Облицованите стрехи – стилен и функционален финал за покрива

Обшиването на стрехите е целесъобразен метод за оформяне на скатни покриви.
15.06.2016
Румяна БОНЕВА
136
покрив, стрехи, перфорирани панели, облицоване, Деворекс
Автентична имитация на естествена дървесина
Източник: www.devorex.com

Облицоването на покривните стрехи се извършва с цел постигане на хармоничен завършек на сградите и осигуряване на необходимата вентилация на покривната конструкция. Системите за облицоване са естетически балансирано и надеждно решение, чиито качествени характеристики превъзхождат в пъти традиционния дървен сачак. Обшиването на стрехите е целесъобразен метод за оформяне на скатни покриви и възпрепятстване на гнезденето на птици, при това на изгодна цена за труд и качество на материалите. Една от най-предлаганите на българския пазар е системата Soffit Devorex.
Какво представляват облицовките?
Системата за облицоване включва своеобразни профили и перфорирани панели. Монтажът се извършва върху спомагателна дървена конструкция към стрехата. За целта се използват пирони или винтове с антикорозионна защита с дължина поне 20 мм и минимална ширина на главата 8 мм. Гредите на конструкцията предварително се обработват с импрегнант и се нивелират. Един от важните моменти е при фиксиране на конструкцията да се остави достатъчна хлабина между главата на пироните или винтовете, с цел да се осигури пространство за температурно разширение на материала. По дължината на цялата стреха се монтират специално изработени профили, след което се пристъпва към съединяване на отделните панели. Перфорираните панели се поставят съобразно указанията и допринасят за добрата вентилация на покрива. Препоръчително е монтажът да се извършва при положителна външна температура.
Характерните свойства на материала
Ниското тегло на панелите е едно от основните преимущества – 1,8 кг/м2. Изработени са от негорим PVC материал и са напълно рециклируеми. Устойчиви на вреди от микроорганизми, разлагане, ръжда и плесен. Използваният материал за изработка е нетоксичен, без съдържание на тежки метали. Специфичната форма на панелите допринася за голямата им устойчивост, а високата твърдост гарантира здравина и удобство при монтажа.
Съединяването помежду им става посредством иновативният механизъм Click, което от своя страна възпрепятства изкривяване по време на монтиране. Всеки отделен ламел е проектиран със специално изработени свръзки по дължината, поради което не се налага използването на допълнителни свързващи профили. За разлика от дървения сачак, системите не изискват поддръжка или боядисване. Всички тези предимства осигуряват удобство и бързина при монтажа, а характерните свойства на материала гарантират здравина и надеждност на инвестицията.
Особености при монтажа
Не случайно външната температура е спомената като важен фактор по време на монтаж, тъй като съобразно това се избира и необходимата дължина на панелите, предвид неминуемото разширение на материала. Дължината на панелите се определя от разстоянието между вътрешните стени на монтираните по дължината на стрехата профили. Препоръчва се поставянето да става перпендикулярно на стрехата, но се допуска и изпълнение под различен ъгъл. При положение, че разстоянието между профилите не надхвърля 1 метър, дължината на панелите трябва да се скъси с 5 мм за да се осигури необходимия аванс за топлинно разширение на материала. В случаите,  когато това разстояние е повече от 1 метър, можем да си послужим с таблица 1 /виж Таблица 1 на слайдшоуто/.
Вече отрязаните до необходимия размер панели се монтират в предварително поставените профили по дължината на стрехата, като се фиксират към спомагателната дървена конструкция. В случай, че полагането на панелите не се извършва перпендикулярно, а надлъжно или под ъгъл, фиксирането трябва да се извършва на всеки 30 см.
Естетика за всеки вкусВисоките технологии при производството и качествените материали съвсем реалистично възпроизвеждат естествената дървесина, или казано с други думи системите отлично имитират добре познатата визия на дървения сачак. Сполучливата имитация на естествено дърво е постигната благодарение на полуматираната повърхност и детайлния релеф на профилите. Устойчивите на UV лъчи цветови пигменти и покрития гарантират неизменчивост на автентичния вид под въздействието на атмосферните влияния. Система Soffit е предвидена за използване само за обшиване на стрехи. Не се препоръчва за покриване на фасади като сайдинг. Перфектно подбраната цветова гама, определена съобразно извършени за целта проучвания, позволява комбинация с широко използваните елементи при дограмите на врати и прозорци, гаражни врати и такива от покривната конструкция. Традиционно заложени са декорите бял и кафяв, а също така графит, златен и тъмен дъб и орех.
Защо да заложим на виниловата стреха?
Правилно инсталираната система е гарантирано оправдана инвестиция във времето, поради редица преимущества, сред които:

Негоримост и устойчивост на ръжда, плесен, гъбички и разлагане;
• Възпрепятства гнезденето на птици;
• Перфорацията на панелите не позволява проникването на насекоми;
• Вентилационните отвори осигуряват нужната проветривост на покривната     конструкция;
• Профилът осигуряват здрав и стегнат захват на съединените панели и не позволява появата на вибрации, породени от силни ветрове;
• Използваният PVC материал е нетоксичен и 100% рециклируем;
• Почистването може да се извърши само с вода или с различни препарати;
• Не се изисква поддръжка и боядисване;
Облицованите стрехи придават освежен и естетичен вид на покривното пространство. Системите за облицоване са една функционална, практична и икономична алтернатива на традиционния дървен сачак, която се отплаща във времето.
 

+6
Автор: Румяна БОНЕВА
Закони Нормативна база Коментари