Някои от основните тенденции в интериора за 2024 година

„Животът у дома е в постоянна еволюция“
22.12.2023
Теменужка Захариева
2182
интериорен дзайн, интериор 2024, тенденции интериор 2024
Тенденциите в дизайна на мебели са плавни, заоблени линии, радостни цветови схеми, тактилност и гъвкавост. - Щандът на Kartell на изложението в Милано през април 2023
Източник: © Теменужка Захариева

Към края на годината вече се оформят очакванията за тенденциите, които до голяма степен ще характеризират интериорния дизайн през следващата година. Някои от тях са стабилни и дълготрайни, логично определени от промените в начина ни на живот – като многофункционалните гъвкави пространства и зони както у дома, така и на работното място. А тези две места много често и за много от нас съвпадат. Други, също трайни, са тенденциите в дизайна на мебели – плавни, заоблени линии, радостни цветови схеми, тактилност и гъвкавост.


Както казва известният дизайнер  Patrick Jouin по време на френската част от Пътят към Salone, „Животът у дома е в постоянна еволюция. Броят на членовете на семейството се променя, ние живеем по-дълго и ставаме по-привързани към домовете си, когато остареем... Трябва да сме в крак с действителността и да сме гъвкави, да разбираме живота в по-широк, по-дълбок смисъл.“ А тенденциите показват посоката, усетена предварително от творците като него, особено по време на големите изложения и дизайнерски събития, като Salone del Mobile.

 
Едно от моите открития по време на изложението в Милано тази година беше голямото количество разработки на портативно осветление – в крак с тенденцията за по-гъвкав и независим начин на живот все повече дизайнери представят свои предложения за такова осветление. Най-впечатляващи бяха портативните варианти на осветление, представени от Tom Dixon. Това със сигурност е тенденция, която ще продължи и през новата 2024 година. 

 


Източник: © studio Tom Dixon


С помощта на иновациите и технологиите се очаква да успеем да направим живота си по-лесен и по-здравословен. Напоследък е модерно да се говори за възможностите на изкуствения интелект и е логично да се очаква, че той ще има своето влияние и в сферата на дизайна. Според някои анализатори се очаква през 2024 г. AI да отвори вратата за нови идеи и нови творчески възможности. Далеч от това да замени дизайнерите, AI ще се превърне в инструмент за сътрудничество, който ще помогне на дизайнерите да предефинират процеса на проектиране и да се възползват по-активно от иновациите, което вероятно ще доведе до нови възможности и ускоряване на работата.


Умните домове с помощта на последните постижения могат да подпомагат индивидуалното здраве и благополучие, превръщайки домашната среда в място за превантивни и поддържащи грижи.

 Продукти за дома като лампата Nobi, която спечели множество награди през тази година. С помощта на AI, специализираната компания Nobi разработи осветление, което може да открива, предотвратява и прогнозира падания при възрастни хора. То е част от поколение интелигентни домашни технологии, използвани за поддържане на индивидуалното здраве и благополучие. Лампата Nobi, Източник:  Nobi


„Кухнята е най-модерната технически стая в дома, основен уред, съставен от различни по-малки устройства, които взаимодействат чрез приложения и позволяват дистанционно управление на дома. Благодарение на изкуствения интелект ще бъдат разработени услуги, насочени към енергийна ефективност, с цел оптимизиране на живота в това пространство и превръщането му в по-устойчиво“ казва Еди Снайдеро, директор, отговарящ за Assarredo Kitchens Group, която обединява 58 компании в сектора като представя първите подробности за  изложенията EuroCucina и FTK-Technology For the Kitchen 2024, планирани от 16 до 21 април. Според него ще има бум в кухненските технологии през 2024 година. 
 

Artis collection на Villeroy & Boch. © Villeroy & Boch


В баните освен цветност в цялата баня, богатство на материали при смесителите и използване на новите технологии, което е дълготрайна тенденция, може да се отбележи и траен интерес към ретро стила и персонализация – всичко това сякаш е част от всеобщия стремеж към повече уют и жизнерадст в интериора.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заобленият умивалник True Colours Lite 50 см, един от продуктите, спечелил наградите Archiproducts. Той може да се намери в до 30 керамични цветови комбинации, както отвътре, така и отвън, което ви позволява да персонализирате вашето пространство с несравнима жизненост.

 

 

► Заобленият умивалник True Colours Lite 50 см. Източник: Archiproducts

 

И една друга глобална тенденция, която със сигурност ще продължи и през следващата година - еволюцията на отворените пространства в интериора. 

Дизайн на Lualdi - нов продукт, който позволява разделяне чрез елегантни плъзгащи се плоскости, направени от стъкло, дърво и метал. Източник: www.salonemilano.it


Колкото и да ни харесва лесния преход между различните функционални зони в дома, с новите изисквания към домовете ни като дистанционната работа, заетост от няколко поколения,  нарастващите разходи за живот, все повече се наблюдава желание за отделяне и уединение, за да подобрим благосъстоянието и да намалим разходи за енергия. И нараства ролята на подвижните преградни стени или други средства за функционално разделяне на общите интериорни пространства.


Логичният резултат вероятно ще бъде един смесен подход при изграждане на интериорите – общи зони с възможности за гъвкаво преразпределяне.

Закони Нормативна база Коментари