Новото творение на архитект Заха Хадид е Roca London Gallery

Вдъхновена от водата и високите цели на компанията, Заха Хадид трансформира един обикновен етаж във вълнуващо интериорно измерение.
20.10.2011
Рока България
6
roca, roca london gallery, Заха Хадид, изложбена зала, баня
Залата се отличава от околните сгради с овалните си форми.
Източник: Рока България

Roca London Gallery, произведение на архитектурата и дизайна в престижен лондонски квартал.
На 13 октомври, в Лондон, студио Заха Хадид Архитекти и Roca бяха водещите фигури при откриването на Roca London Gallery, едно забележително пространство, както с фасадата си, така и с интериора, вдъхновение за които Заха Хадид, два пъти носител на наградата за архитектура Стърлинг казва, че е получила от стихията на водата като трансформиращ елемент, виновен за раждането на Roca London Gallery.     
Чрез визуалното възприятие, прецизност на изпълнение и контрол на детайла, Заха Хадид и нейният екип са търсили директното внушение за връзката между архитектурата на пространството в галерията и дизайна на продуктите за баня с марката Roca.
Мигел Анхел Мунар, старши управляващ директор Продукти за банята Roca, споделя: „От съществено значение е да имаме присъствие в град като Лондон, мерило за дизайн и иновации в световен мащаб. Лондон е също така от стратегическо значение за бъдещите ни бизнес дела, тъй като ни осигурява близост до нашите най-важни международни дистрибутори и клиенти. Тук, в Roca London Gallery, Заха Хадид е интерпретирала перфектно нашите ценности и философия по един крайно вълнуващ и осезаем начин.”
„Очарователно взаимодействие между архитектура и природа”. Така Заха Хадид обобщава резултата от работата си за Roca. Почеркът на Заха Хадид не може да бъде сбъркан. Още на пръв поглед, отвън, залата се отличава от околните сгради с овалните бетонни форми, които едновременно контрастират и се сливат с градската архитектура на Челси харбър. На пресконференцията при откриването, световно признатия британски архитект споделя, че през целия си живот е искала да реализира проект в този район на Лондон и най-накрая, мечтата ѝ се сбъдва, благодарение на Roca, които, през 2009 г., я канят да проектира Roca London Gallery. За този проект, тя е потърсила вдъхновение от водата в природата с желанието да пресъздаде усещането за поток в градска интериорна среда, а лавиците и осветителните тела да напомнят мехурите, които водата прави, разливайки се по пътя си. Мебелите,  проектирани специално за залата, са в същата овална стилистика. Залата е разположена на 1100 кв.м., значителна част от които е обособена в свободни пространства. Цялостното усещане е по-скоро като в галерия на модерното изкуство, отколкото на изложбена зала. Продуктите с марка Roca са представени в сводести пространства с гладки, овални, лъскаво-бетонни стени, сякаш оформени от водните течения. 
Интериорът е забележителен, функционален и динамичен. Аудиовизуалното оборудване и осветление са последна дума на техниката. Благодарение на всичко това, посетителите могат да добият представа едновременно, както за историята на компанията и нейните най-значими постижения, така и за ценностите, заложени във всеки етап от дейността ѝ, а именно ангажимент към устойчиво развитие, особено към иновативност, дизайн, уелнес и пестене на вода. Това е четвъртата поред Галерия Roca и със сигурност най-впечатляващата.
Както и нашата Експо Баня София, Roca London Gallery е предназначена да бъде нещо повече от изложбена зала. Отворена за широк кръг посетители, включително вещи в дизайна архитекти и търсещи модел за дизайн студенти, галерията има амбиции да осигури платформа за различни дейности като изложби, срещи, презентации, семинари и дебати, като условието е те да са в името на дизайна и значимите за Roca ценности.
Галерии Roca
Галериите Roca са проект на марката в световен аспект. Целта е да се създадат уникални пространства за представяне на продуктите на компанията в рамките на различни събития. За международна компания със статута на Roca, изграждането и тържественото откриване на тези изложбени зали е повод за огромна гордост и същевременно дава възможност на компанията да популяризира своите ценности сред  широката общественост.
Експо Баня София
Изложбената зала на Рока България в София, на бул.Мария Луиза 16, вече има богат опит в оползотворяването на пространството за обществено значими мероприятия. Дело на известния швейцарски архитект Йорг Хойбергер, залата предлага едновременно мечтания от всеки интериор за баня, както и вдъхновение и емоции свързани с многобройни съпътстващи изложби.
Програмата на изложбената зала е публикувана на интернет страницата на Рока България www.bg.roca.com и на страницата на Експо Баня София във фейсбук.

Roca
Roca е компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Компанията наброява повече от 20 200 служители, собственик е на 71 производствени предприятия и оперира в над 135 държави на 5 континента.
 Като световен лидер в моделирането на пространството на банята, Roca работи в близко сътрудничество с признати дизайнери, архитекти и интериорни дизайнери като Moneo, Chipperfield, Herzog & de Meuron, Benedito, Giugiaro и Schmidt & Lackner, както и много други. С интензивни проучвания и усъвършенстване, Roca насърчава проекти за опазване на околната среда. За компанията този ангажимент се изразява в непрестанно разработване на нови продукти, предназначени за намаляване консумацията на вода.

+1
Автор: Рока България
Закони Нормативна база Коментари