Опознай Странджа - разходка до “Царството на зелениката” и село Кондолово

Този маршрут е изключително приятен за разходка през всички сезони, но най-подходящи са месеците май и юни. Тогава може да се насладите на цъфтежа на странджанската зеленика с великолепните ѝ лилаво-розови цветове, пренасящи наблюдателя в неземно красивия свят и  величие на природата.
22.05.2021
Дияна Кинова
769
Царството на зелениката, село Кондолово, Странджа планина
Странджанска зеленика
Източник: Още за къщата, Фотограф: Димитър Шиклев

Един от най-атрактивните ботанически туристически маршрути в Природен парк „Странджа” е „Царството на зелениката”.

Екопътеката е открита през 2015 г. и е изградена по европроект. През целия път може да видите обозначителни табели, места за отдих, малки дървени мостчета и платформа за наблюдение. Този маршрут е изключително приятен за разходка през всички сезони, но най-подходящи са месеците май и юни. Тогава може да се насладите на цъфтежа на странджанската зеленика с великолепните ѝ лилаво-розови цветове, пренасящи наблюдателя в  неземно красивия свят и величието на природата. Обяснителните табели по маршрута са с описание на интересните растителни видове в местността. 

 
Фотограф: Дияна Кинова

Станджанската зеленика се среща само на още едно място в Европа - из горите на Кавказ. Това уникално растение е единственият вид рододендрон, който е местен вид у нас, вписано е в Червената книга на България и е под защита от редица международни конвенции. Растението е толкова обичано и популярно сред местните жители, които са организирали  фестивал, посветен на него. "Фестивалът на Странджанската зеленика" се провежда всяка година през месец май. 

Фотограф: Дияна Кинова

Странджанска зеленика (Rhododendron ponticum) е висок вечнозелен храст от епохата на терциера (период от време между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и последния ледников период преди 1,8 милиона години). Тя е влаголюбива и не понася засушаване или пряка слънчева светлина. Тъй като е много уязвима при промяна в условията, пренесена дори на километър, извън сенчестите долове на Странджа – залинява и загива. Достига до 3 м височина и добре вирее в гори от източен бук, източен горун и благун. Богата е на алкалоиди, но е силно отровна

Фотограф: Дияна Кинова

Малкото селце Кондолово е в Природен парк Странджа и е популярно най-вече с голямото си находище на рядкото растение – Странджанска зеленика. Разположено е на 320 м надморска височина на централното Босненско било в Странджа планина. В околностите му има запазена вековна широколистна гора от дъб и бук и много други редки и ценни растения. Околностите на Кондолово изненадват туристите с природните си красоти. Селото е интересно за посетителите и заради запазените стари къщи с типичната странджанска архитектура от средата на XIX в. Сега то е почти обезлюдено, с население към днешна дата едва от 15 души. Намира се на 24 км западно от Царево и 33 км източно от Малко Търново на главния междуселищен път, свързващ двата града. 

Фотограф: Дияна Кинова

Малко исторически данни за Кондолово. Старото му име е Мързево. Това е  името на първия заселник на селото — свинаря Мързю. Селището е с много стара история. Според легендите населението на Кондолово произхождало от жителите на някогашната Урдовиза, които се преселили от крайбрежието в гъстите гори на запад, за да се спасят от морските разбойници - лазите. През XVIII в. селото било обезлюдено от чума. През Освободителната война в 1877—1878 г. в Мързево имало стотина къщи. След установяването на границата част от кондоловци се изселили в Източна Румелия, в села край Айтос и Поморие, а някои семейства се прехвърлили в Галата край Варна. По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. в селото имало 80 къщи, изцяло българско население. Свободата идва тук едва след Балканската война през 1913 г.  През 1950г. селото получава ново име, в памет на известния странджански войвода Георги Кондолов, загинал в Преображенското въстание.

Фотограф: Дияна Кинова

Кондолово е богато и със своите исторически забележителности, част които може да посетите. Непременно разгледайте тракийска и късноантична крепост — „Мързовското кале“, намираща в местността Влахово, североизточно от селото. Това е малка крепост със стена от ломен камък без спойка на площ около 1 дка. До нея се намира древно тракийско селище. На отсрещния бряг на реката се забелязва друга крепост - "Ургури".

В околностите на Кондолово са открити 3 могилни некропола. Единият се намира в местността „Писан камък“, на десния бряг на река Тисовица. Той включва 40 малки могили с каменни кръгове. На 500 м североизточно от него има втори некропол, а третият некропол е в местността "Камила".

Интересно е  да видите и стария римски път, открит от братя Шкорпил и известен на местните като „Калдъръмът", който се намира в местността „Терзиевите колиби".


Фотограф: Дияна Кинова

Заслужават внимание още манастирчето "Св. Петка" с интересната си история, параклисите “Св. Пантелеймон” – на 1 км северно от селото; “Св. Константин” – в източния  край на селото; останките от изгорелия още през турско време параклис "Св.Илия" и параклисът "Свети Георги", построен на мястото на "..най-красивият храм в Странджа..",чийто патрон също бил Св. Георги, съборен през 70-те години на ХХ век. 


В края на този забележителен маршрут може да видите и къщите, в които е сниман култовия филм "Господин за един ден" с участието на Тодор Колев. И макар част от тях да са пострадали от пожар, усещането е незабравимо.

Тук може да видите и къщите, в които е сниман култовия филм "Господин за един ден". Фотограф:  Димитър Шиклев

 


В близост до село Кондолово и екопътека "Царството на зелениката" може да се посетят множество исторически и природни забележителности. 

1. Малко Търново е единствения град в сърцето на Странджа планина. 
2. Село Бръшлян - архитектурно исторически резерват
3. Петрова нива е историческа местност в Странджа до село Стоилово. 
4. Древният тракийски град на мъртвите в местността "Пропада" край Малко Търново. 
5. Индипасха е предполагаемо древно тракийско скално оброчище, намиращо се в близост до село Сливарово.  
6. Водопадът "Докузак"-  красив карстов район при река Докузак, с малък едноименен водопад и непресъхващите девет извора.
7. Древното тракийско светилище в местността "Мишкова нива"  

За да посетите част от споменатите от нас туристически обекти е желателно да си вземете документ от Граничната служба на полицията в Малко Търново. Ще Ви отнеме не повече от 5-10 минути.

 


 

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари