Обеми в диалог - съвременна еднофамилна къща

Представяме Ви еднофамилна жилищна сграда, реализирана по проект на арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева.
03.06.2024
Весела Кирилова
622
еднофамилна къща, еднофамилна жилищна сграда

Обект: Еднофамилна жилищна сграда
Местоположение: град София
Проектанти: арх. Арсени Ботушаров, арх. Ирина Гинчева
Проектант по част "Конструктивна": "Екстрийм Инженеринг Груп"
Фотограф: Studio Blenda

Архитектурата на тази еднофамилна къща, със свободна волеизява и изящно конфигурирани пропорции, въздейства чрез цветове, светлина и форми, приобщавайки  зададената функция към спецификите на релефа и локацията.

 
© STUDIO BLENDA

Максимално ефективни, обемите са конструирани с отчетлив контур и категорични  повърхнини, елегантно облицовани  с  плоскости от фиброцимент. На пръв поглед строго геометричните елементи всъщност са част от съвършено балансирана асиметрия от пресичащи се обеми с умело фиксиран отстъп. За овладяването на естествения наклон на север архитектите разработват идея, която им позволява да вклинят органично конструкцията в терена, като плавно разлеят прилежащите нива, правейки ги неразделна част от композицията. Благодарение на тези сливания между елементите, и въпреки строгостта на линиите, въздействието е цялостно и хармонично, а преминаванията - незабележими. Детайлната разработка на всички компоненти, както и тяхната взаимосвързаност, и не на последно място - безкомпромисната реализация, създават продукт с много висока естетическа стойност и положително въздействие.

Развитието на концепцията върви в спираловидна линия, която извежда от най-ниската част до панорамните нива на къщата. Основен колос в архитектурната идентичност е силно издадената навесна конструкция над главния вход, опряна в стоманобетонни пилони с обща основа. Освен като удобен заслон срещу капризите на времето през всичките сезони, входното пространство впечатлява и с оригиналното си формообразуване. Това светло и уютно външно предверие, отдръпнато навътре, акцентира силно в точката на посрещане. Силно въздействие има и изцяло стъклената стена, разкриваща жива картина от обитанието - кът за сядане и конзолно интериорно стълбище.


© STUDIO BLENDA

Ефектът не би бил толкова съвършен, ако не бе използваната облицовка от фиброциментови плоскости, покриваща вертикалните и хоризонталните повърхнини. Елегантно подчертани, само в цвят, облицовките окрупняват издадените и вдлъбнатите обеми, и като с невидима нишка ги обвързват с цялото. Пластичността, постигната с този способ, въздейства като добре овладяна динамика, разчупваща строгостта на формите. Същевременно идеално подравнените зелени площадки осигуряват така необходимата спокойна основа за органичното вписване в околния пейзаж.


 
© STUDIO BLENDA

Макар и къщата да е развита на три нива, осигуряващи щедри вътрешни обеми, цялостният и мащаб е синхронизиран с ниското застрояване в района. Усещането за приобщеност  към околното пространство е водещ мотив в композицията. Нестандартните параметри на поръчково създаденото остъкляване, още по-силно подчертават индивидуалността на дизайна. Възможността за непосредствен пряк досег до дворните пространства чрез стъклените стени, на долните две нива на къщата, както и през отворените тераси с витринно остъкляване на последното ниво, е едно от най-ценните преимущества на този дом.

На ниво терен се помещават главен вход с предверие, двоен гараж, сервизни помещения, сюит за гости със самостоятелен вход, санитарен възел, кухненски бокс и трапезария.


© STUDIO BLENDA

Второто ниво се изравнява с перфектно нивелирана южна градина, опираща в обширна покрита веранда с трапезарен кът, лятна кухня с барбекю и собствен санитарен възел. Покривът на верандата осигурява слънцезащита над големите южни витрини и необходимия комфорт през горещите летни месеци. На това ниво е разположен мастер сюит с гардеробно помещение и баня, както и обширна кухня с трапезария. Изцяло остъклен, силно издължен отвор, запомнящ се архитектурен, вертикален акцент към входната фасада, осигурява допълнителна светлина и мащабна гледка от мокрото помещение.
На трето ниво са разположени още три обширни спални всяка със собствена баня и излаз към тераса.

© STUDIO BLENDA

Съвременната къща отговаря на най-високите екологични и енергоспестяващи стандарти, благодарение на качествените облицовки и материали, както и на вградените технологии. Отоплението се осъществява чрез високоефективна термопомпа. Остъкляването е от нискоенергиен тип с допълнително инсталирани външни щори. В къщата е изградена вентилационна система с рекупериране на топлината от отработения въздух. Големите конзолни козирки служат като механична - пасивна защита от прегряване на южната, щедро остъклена фасада.

Проектът спечели Награда в архитектурен конкурс ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 в категория: "Реализации - Еднофамилни жилищни сгради".

  © STUDIO BLENDA

Подизпълнители:

Покривни хидроизолации: "Изо проект" ЕООД
Фирма "Изо проект" ЕООД е лицензиран контрактор на Holcim Solutions and Products EMEA BV и като такъв е специализиран в монтажа на Elevate ЕПДМ и ТПО хидроизолационни покривни системи. Управителят инж. Димитър Троев притежава над 15 години опит основно в инсталирането на доказалите се в световен мащаб Elevate хидроизолационни системи.

На този обект фирмата изпълни залепена система от ЕПДМ синтетична каучукова мембрана по покрив и тераса. Покривът е неизползваем, стандартен,  изпълнен върху замазка за наклон. Терасата е използваема, като хидроизолационната система е изпълнена върху замазка и ПИР твърди панели, а положената крайна настилка е от керамични плочи на крачета.
Всички детайли по покрива и терасата са изпълнени на базата на студена вулканизация, включително профилите на касите при дограми, както и всички архитектурни детайли.
 


Снимка: арх. Арсени Ботушаров


За арх. Арсени Ботушаров

От завършването на образованието си в специалност „Архитектура”, арх. Ботушаров има шанса да работи по проекти, в които водещи са били функционалността и съвременните, често и нестандартни решения. В началото работи като част от водещо българско архитектурно студио, а по-късно и като  самостоятелно практикуващ архитект. Екипът му е висококвалифициран и мотивиран в намирането на най-доброто решение за всеки проект, независимо от мащаба и сложността. В тяхно лице може да получите персонално отношение и високо качество на проекта, осигурен през всички фази - от инвестионното проектиране до реализацията.

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари