Овчата вълна - прекрасен изолиращ материал

Иновация или добре забравено старо?
14.02.2016
Светлана ЖЕЛЕВА
864
изолация, топлоизолация, овча вълна, саниране на сгради
В алпийския стил вълната е предпочитан материал за изолатация
Източник: www.images.derstandard.at

Природата ни дава една уникална суровина с устойчиво развитие, която ние сме длъжни да оползотворим. Овчата вълна притежава всички строително - физически свойства на здравословните изолиращи влакна - екологичен и технически материал с  изключителни топлоизолиращи качества, отличава се чрез своята висока способност за дифузия . По този начин помещенията дишат, също така създават здравословен климат в помещенията.
Освен това вълната пречиства въздуха за много кратко време от миризми  и вредни вещества като например мравчен алдехид.
Така също е и много хигроскопична. Тя привлича влагата в стаите и може да поеме до 33%  от собственото си тегло изпарения, без да загуби от изолиращите си качества и не става мокра. Вълната запазва своята пухкавост, без да влияе вредно на строителните материали. Причината е уникалната структура на протеиновите влакна, от които тя се състои. Тя е водоустойчива - качество, което е много важно за ситуации в които се образува много концензирана вода.
Иновацията бе показана на престижното международно специализирано изложение „Bauen & Energie 2016“ във Виена.
Другото предимство на вълната е, че протеиновите й влакна не са храна за мухъл, плесени и др. За този проблем можете да забравите, ако си сложите вълна като изолиращ материал, смятат специалистите.
Малко известен факт е, че вълната притежава и изключителни звукоизолиращи качества. Вълната има много добри звукопоглъщащи качества при много акустични сутуации. Дори таванът може да се облицова с нея. Не случайно все повече модерни архитекти и строителни предприемачи я използват в училища, офисни сгради и конферентни зали, както и в частни домове, особено, когато има различни шумни инсталации.
Също така тя осигурява много добра защита от пожар. Естествените влакна на овчата вълна имат температура на самозапалване от 560 до 600 градуса по Целзий. Тази стойност е 2 пъти по-висока от тази на дървото - 270 градуса. В същото време вълната се стопява от източника на топлина без да капе, т.е. продуктите от вълна нямат нужда от допълнителна защита, която да предпазва от пожар и постигат изключителни резултати при европейските тестове.
Вълната пречиства и въздуха. Тайната й за тази способност се крие в кератина - основен протеин, от който се състои вълната. Аминокиселините, от които се състои могат да поемат вредни вещества – мравчена, алдехид или формалдехид като се стига до химична реакция, при която вредните вещества се свръзват директно и биват обезвредени от аминокиселините на кератина.
Овчата вълна е единственото по своята същност природно вещество, което едновременно ни държи топло, пази от жега, студ и влага, което е доказано от хилядолетия. Ако погледнем животните, те самите могат да бъдат доказателство, че с това руно издържат на всякакво време.
Може да се използва за изолация на под, стена, таван, покрив, ново строителство или при санирането на сгради. Вгражда се лесно и бързо, добавят още специалистите. Не по-малко предимство е, че няма нужда от допълнителни изкуствени примеси. Тя притежава екстремна еластичност, което й позволява да напасне формата си според тази на конструкцията.
Може да се използва и като уплътнител – например при сауни.
При алпийския стил, в някои райони на Австрия има практика да се смесва овчата вълна с гъши пух за изолация на дървените стени и така в стаите става също много топло и уютно. 

+1
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари