Обзавеждане на бебешката стая - първия досег със света

Бебешката стая трябва да има атмосфера на любов, уют и топлота.
07.02.2023
Лилия Лозанова
1791
бебешка стая, бебешка кошара, бебешко легло, мебели за бебешка стая
Бебешка кошара Вики.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

В дома няма друго помещение, което да представлява умален модел на целия свят. Тук новороденото прекарва първите моменти от живота си, а след това стаята се превръща в негово защитено „гнездо“. Затова е важно родителите да представят заобикалящата действителност като спокойно и сигурно място за живеене. Психологическото въздействие на цялостната обстановка оставя траен отпечатък в съзнанието на малчугана.


Бебешко легло Лидия.     Източник: www.videnov.bg

Бебешката стая трябва да има атмосфера на любов, уют и топлота. Това може да се постигне по различни начини –   спокойни и пастелни цветове, мек текстил, интериорът трябва да е „проекция“ на подредена и предвидима реалност и др.

Това е уникално помещение, което да съчетава „моментната снимка“ от развитието на детето и перспективата в израстването му. Реално то расте със своя обитател  или обитатели, ако децата са повече от едно. Тези сериозни изисквания към визията на бебешката стая първоначално може да притеснят родителите, но в следващия момент ги вдъхновява и ги зарежда с творчески идеи.


Бебешко легло Адас.     Източник: www.videnov.bg

Цветовете съчетават топлина и любов

Практиката и научните изследвания доказват, че цветовете трябва да са меки и пастелни, за да внушават спокойствие. Освен това можете да променяте цветовата гама през няколко години, в зависимост от израстването на детето. Много често изборът на цвят е продиктуван от пола на дългоочаквания наследник. Традиционно бледо розово и кремаво се ползват за момичешка стая, светлосиньо и зелено - за момчешка. Съвременните тенденции обаче, отдавна са „разчупили“ този модел, като в помещението може да присъстват приглушените тонове на лилаво, жълто, оранжево и др.


Бебешка кошара Вики.     Източник: www.videnov.bg

Понякога се използва комбинация от различни нюанси на един цвят, или се ползват два или повече. Например, в тази част на стаята, в която е детското легло стените и текстила са в по-меки нюанси, а стената до къта за игра може да провокира активност – да е жълта или оранжева.

В някои детски стаи е проявена креативност и е изобразена природата – например, таванът е ярко син, с бели облаци и слънце. Може да има рисунки със стилизирани природни мотиви на зеленина по стените, както и фигури на животни. Разбира се, винаги има избор дали обстановката в стаята ще е семпла, или пъстра. И двата варианта имат своите психологически и житейски основания.


Бебешко легло Софи.     Източник: www.videnov.bg

Само трябва да имате предвид, че цветовите решения  в перспектива зависят от възрастта на наследника и са различни за бебе, за малък ученик, а след това – за тийнейджър.

Мебелите – ред и удобство

За тях е много важно да са удобни, а понякога в зависимост от свободното пространство може и да са многофункционални. „Сърцето“ на бебешката стая разбира се, е леглото. Традиционно се изработва от естествен дървен материал и обикновено е боядисано в топли тонове. Клиентите може да избират между защитено с рамка дървено креватче – кошара или люлеещо се.

На пазара се предлагат и многофункционални варианти - т.нар. трансформиращи се легла. Те включват кошара с функция люлка и възможност за фиксиране, подматрачна рамка за кошарата с 2 позиции за допълнително удобство, и шкафове с различен брой чекмеджета. Има различни варианти за позициониране на чекмеджетата – отдолу, на двете странични табли, само на едната или комбинации от тези варианти.


Бебешка кошара Бибо.     Източник: www.videnov.bg

Шкафчетата осигуряват лесен достъп до необходимите вещи за бебето – дрехи, бельо, играчки, памперси и др. Някои от легълцата са снабдени с възможност за поставяне на ефирен воал, който да предпазва детето по време на сън от ярка светлина, от прелитащи насекоми и др. Важен аксесоар, който може да се монтира до кошарката са различни въртележки с играчки, сред които има  музикални и светещи варианти.

На пазара се предлагат и сгъваеми кошари, които са облечени в текстил и мрежа, като често са на колелца. Те позволяват  мобилност – детето да бъде преместено в друга стая, да придружава родителите си по време на пътуване, гостуване и др.


Бебешка кошара Аниа.     Източник: www.videnov.bg

Другите мебели в детската стая като гардероби, шкафове, столове, скринове е важно да бъдат така подредени, че в стаята да има пространство и „въздух“. Някои от тях може да са стационарни, а други да са мобилни, снабдени с колелца, което да позволява мобилност и лесно почистване. Поддържането на перфектна хигиена е от огромно значение за здравето на малчугана.

При подреждането на бебешката стая водещият принцип е удобството, така че да може да се реагира на всяка нужда на подрастващото дете. Важен момент е защитеността – мебелите така да са подредени, че да е осигурена безопасност в различни ситуации. Обезопасяването на контакти и други вещи е изключително важно.


Бебешко спално бельо.     Източник: www.videnov.bg

Тъканите – мекота и топлина

Дори родителите да предпочитат обстановката в детската стая да е семпла, но светла, може да си позволят  да има повече пъстрота в тъканите – килими, пердета, възглавници. Килимите задължително са меки, като позволяват лесно почистване и поддръжка. Десените им обикновено са весели – не само като цветова гама, но и като тематика. Често на тях присъстват различни животни, природни елементи като слънце, звезди, облачета, така че  да излъчват „игривост“.


Килим за бебешка стая - Мулти.     Източник: www.videnov.bg

Има различни варианти за избор на пердета за бебешката стая. Едни от предложенията са от ефирни материи, които да създават усещането, че си в кралска стая на принц или принцеса. Други са с шарени, с нарисувани  животни и приказни герои – пеперуди, мечета, слончета, усмихнати автомобили, Мики маус, малката Русалка, Мечо  Пух и др. Същите мотиви присъстват и на възглавниците в бебешката стая, като целта е да създадат настроение и да забавляват малчугана. Интересен факт е, че чрез мотивите текстилът има и образователна роля - запознава детето с животинския, растителния свят и  приказните герои.


Бебешка кошара Рокси.     Източник: www.videnov.bg

Бебешката стая винаги се обзавежда по различен начин от другите помещения. Цялостната ѝ визия трябва да излъчва позитивизъм, защото това е „целия свят“ в първите дни и месеци на детето.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари