Оградите – стилове и материали

Оградата не просто рамкира границите на терена – тя е своеобразен белег за архитектурните особености на района и характерният стил на дома.
15.06.2017
Румяна Бонева
4643
ковано желязо, жив плет, ограда на двор, дворна ограда, ограда на къща
Източник: www.informiran.bg

Оградите са задължителен елемент в традиционната ни архитектура и надежден помощник за сигурността и естетиката на имота. Малко са случаите, при които в строежа на една къща не се предвижда двор. Монтирането на подходяща ограда придава стил и завършеност на дворното пространство. Оградата не просто рамкира границите на терена – тя е своеобразен белег за архитектурните особености на района и характерният стил на дома.


Защо е необходима ограда?
Оградата се използва за създаване на уединение и повече лично пространство, като създава визуална преграда от външния свят и любопитните съседи и минувачи. Солидната ограда може да затрудни проникването на крадци и вандали в имота. Освен всичко това, защитава растенията в градината от силни ветрове. Още един плюс на съоръжението е, че значително звукоизолира дома от генерирания шум от превозни средства или заведения. Не на последно място, оградата е финалният щрих в естетическата концепция на имота. 


С какво да се съобразим при избора?
Преди да изберем един или друг вид ограда е нужно да сме наясно с няколко важни фактора. На първо място трябва да обмислим добре основното предназначение на оградата и свързаните с това изисквания за нейната форма и структура – дали ще изпълнява само декоративна функция или ще се използва като средство за защита. Следващият фактор е, разбира се, финансовият бюджет, който смятаме да инвестираме за това съоръжение. В някои случаи пък е редно да се съобразим с характерните черти от архитектурата на даден район и да следваме същия еталон, с цел да не се нарушава естетическата хармония. И накрая е необходимо да се поинтересуваме относно евентуални законови разпоредби в този аспект.


Каменната ограда внушава усещане за сигурност      Източник: www.keywordsuggests.com

Какъв вид ограда да изберем?
В миналото оградите са се изработвали предимно от каменен материал – добре познатите ни зидове или дувари. Днес разнообразието от структури и материали е голямо, като всеки един вид си има своите предимства и недостатъци. Както вече споменахме, когато избираме ограда трябва да сме наясно преди всичко каква ще е главната ѝ цел – като декоративен елемент от ландшафта или като средство за сигурност. Отговорът на този въпрос ще ни ориентира най-добре относно височината, структурата и материалите, от които искаме да се изработи. Първите два фактора се отнасят по-скоро към степента на уединеност, която желаем да създадем – оградата може да бъде ниска или висока, с плътна или пропусклива структура. Ако основната цел на оградата е да гарантира сигурност, трябва да е висока поне 2.5 м, а повърхността ѝ да е гладка, за да е трудно човек да се покатери по нея. По-долу ще разгледаме най-популярните видове огради, предвид материалите за изработка:


Дървената ограда внася уют и спокойствие     Източник: www.sarchitizer.com

Дървената ограда носи пасторално излъчване и е много удачен избор за селски къщи и вили.
Топлината на естествената дървесина навява носталгични нотки и идилично спокойствие. Често се проектира предимно с декоративна цел и поради това не е много висока. За направата ѝ се използват обработени дъски, които се монтират вертилано, хоризонтално или кръстосано. Ако искаме повече уединение между отделните ребра може да не се оставят празни пространства, или пък да засадим храстовидна растителност около оградата. Дървената ограда е достатъчно красива в естествените си разцветки, но може и да се боядиса в различни цветове, за да внася по-ведро настроение. Недостатък на този вид огради е, че изискват регулярна поддръжка с подходящите материали за дърво, тъй като са постоянно изложени на атмосферните влияния. За препоръчване е също така върховете на дъските да са заострени в горната си част, за да се оттича по-лесно дъждовната вода. По този начин структурата на оградата ще запази своята цялост за дълъг период от време.

Бетонната ограда 
се използа основно с цел защита на дома от недобронамерени прониквания от страна на крадци.
За изграждането ѝ са нужни повече средства, време и труд, но пък е много надеждна и изключително трайна. Монтажът на ограда от бетонови панели е относително по-лесно начинание и не винаги изисква ивичести основи. Стандартно минималната височина на този вид огради е метър и половина. Бетонната ограда предоставя високо ниво на изолираност от любопитни минувачи и значително защитава обекта от вандалска намеса. Комбинацията с допълнителни средства за сигнализация ще увеличи времето за реакция и ще повиши нивото на сигурност в заградената зона. Все пак, няма как да не признаем, че бетонът било то и фигурален има сурово и студено излъчване. За да разчупим студенината може да засадим пълзящи зелени растения в близост до оградата. С времето сивотата на бетона ще се вижда само в отделни части.


Ограда от ковано желязо     Източник: www.kovanojelyazo.eu

Оградата от ковано желязо придава аристократичен финал в очертанията на имота.
Освен че е изключително стилна и красива, този вид ограда се характеризира и с много висока здравина и трайност. В подобна инвестиция се влагат доста средства, затова трябва да се подсигурим в безупречното качество на материала, а също и в правилното изпълнение. Подобно вложение със сигурност ще се изплати във времето и ще ни служи много години. Оградите с галванизирано стоманено покритие се отличават с по-висока издържливост. Този вид ограда не изисква кой знае каква поддръжка, но е редно веднъж годишно да се проверява за ръжда или отлепване на боята. Оградите от ковано желязо се използват предимно с декоративна цел и е нужно да бъдат стилово съчетани с архитектурата на къщата. Изящните извивки на орнаментите привличат погледите на околните и ако искаме уединение и неприкосновеност, със сигурност това няма да е удачния вариант. 


Каменната ограда е много подходящо решение за хора, които държат да имат повече лично простраство.
Въпреки хладното си излъчване, каменната ограда изглежда много стилно, ако бъде направена с нужното внимание. Камъните, от друга страна внушават усещане за сигурност и стабилност, поради което напоследък са все по-предпочитан вариант. Тук е и мястото да споменем тухлената ограда като още една добра алтернатива – декоративните тухли изглеждат не по-малко представително и елегантно. Преди да изберем каменна или бетонна ограда обаче, от важно значение е да се съобразим с големината на дворното пространство. Ако дворът не е много голям, каменната ограда оптически ще намали допълнително размерите му. Както се подразбира от материала, изграждането на подобна ограда е трудоемко начинание, но пък след изпълнението ще ни служи десетки години. 


Оградата от оградни панели се използва за заграждане както на частни, така и на обществени обекти.
Системата представлява отделни модули от горещо заварени галванизирани стоманени телове с прахово-полиестерно покритие, което допринася за защита от корозия и стилен дизайн. Обикновено панелите са допълнително подсилени с хоризонтални 3D усилватели. Оградата от този вид се отличава с високо качество и дълготрайност. Освен че предоставя нужното ниво на сигурност, оградната система придава елегантен завършек на заградения имот. Панелите могат да се проектират в разнообразен дизайн, предвид индивидуалните предпочитания и отлично се вписват в заобикалящата среда, без да възпрепятстват развитието на естествената и култивирана растителност. Оградните системи притежават предимствата на останалите видове огради, като едновременно с това елиминират голяма част от техните недостатъци. Достъпната цена е още един от факторите, които определят този вид огради като оптимален вариант за частни домове и промишлени обекти.


Габионите отлично се комбинират с други материали     Източник: www.hahasat.blogspot.bg

Оградата от габиони е практично и икономично решение, когато искаме да спестим средства и да разполагаме с наистина сигурна и нестандартна ограда.
Габионите представляват клетки от телена мрежа, запълнени с каменен или рециклиран материал. Произвеждат се в разнообразни размери и се характеризират с лесен монтаж, издържливост и дълготрайност. Наричат ги още природни строителни блокове, заради способността да се сливат с ландшафта. За направата на ограда от габиони е нужно просто да наредим отделните клетки едни върху други в желаната дължина и височина, като за целта само трябва предварително да трамбоваме повърхността. Тези огради са много подходящи за стръмни терени и отлично се комбинират с други строителни материали за огради. Ако пък камъкът ни изглежда прекалено скучен, може да насипем почва в кухините на габионите и да засеем непретенциозна растителност. 


Живият плет винаги се е радвал на особена почит, най-вече заради декориращата му функция.
За направата му може де се използват цъфтящи или вечнозелени растения, като може и да редуваме такива, които цъфтят по различно време от годината. Така ще се радваме на грейнали цветове или свежа зеленина. Оградата от жив плет естетически очертава границите на имота и допълва природния пейзаж. Освен това, композицията от растения осигурява защита от силните ветрове и в значителна степен шумоизолира заграденото пространство. Най-често за направата на жив плет се предпочитат чемшир, габър, тис, туя, лавандула, магнолия и други, като се засаждат по минимум 4 растения на всеки 1 метър. Изграждането му в много случаи не е толкова лесно, тъй като трябва да се съобразим с вида на растенията и траекторията, която искаме да следва жилият плет. Ето защо за по-мащабни проекти е най-добре да се посъветваме със специалист озеленител. Добре известно е, че живият плет се нуждае от периодична поддръжка, за да се запази желаната му форма, плътност и височина.


Независимо какъв вид ограда ще изпълним по границите на парцела, преди всичко трябва да сме сигурни в спазването на съответните законови разпоредби и че разполагаме с необходимата проектна документация. Ако в съответната община оградата не фигурира в регламентираните разновидности, може да се внесе като проект за одобрение.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари