Нощна архитектура с подходящо градинско осветление

Градинското осветление е лесно за инсталиране и с много широки възможности за цветни ефекти.
14.06.2014
Антоанета Салфидж
777
екстериор, градина, осветителни тела, архитектура, градинско осветление

Ако считате, че растенията във вашата градина са видими само през деня, значи сами се лишавате от уникални нощни емоции сред великолепието на изкусвени светлини. Градинското осветление е лесно за инсталиране и с много широки възможности за цветни ефекти. Те не само ще удължат времето за престой в градинския двор, но и ще му придадат съвсем нова архитектура, с необичайни форми и изненадващи светлинни ефекти. Преди да добавите нов силует и цветни щрихи към градината внимателно обмислете вида, силата и местата на градинското осветление. За предпочитане е заедно със специалисти да създадете проект, чиято цел  е балансирано да интегрира външното осветление към общата архитектура на къщата.


Започнете с дърветата
Дърветата и по-едрите самостоятелни храсти задават общите граници на градината – както на широчина, така и на височина. Осветени през нощта, те очертават със силуетите си рамката на нощната картина. Ето защо е добре да започнете от тях магическия светлинен рисунък. За осветлението на дърветата е лесно сами да си наложите ограничения. Имайте предвид, че светлинният лъч, неговата дължина и интензитет, трябва да се съобразят с височината и формата на растението.


Правилото е: ако имате тънко и високо дърво, използвайте тесен фокусиран лъч. За нисък и широк храст използвайте плътна светлина, която да подчертае  растителността.


Например, ако имате високо палмово дърво, няма особена причина да осветявате нивото при земята. По-добре насочете светлината нагоре, високо към короната. Това означава, че имате нужда от прожектори, разположени по земята, които да изпращат нагоре тънък светлинен лъч. Имайте предвид, че самият лъч ще се разширява в своя връх и така още по- ефектно ще скулптурира като чадър короната на дървото.


Подходът за осветяване на вечнозелените храсти е различен. Трябва наситено да се освети ниската част на храста и то така, че да се подчертае на широчина, да осветява целия обем на храста. На  височина обаче да изтънява и докато стигне в горната част на дървото до точка.


Промяна според сезона
Проектирайте така осветлението в градината, че да може лесно да се съобрази с особеностите на сезона. В началото на пролетта и в късна есен дърветата са почти лишени от зеленина и имат напълно различен силует в сравнение с лятото например. Едно дърво, макар и без листа, може да хвърли интересна сянка върху близката сграда, стига да е подходящо осветено. Консултирайте се със специалистите, за да се възползвате от възможностите за различен нощен дизайн на вашата градина.


Феерия от цветове
Цветовете са важен фактор при проектиране дизайна на градината. Целогодишната алея, която е богато оцветена със златни невени и оранжеви хризантеми, подчертана с жълта изкуствена светлина може не на шега да „пламти” през лятото. Нощната светлина е допустимо да е забавна, но не и да се прекалява с нея до степен да дразни. За предпочитане е цветовете да се комбинират в границите на една топлинна гама. По-ярките могат интересно  да подчертаят дребните иглолисни растения или пък да придадат причудлив лилав или виненочервен силует на короните в двора.


Основните цветни лехи и алеи трябва да са осветени така, че да са безопасни за придвижване. В този смисъл е по-добре да се предпочете осветяването им с традиционно, но сигурно осветление, отколкото с приглушена, загадъчна, но рискована светлина. Изкуственото осветление на алеята има и допълнителна визуална функция. То може да насочва минувачите в конкретна посока, т.е. поставено по подобаващ начин, то задава пътя, по който нощем ще се ходи в градината.Прожектори, лампи, фенери
Пазарът предлага изобилие от възможности за озеленяване на частните дворове и градини. Предлагат се лампиони, прожектори, фенери с различни характеристики, стил и дизайн. Има особено голямо разнообразие на единични осветителни тела тип крушка. Добре е да имате предвид, че те не ви вършат работа, ако ще осветявате големи обеми. В повечето случаи самостоятелните лампи осветяват ограничена територия и колкото и актактивни да са денем с дизайна си, през нощта може да не са ви достатъчни и функционални или пък да светят с различни отблясъци, така че да пречат на движението по алеята. 


Ако избирате единични тела, добре е да са с лампион, за предпочитане метален. Той ще ограничи светлината от крушката и ще я насочи в определен периметър. Тази светлина е много по-лесна за проектиране на общия светлинен план и по-възприемчива за окото.


Избягвайте мощните крушки
Много хора грешат като си мислят, че колкото по-мощни са осветителните тела в градината, толква по-добре осветена ще е тя. Такова пропорционално съотношене не съществува. Градинските луни например не са мощни осветителни тела, но са достатъчни, са да фиксират обекти и алеи в двора. Когато човек ходи в тъмното, зрението му има естествената способност да се пренастройва и да вижда дори и когато осветлението е редуцирано. Именно това свойство трябва да си взема предвид, в противен случай светлината може да се предозира и дори да дразни и пречи.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари