Норвегия - страна на викинги и необятни арктически пейзажи

Норвегия e магнетична страна, която ще ви зашемети с уникални природни феномени - невероятните фиорди, дългото и скалисто крайбрежие и магическото северно сияние.
25.11.2022
Мила Стоянова
1077
туризъм, маршрути по света, Норвегия, фиорди, Осло
Лофотен
Източник: Виа Травъл, www.viatravelbg.com

Норвегия e магнетична страна, разположена далеч на север в континентална Европа, която ще ви зашемети с уникални природни феномени, като невероятните си фиорди, дългото си и скалисто крайбрежие, магическото северно сияние и екзотичното среднощно слънце.

Добре дошли на мястото, което The Wall Street Journal нарича „най-новата столица на Nordic cool“ или това е норвежката столица Осло. Тя е най-големият град на Норвегия и най-натовареното морско пристанище. Именно тук се намират повечето от големите музеи, театри и други културни центрове в страната. Известен е и със скулптурния парк Вигеланд с 212 композиции с около 600 фигури от бронз, гранит и ковано желязо. Произведенията на изкуството са групирани в 5 последователни основни групи: Главни порти (вход), Мост, Фонтан (в центъра на парка), Монолит (с плато и тераса) и Колело на живота.


Столицата Осло     Източник: www.viatravelbg.com

Сградата на операта също е архитектурен шедьовър, изработен от бял мрамор, като всеки може да се разходи спокойно по нейния покрив. Други емблематични здания са Парламентът и сградата на кметството, в която ежегодно се провежда церемонията по награждаване с Нобеловата награда за мир.

Считан за едно от най-посещаваните места в Норвегия, Музеят Кон - Тики в Осло е идеалното място за посетителите да научат повече за един от най-обичаните герои на Норвегия, Тур Хейердал. Музеят разполага с експонати, които преразказват историята на Тор и неговите вълнуващи приключения.


Согнефиорд     Източник: www.viatravelbg.com

Огромен брой фиорди прорязват пътя си от бреговата линия към страната, издълбани от леда. Повечето са разположени в западния бряг на Южна Норвегия. Согнефиорд е най-дългият, с няколко живописни разклонения, като тесния Нерьойфиорд е включен в списъка на ЮНЕСКО. В района ще откриете и красивия Хардангерфиорд с поглед към ледника Фолгефона, живописните Нордфиорд и Гайрангерфиорд, които също са под егидата на световното наследство на организацията.


Бьоабреен - език на ледника Йостедласбреен (най-големият в континентална Европа)     Източник: www.viatravelbg.com

И тъй като фериботите са част от националната пътна мрежа на Норвегия, не пропускайте да се насладите на спиращите дъха гледки на борда на някой от тях с чаша кафе и „свеле“ (дебела палачинка). Тук се намира и най-дългият автомобилен тунел в света Лердал със своите 24,5 км.

Още едно транспортно предизвикателство, което можете да си направите след круиза е пътешествие с железницата Флом по живописната отсечка от 20 км Флом – Мирдал.  Прочуто като едно от най-стръмните и фантастично красиви в света, това дръзко творение на инженерната мисъл преминава през усукани тунели, спираловидни наклони и превежда пътниците през едни от най-красивите места и водопади в Норвегия.


Гайрангерфиорд     Източник: www.viatravelbg.com

След вълнуващите природни феномени и приказни пейзажи, идва ред и на градското гостоприемство и чар на норвежките градове и селца. Повечето от тях са крайбрежни и носят със себе си история и традиции, свързани с акустиращи кораби, рибни пазари и производства. И няма как да е иначе, тъй като Норвегия е една от най-дългите крайбрежни страни в света.

Олесун      Източник: www.viatravelbg.com

Разположено в подножието на Сънмьорските Алпи, Олесун е един своеобразен музей под открито небе, заради пъстроцветната си градска архитектура. Множеството спираловидни кули и островърхи сгради в типичен скандинавски стил, придават на селището необичайно приказен характер.

Оттук започва и пътешествието ни по Антлантическия път – 8 км маршрут, обявен за един от най-страхотните и вълнуващи в света. Като част от националните забележителности на Норвегия, той преминава през осем острова, свързани с мостове. Най-впечатляващият мост е с дължина 260 м и представлява истинско инженерно чудо, заради необичайно усуканата си форма. По пътя имате възможност да си отдъхнете и да се насладите на дивата природа на архипелага на няколко от предвидените затова площадки-наблюдателници.

Атлантическият път     Източник: www.viatravelbg.com

В близост се намира Антлантическият подводен тунел с дължина малко под 6 км. Той преминава под Бремснесфиорд, достигайки 250 м дълбочина, което го прави един от най-дълбоките тунели в света.

Друг забележителен център на норвежката история, религия и култура е старата столица на страната - кралският Трондхайм. Разположен на брега на Норвежко море във фиорда Трондхаймсфиорд около устието на река Ниделва, градът е бил столица повече от  300 години. Сред местните забележителности е готическата катедрала Нидарос, в която от 1000 години насам се коронясват норвежките крале. В близост до старинната религиозна обител се намира великолепно запазеният Архиепископски дворец от XII век. Автентичния старинен дух на историческото архитектурно наследство на Трондхайм се допълва и от дървените сгради, които живописно се редят по улички и алеи в центъра на града.


Трондхайм     Източник: www.viatravelbg.com

И тъкмо, когато си мислите, че няма какво повече да ви впечатли в тази скандинавска необятност, стигаме до бреговете на мистичните острови Лафонтен. Някои дори ги определят като най-красивият архипелаг в света. Въпреки, че се намират на север от Арктическия кръг, времето тук е изненадващо меко. Чистият въздух и ободряващият мирис на сол подготвят сетивата за невероятните преживявания, които предстоят на тази необикновена земя.

Потопете се в сюрреалистичния пейзаж на селцето Рейне – истински рай с неповторима атмосфера от малки червени къщички с чимови покриви, обграден от 1100 метрова стена от планини и скали. Друго приятно местенце е старото риболовно селище Хамньой. Тук е мястото, на което ще се насладите и на незалязващото норвежко слънце.

Арктическото крайбрежие на островите, осеяно с плажове с бял пясък, ще ви отведе до най-красивия от тях – плаж Хауклан. Около него има множество еко пътеки с възможности за безгрижна разходка. Ако пък искате да се насладите на хълмистата земеделска земя, както и на музея на викингите в Борг отвисоко, не пропускайте да се качите на панорамната площадка Торвдалсхалсен. Тя се намира на върха на хълм южно от езерото Торвдалсватнет и предлага най-добрата гледна точка на остров Вествогьой.


Анденес - кит сафари     Източник: www.viatravelbg.com

Безспорно една от атракциите за туристите е посещението на град Анденес и възможността да станете свидетели на живо на едно изумително преживяване – наблюдението на китове. Бъдете сигурни, че емоцията е несравнима и каквото и да сте гледали пред малкия екран, думите не стигат. Подарете си едно незабравимо кит сафари – круиз по ръба на континенталния шелф!

Тромсьо също е интересен за туристите. Градът е входната врата към Арктика, от която започват редица научни експедиции. Тук се намират Арктическата катедрала, най-северно разположеният аквариум в света – Полария, както и Арктическо-алпийската ботаническа градина.

Като басня на Лафонтен разказът ни за тази необикновена страна е към своя край. Но той поставя началото и на копнежите ни да посетим Норвегия.

 

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари