Килимите и спалното бельо, заедно с плетеното шалте и по-голяма част от аксесоарите и кухненските съдове, дизайнерката подбира от предложенията на АИКО.
Черните “глухарчета” са идеалното допълнение за спалнята от ДОМКО. Удобните стикери са и много подходящ вариант за маскиране на дребни дефекти или петна по стените.

Автор: Весела МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари