Нужни са повече обществени тоалетни и нова култура за ползва

Лошото състояние на училищните тоалетни е причина децата да не ги ползват редовно, а това води до сериозни здравословни проблеми.
19.11.2015
Още за Къщата
389
здраве, we are water, хигиена, Ден на тоалетната, обществени тоалетни
Кръгла маса на тема „Качествени санитарно хигиенни условия - човешко или цивилизационно право, или привилегия.”
Източник: www.ka6tata.com

На 19 ноември 2015 г, Световният ден на тоалетната, в Изложбена зала Roca, на бул.Мария Луиза 16, международната фондация We Are Water проведе кръгла маса на тема „Качествени санитарно хигиенни условия - човешко или цивилизационно право, или привилегия.”


Лошото състояние на училищните тоалетни е причина децата да не ги ползват редовно, а това води до сериозни здравословни проблеми. Доц. д-р Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология, заяви, че парите за изграждане и ремонт на училищни тоалетни са недостатъчни.  Над 13 % в света са болните от бъбречна недостатъчност. По тази причина от 2006 насам се отбелязва Световен бъбречен ден. Има деца, които идват на училище, без да са минали през тоалетната вкъщи, обясни д-р Анелия Буева. Ето и коментари на учениците за състоянието на училищните тоалетни и тяхното ползване:Тоалетните са супер гадни, госпожата ни наказва, като не ни дава да отиваме до тоалетна, не пия вода докато съм на училище, за да нямам нужда от тоалетна, мама ми забранява да ходя в тоалетната в училище....
За да бъдат решени тези проблеми, според доцент д-р Буева, в училище трябва да се говори за правилното използване на санитарните помещения.


В България над 70% от учениците не използват училищните тоалетни, показва изследване, което Национална мрежа за децата е провела сред над 800 ученици от цялата страна. Неин представител коментира, че обикновено по-добре се почистват тоалетните за персонала, отколкото тези за учениците, тоалетните се чистят само един път на ден, проблем е и тяхното поддържане и управление. Национална мрежа за децата превежда и адаптира към българските условия Наръчник за управление на училищни тоалетни, който да помогне на директорите в усилията им да изградят здравословна училищна среда. В наръчника има много идеи и полезна информация за това как да се финансира, комуникира и управлява хигиената в училище. Вижте Наръчника 


Мирослава Паличева от просветното министерство от своя страна обясни, че ведомството работи по две програми за изграждане и ремонт на училищни тоалетни. По едната от тях до момента са усвоени 8 милиона лева, необходими са обаче още средства за тази цел, при това, не малко: В 221 държани училища необходимите средства за ремонт на санитарните възли са 11 500 000, а в 1 372 общински, необходимата сума е 37 000 000, коментира Мирослава Паличева. 


"Нужни са ни повече обществени тоалетни и нова култура за ползването им".
Този общ извод наложи кръгла маса в столицата по повод Световния ден на тоалетната. В рамките на деня дискусии по хигиенно-санитарни въпроси се провеждат в десетки държави. В световен мащаб липсата на тоалетна или подобно обособено място близо до дома става причина за сексуални нападения над момичета и жени. Изчислено е също така, че 15% по-малко деца отпадат от образователната система, ако учебните заведения разполагат с добре оборудвани и поддържани тоалетни. Именно това е голям проблем в родното образование, тъй като неотдавна изследване потвърди, че в българските учебни заведения санитарните помещения са в ужасно състояние и децата не смеят да ги ползват.


Иницииране на информационна кампания сред децата - това е предложението на участвалите във форума, за да може малчуганите да не се опасяват от нападения, зарази и лоши условия. За това обаче е нужна и нова култура на хигиенните навици на българина, както и инвестиции в подобряване на състоянието на санитарните възли.


Това е особено актуален казус не само у нас, но и в много други страни. По последни данни 2,4 милиарда души по света нямат достъп до елементарни санитарни условия.Средно 950 милиона лица ползват по принуда открити пространства за естествените си нужди, като броят им е колкото населението на цял континент. Световните анализи сочат, че повече хора притежават мобилен телефон, отколкото тоалетна в домовете си. Близо 100 хиляди смъртни случая на година могат да бъдат предотвратени с базисни санитарни условия.


Фондация
Международната фондация We Are Water е регистрирана на 23 юни 2010 г. в Барселона, Испания. Инициатива е на Roca и има две основни цели. Първата е да се повиши осведомеността и да насърчи дебат сред обществеността и организациите за необходимостта от създаване на нова култура на водата, за да се даде възможност за справедливо развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората цел е да се предприемат действия, които да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейност на фондацията включват участие в изграждане на инфраструктура образование, здравеопазване и научни изследвания, съсредоточени върху най-нуждаещите се райони в света. Фондацията работи по различни проекти в тези райони и си сътрудничи с престижни международни организации, като Образование без граници (Education Without Borders), Интермон Оксфам (Intermón Oxfam), УНИЦЕФ (Unicef) и фондация Висенте Феррер (Vicente Ferrer Foundation).

Автор: Още за Къщата

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари