Огледалото днес е дизайнерски предмет

В миналото то е било приемано като знак за богатство, днес ги има по няколко във всяко жилище.
14.02.2015
Светлана Желева
773
интериор, огледало, декорация с огледало, дизайн на огледало, стенно огледало
Все повече дизайнери се обръщат към стенното огледало.
Източник: www.hotel-pictures.net

В миналото огледалата са били считани за знак за богатство, днес украсяват всяко жилище. Ползваме ги, защото наистина имаме нужда от тях, но те имат и декоративна функция. От формата му зависи как то действа върху жилищната атмосфера.
То прави дома да по-бляскав, а някои стаи - по-големи, грижи се да има повече светлина и се превръща все повече в дизайнерски предмет. Най-новите модели егоистично, дори нарцистично изтеглят цялото внимание към себе си.


 Едно огледало - много форми
Огледалата ги има в безброй варианти- ръбести, квадратни, кръгли, правоъгълни и в куп необичайни форми. Има ги големи и малки, с и без рамка. Дори самата рамкка се предлага в различни материали, цветове и стилове, отбелязва специализираният сайт www.livingathome.de


Огледала за стена, на стойка и в цял ръст. Класическо огледало е стенното. Другите също могат да се поставят и облягат на стената, когато са за коридор или спалня. В банята до огледалото, над мивката се намират винаги едно козметично огледало, което силно увеличава огледалния образ. Ръчното огледало е едно от най-разпространените, когато е с дръжка, носи носталгичен характер и лежи върху тоалетната масичка. „Огледалце, огледалце...”


Огледала за баня и коридор
Огледалото в банята трябва да е преди всичко функционално. Особено практични са моделите с вградено осветление или пък с подвижни вратички, които го затварят. В коридора огледалата се комбинират често с гардероб, което пести място. Внимание: в коридора понякога е тъмно, а едно добро осветление е направо задължително. Преди да монтирате огледалото, то направете така, че светлината да не ви заслепява. 


Огледалото като декоративен елемент
Има го като плочка с огледало. Ако повече от тях са подредени в редичка или под формата на четириъгълник, то се получава една ефектна декорация. Тези огледални плочки може да са практични. Напр. за проверка на грима преди излизане.


Съвети и малки трикове:
1
. Огледалата карат малките стаи да създават впечатление, че са по-големи.
Но твърде големите огледала дразнят.
Повече светлина и пространство получава една стая, ако огледалото отразява прозореца или ако е закачено на дължина.
2. Огледалата често са тежки и по тази причина трябва със специално  предвидените за тази цел болтове и стойки да бъдат закачени.Стенните огледала  се монтират на височината на очите.
При закачането на огледалото в цял ръст, трябва предварително да се прецени на каква височина  да се постави, за да се виждате в цял ръст.
3. Огледалото се чисти най-напред с кърпа и топла вода, или със специален препарат за стъкло.
За чудесен блясък то се полира със суха кърпа, това си го знаете.
4. Едно  обикновено четириъгълно огледало пасва на всеки стил и на всяко жилище. Предлагат се във всяка желана големина, с и без рамка.
Огледалото без рамка е най-подходящо при тесни, „маркучоподобни” стаи. Закачете го на една от дългите стени на стаята или в тесния коридор (на стената между две врати).
Така площта изглежда по-голяма, отколкото е, пояснява специализираният сайт www.schoener-wohnen.de/.
5. В тъмните пространства на къщата закачете едно стенно огледало, най-добре така, че да може да отразява светлината от прозореца.
Ако имате мрачна стая, без прозорец и друг източник на светлина, то на помощ идва огледалото, което се закача срещу  вратата, която най-често се отваря. Влизате и се оглеждате.
6. Една гъвкава и изгодна алтернатива на огледалото за стена са огледалните кахли, които различни фирми предлагат.
С тях в стенно огледало могат да се превърнат цели врати или цялата площ на стената, без ограничение в големината и формата.
7. Стенните огледа с рамка ги има в различни стилове, цветове и материали. Те имат „по-жилищно” излъчване, от тези, които са без рамка.
8. Стенно огледало, което виси свободно с хубава, дървена рамка е чудесно за спалнята или хола.
Тъмните рамки на огледалото изглеждат най-добре на светли стени.
Стенно огледало с бяла рамка пък най-добре пасва пред тъмни, тъмносиви и сини стени.
9. Алтернативно можете да облегнете огледалото за стена и така рамката излиза на преден план.
Това важи особено за огледала със силно профилирани дървени рамки.
10. Едно от дизайнерските хрумвания напоследък е  огледалото да се отваря като книга и да се затваря.
Практично за тези, които искат огледалото да изчезва от време на време като аксесоар от стаята.

+2
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари