Окачен таван от гипсокартон – ефектно украшение в интериора

Изключително популярен е в сухото строителство за декорация на домове и офиси.
15.07.2015
Румяна Бонева
1871
сухо строителство, декоративни елементи, преградни стени, окачени тавани, гипсокартон
Таван от гипсокартон
Източник: Гипсокартон Про, www.gipsokartonpro.com

В днешно време гипсокартонът е всепризнат практичен инструмент в постигането на функционален и красив интериор. Едва ли ще намерим човек, който да не е запознат с основните му свойства като строителен материал. Изключително популярен е в сухото строителство за декорация на домове и офиси. Модерните дизайнерски решения с гипсокартон са почти неизчерпаеми в проектирането на уникална визия и оптимално използване на пространството.

Широко приложим в изработката на окачени тавани, преградни стени, ниши и оригинални декоративни елементи. Посредством използването му могат да се получат не само гладки повърхности, но и комплексни артистични фигури. Гипсокартонът е удобно решение както за декорация, така и за скриване на неравности или други недостатъци по повърхността на плочата. Именно поради това е предпочитан материал при проектирането на различни сгради и учреждения.

Източник: Гипсокартон Про, www.gipsokartonpro.com

Гипсокартонът се характеризира с голяма здравина. Състои се от два листа специфичен картон, между които се намира гипсова сърцевина с армирани елементи. Изработен е от нетоксични материали, безвреден и екологичен. Благодарение на специалната си структура, той е дишащ материал и отделя влагата без да позволява задържането й в помещението. Това свойство е от особена важност поради това, че намалява риска от появата на мухъл.

Гипсокартонени плоскости
Познати са три вида гипсокартон, а размерите в които се предлага са стандартни – ширина – 1,2 м. и дължина започваща от 2 м.
Обикновен – използван предимно в изграждането на преградни стени, предстенни обшивки, ниши и окачени тавани, като листовете картон са в бял цвят.
Влагоустойчив – освен, че се отличава с всички характеристики на обикновения, влагоустойчивият гипсокартон е снабден със силикон в гипсовата сърцевина, което гарантира оптималното му използване и във влажна среда. Приложим е за кухненски помещения и бани, а цветът на картона е зелен. 
Пожароустойчив – разликата от останалите два вида се състои в добавените негорими стъклофазерни нишки, които не позволяват разпространението на огъня. Този материал покрива всички изисквания за противопожарна безопасност. Приетият цвят на хартията е червен.


Различните разновидности позволяват да изберем подходящия вид съобразно сигурността и помещението, в което ще работим. Гипсокартонът намира изключително широко приложение в дизайна на модерния дом, но в настоящата статия ще се спрем основно на предимствата и изработката на окачени тавани.


Опънат таван в хол с лед ленти     Източник: Гипсокартон Про, www.gipsokartonpro.com

Изящно допълнение към всеки интериор
Всеки от нас се е натъквал на прекрасно изработени окачени тавани, било то в заведения или частни домове. Едва ли си даваме сметка, но в повечето случаи подобно украшение е сред първите елементи, които забелязваме в едно помещение. Възможностите за изграждането му са всеобхватни и приложими дори и в ниски помещения, където основната цел е създаване на дълбочина и илюзорно увеличаване на пространството. Освен елегантен завършек на интериорния проект, окаченият таван визуално маркира и щрихова отделни кътчета от дома. Присъствието му в общата дизайнерска идея символизира лукс и създава усещане за изтънченост и великолепие.

В зависимост от дебелината може да бъде огъван в сухо състояние, като при по-малки градуси за улеснение е възможно да се разкрои или намокри. Това негово качество способства за изпълнението на какви ли не форми и фигури от въображението ни. Повърхността му може да се обратва с разнообразни бои и мазилки, а също така позволява облепване с декоративни плочки. Вграждането на осветление в раздвижената структура на окачения таван създава оригинален акцент и допълнително подчертава изящните форми. Обикновено изпълнението и конструкцията не са свързани с големи разходи, а подобен детайл като цяло повишава стойността на жилището. Не се изискват особени усилия за поддръжка, тъй като почистването става с лекота, а при желание винаги можем да го пребоядисаме.


Окачен таван в детска стая     Източник: Гипсокартон Про, www.gipsokartonpro.com

Конструкция за окачен таван с гипсокартон
За да се нарече един таван окачен, той трябва да бъде изграден на определено разстояние от основния и свързан към монолита с помощта на фиксирани по периферията окрайчващи профили, окачвачи и носещи профили. С други думи структурата на окачения таван включва носеща конструкция и нивелирани профили, закрепени здраво към бетонната плоча. Окрайчващите профили се фиксират по периферията на самото  помещение. Посредством тях се отнема известна част от тежестта на окачения таван, понасяна от стените. В зависимост от вида на тавана, тези профили могат да бъдат видими или скрити.

При варианта с гипсокартон те са скрити. Вкарват се внимателно носещите профили, така че да легнат върху тях. Окачквачите пък свързват носещите профили към основния таван. Съобразно вида, тежестта и отстоянието на окачения таван към основния, могат да се използват различни окачвачи, а също и други необходими крепежни елементи. Така изграденият корпус създава поле за изпълнение на всевъзможни интериорни ефекти в класически геометрични или футуристични форми и фигури. 


Най-общо етапите в изграждането на окачения таван са в следната последователност – пресмятане на необходимите материали, монтиране на конструкцията и плоскостите от гипсокартон, шпакловане и боядисване.
При този вид се откриват и някои недостатъци, макар и малко на брой:
- бавен монтаж
- обработката чрез шпакловане не е сух процес
- евентуално местене на кабелите нарушава повърхността и се налага последваща обработка

Предимства на окачения таван:
Въпреки че съществуват няколко вида системи за окачени тавани и всяка от тях притежава своите предимства и достойни качества, ето някои от обединяващите ги:


  •  Прикриват пукнатини и неравности по бетонната основа
  •  Осигуряват допълнителна топло- и шумоизолация
  •  Посредством тях може да скрием ел. окабеляване, ВиК и други  инсталации
  •  Възможност за вграждане на различни видове осветление
  •  Покриване изискванията за пожаробезопасност в определени  помещения
  •  Поставят акцент и интериорен ефект в общата идея на дизайна
  •  Лесни за почистване 
  •  Възможност за пребоядисване в желаните цветове

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари