Обзавеждане по поръчка

Твърде често не се оправдават и очакванията на собствениците и за финалния вид на договореното и така се налага допълнително наемане на майстори за довършване на започнатото.
15.04.2009
Весела Маркова
199
мебели, доволен клиент, мебели по поръчка, майстори, многофункционални
Обзавеждане по поръчка
Източник: сп. “Още за къщата”

Интервю на Весела Маркова с Йордан Йорданов


Г-н Йорданов, в последно време се оказа почти невъзможно да намерим майстор, който да поеме изцяло отговорността при ремонта на жилището, дори  само на една стая от него. Твърде често не се оправдават и очакванията на собствениците и за финалния вид на договореното и така се налага допълнително наемане на майстори за довършване на започнатото. Вие като един от малкото изключения в този бранш не само се ангажирате, но и завършвате изцяло започнатият от вас обект. Бихте ли коментирали ситуацията, както и на какво се дължи вашият различен подход?
Различният подход се дължи до голяма степен на средата, в която съм възпитан, т.е. всяко едно предизвикателсво да бъде преборено да край. Когато човек обича работата си е необходимо да вложи всички сили и старания, за да бъде удовлетворен той самият от свършеното, а оттам идва задоволството от това, че и клиента е доволен. Според мен не е добре да се наемат майстори, които не работят в екип за различните видове дейности. В действителност всеки един от тях може да е най-добрия в  своята област, но ако не работят в екип трудно биха синхронизирали действията си. По този повод един от нашите стари владетели е показал на синовете си как се чупи една стрела и как всички от колчана взети заедно.


Много често, въпреки сравнително приличното разнообразие от мебели на пазара, собствениците прибягват до поръчка на мебели. Какъв, според вас, е най-често срещаният мотив за това – по-изгодна цена, по-рационално усвояване на пространството или удоволетворяването на специфични и нестандартни изисквания?
Относно това дали е по-изгодна цената може да се спори много. На пазара има фирми, които работят евтино, но с по некачествени материали  вложени в крайния продукт. Има и такива, които залагат на качеството и съответно цената е по-висока. Така, че според мен не това е определящо при поръчковите мебели. Основна роля там е какво е желанието на клиента. Дали само да усвои до известна степен спецификата на помещението и с това да си реши въпроса или освен особеностите на архитектурата на жилището да вмъкне и нотка от своя собствен уют, собствения си свят с идеите си за цветове, фантазия и виждания за най-рационално използване на всяко кътче от стаята.


В България въпреки унифицираният стандарт при голям процент от жилищата, основно мебели по поръчка се правят за кухнята. Дори и при наличието на множество фирми и доста добре отработен процес, разочарованията е трудно да бъдат избегнати. Трудно и невъзможно ли е наистина една фирма да изпълни от А до Я да речем една кухня?
Действително много е трудно една фирма да изпълни всичко в една кухня. При нейния ремонт трудността е далеч по-голяма в сравнение с  този на една спалня. Има необходимост от майстори за ВИК, ел. инсталация, мебелисти, бояджии, фаянсаджии, дограма и още куп подробности, които на пръв поглед са незабелижими. Но всички те заедно са взаимно и последователно свързани, и ако за всяка една от дейностите се търсят различни изпълнители започва „ходене по мъките”. Така че изпълнението на една кухня е трудно, но не е невъзможно, когато има един добър екип.


В едно жилище след приключването на основните ремонтни дейности и обзавеждане, винаги остават доста детайли и тогава настъпва най-серизното търсене на майстор, който да финализира всичко. Разбира се, детайлите са най-неизгодни за изпълнение и отнемат много време на майстра и затова твърде често, дори добре познати майстори, отказват подобен ангажимент. Как бихте коментирали подобно отношение към клиента?
До голяма степен тук определящо е отношението и желанието на клиента. Ако той държи за ВИК-един майстор, ел. инсталацията – друг и т. н., неминуемо ще се сблъска с много неприятности. Когато нещата се вършат комплексно, изпълнителят има поглед върху всичко. Тогава всеки последващ процес е пряко зависим от предходния, всичко е премислено и изпитано., а не да дойде един да си свърши работата и да не мисли какво трябва да свърши след него следващия. Майсторите наистина много трудно биха се ангажирали с довършителни работи и детайли, когато работата не е свършена добре. Вероятно клиента не заслужава това отношение, но той няма да се сблъска с него, ако нещата предварително са обмислени. Бих дал съвет на клиентите, ако не могат да намерят екип, да вършат нещата последователно, за да се застъпват и ако нещо не е наред да се отстранява преди следващата стъпка.


Какъв според вас е най-правилният подход, за да се избегнат излишните главоболия и как бихте описали гледната точка на майсторите към настоящата ситуация в България?
На този етап в България има доста майстори, които без необходимата квалификация и поради обстановката в страната се опитват да оцеляват, като доста често се впускат да изпълняват неща с които не са съвсем наясно. Тези, които държат на качеството на работата и на името си не са болшинство. За съжаление малко са майсторите с такъв екип , който  би  избегнал главоболията на клиента. 


Очевидно трудно постигащият се консенсус между майстор-клиент е доста често срещан и всеки би могъл да се оплаче от отсрещната страна. Потърпевши могат да се окажат както клиентите, които са недоволни от нивото и качеството на свършената или недовършената работа, така също и самите майстори, които по някакъв начин са били ощетени. Във вашата практика доверявате ли се на клиентите си или работите с договор, в който са описани подробно всички дейности и задължения?
Един договор не би решил до голяма степен разногласията между клиент и изпълнител, ако те самите не си помагат и не се вслушват взаимно. Лично аз никога не съм сключвал договор със своите клиенти. Винаги съм им имал огромно доверие и съм правил всичко възможно да им предоставя избор между различни варианти на изпълнението. Стремя се да им покажа по-удачния за тях самите вариант, а не това дали на мен ще ми е по-лесно и по-бързо за сметка на качеството.


И вашата лична гледна точка - защо предпочитате да изработите докрай целият обект вместо да се спазарите за конкретна работа и да оставите грижата по неприятните детайли в интериора на собствениците?
Когато започна един обект, аз заживявам с него, мисля кое как е по-удачно да се направи, по целесъобразно, по рационално. Искам да видя крайни резултат от цялото и да съм удовлетворен от свършеното. Човек се ражда с призвание и може би това е моето. Не малко удоволствие ми доставя радостта на хората /собствениците/, с които съвместно сме работили за постигане на крайния резултат.


За нашите читатели ще преставляват интерес и някои чисто практични съвети за усвоявае на трудните и нестандартни пространства в жилището, за които готовите мебели не са приложими. Вашите съвети:
- Подходящи мебели за коридора в едно малко жилище?
- Усвояваето на пространството в скосени ниши, между колони?
- Сгъваеми и многофункционални мебели?
- Постигане на декоративен ефект в чисто функциинални мебели?
Влизайки в което и да е жилище, първото нещо, което вижда човек това е коридора.Той създава определена атмосфера за спокойствие и домашен уют. Много важни са цветовете, които ще използваме, за да лъха приветлива и ведра атмосфера. Добре е те да са по-светли, а вратите по контрастиращи. Огледалото - може да се постави почти навсякъде – на врата, стена, дори и таван. То може да  увеличава обеми, да създава несъществуващи пространства. Вградения гардероб е най-рационалното решение и винаги го препоръчвам, особенно при малките жилища. Коридора трябва да бъде по-изчистен според мен. Той е първото впечатление. 


Усвояването на пространство е изключително необходимо при малките жилища. То може да се използва чисто практично или с идеята за определен акцент.


Сгъваемите и многофункционални мебели са най-често използваните. Това са маси, столове, дивани, гардероби и т.н. Примерно гардероб - във вътрешността му може да направите работно място. Когато не го използвате, имате възможност да го скриете, като затворите вратичките. 


Добре е да се направи декоративен ефект с боя и различни техники. Лесно е да се сложи тапет, но там го няма творчеството, а и риска да го видиш в съседния апартамент е реален. Ефект може да получим и с обзавеждането. Един барплот би могъл да раздели кът за готвене от масата за хранене, при което освен функционално ще бъде и красиво. 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари