Новости при фитнес уредите за домашна употреба

Инвестирането в собственото здраве е най – добрият избор на всеки човек! Фитнесът е начин на живот!
01.04.2018
Явор Йорданов
1229
домашен фитнес, уреди за фитнес, спа и фитнес, фитнес уреди
На пазара съществуват много иновации при фитнес уредите
Източник: Фитнес Храни, www.fitneshrani.com

Фитнес вкъщи или фитнес в зала? Какво да изберем? Разбира се, всеки решава сам за себе си според възможности, вътрешно усещане, нагласа, свободно време. Ще изтъкнем предимствата на домашния фитнес и новостите при уредите.

На първо място трябва да знаем, че фитнесът вкъщи е въпрос на мотивация. Домашният фитнес е подходящ за всеки – независмо дали е професионалист или начинаещ. Вкъщи е съвсем просто и удобно. Някои от уредите човек дори може да вземе със себе си при пътуване. Повечето са сгъваеми и са конструирани така, че да не заемат много пространство и при необходимост да се прибират, освобождавайки място в дома.


На пазара в момента е пълно с иновации относно фитнес уредите за домашна употреба. Някои от тези новости обаче, са „псевдоновости” , затова трябва да се доверим на точния производител и на доказания търговец. Как да изберем уредите за вкъщи? Нужно е всеки уред да се пробва лично, да се сравнят 3 – 4 уреда, за да разберем кой ни пасва. Трябва да се съобразим с размера му и да разберем дали може да бъде сгъван и лесно преместван. Да закупим такива уреди, че да засягат повече мускулни групи, т.е. да са многофункционални. С точния си избор спестяваме пари и място. Евтиното рядко е изгодно. Който купува евтино, купува два пъти!

Какво допринася домашният фитнес за телата ни? Умерените, правилно дозирани и постоянни тренировки на мускулатурата водят до намаляване на стреса, повишават работоспособността и подобряват здравето. Каква е най – подходящата тренировка? Това е комбинацията от кардио фитнес (велоергометър, кростренажор, бягаща пътека) плюс гири, ластици, пудувки, щанги. Иновациите се забелязват основно при уредите за кардио тренировки. Ще Ви запознаем с тези уреди и с новостите при тях.

Пътеката трябва да предлага няколко тренировъчни програми.    Източник: Фитнес Храни, www.fitneshrani.com

1. Бягаща пътека – трябва да изберем такава, която намалява натоварването в ставите, т.е. да разполага с гумени амортисьори. Тя може да бъде използвана и за рехабилитационни цели. Най – важен е нейният размер, за да не заема много място. Повечето се сгъват и могат да бъдат прибрани. Важното е да е стабилна, безшумна ( желателно е да е със серво мотор ) и с плавни движения. Новост при бягащите пътеки е Електронната система за контрол на скоростта. Пътеката трябва да предлага няколко тренировъчни програми. Наклонът да се променя автоматично. Да измерва време, скорост, разстояние, калории, пулс. Компютърът с LED дисплей да показва графиката на натоварването. Екстрите са поставки за смартфон и таблет. Да разполага с  входове за MP3, USB, Bluetooth, както и тон колони.
2. Велоергометър – има много приложения. Изразходват се калории, загрява се или се „ изпуска парата”. Има два вида велоергометри. Класически (статично колело) и водно колело (педалите са отпред).
3. Кростренажор  –  известен е като ски тренажор.  Натоварва всички мускулни групи. Събира в едно степер, бягаща пътека и велоергометър. С него се провежда идеална кардио тренировка. Въздействието му върху ставите е почти минимално. Настройките са регулируеми – намаляване, увеличаване наклона и съпротивата, въртене напред – назад на педалите. Да се сгъва и да е с малък размер.
Кростренажор, серия Elliptical Trainer inSPORTline.    Източник: Фитнес Храни, www.fitneshrani.com

4. Кростренажор  със седалка – последен писък на модата. Движението е плавно. Разполага с магнитна спирачна система. Има няколко различни нива за ефективни упражнения. Измерва мазнини, скорост, време, разстояние, калории, пулс. Всички тези показатели ясно се показват на LED дисплея. Комбинира 4 вида тренировки – вело, ски, степер и ходене. Натоварването е върху мускулите на цялото тяло. Предлага ръкохватки за бърза и бавна скорост, като същевременно движението може да е напред или назад.
5. Гребен тренажор – с него може да се проведе перфектна тренировка, но изисква повече усилия и се препоръчва за напреднали. Усилията са разпределени 25% за горната част на тялото и 75% за долната част. Ангажирани са мускулните групи на ръцете, гърба, корема, краката.
6. Степер – с компактни размери е. Разполага с две платформи за краката. Имитира изкачването на стълби. Тренировката е кардио и гори мазнини. Не натоварва ставите. Основно въздействието е върху седалището и краката.
7. По – малко разпространена като приложение е вибро – машината. Стабилно е  позиционирана, стоим на нея, а тя се движи. Тялото Ви вибрира – мускулите се свиват (30 до 50 пъти в секунда) и разтягат, за да се запази равновесие. Активират се 90% от мускулните влакна. Укрепва мускулната тъкан, костите и ставите, и подпомага мускулния растеж.

Засегнахме основните дейности на най – разпространените уреди за кардио тренировки при домашни условия. Ще отбележим и новостите при тях, за да Ви улесним при избора на подходящия за Вас уред.
На дисплея на бягащата пътека безопасно и лесно се поставя таблета или смартфона с помощта на заключващ механизъм. Иновация е CRP системата, която следи сърдечния ритъм по време на тренировката. Самата тренировка се настройва спрямо Вашия пулс, което прави натоварването безопасно и ефективно. Системата сама следи и коригира скоростта на уреда или наклона на бягащата пътека. При велоергометрите и крос тренажорите се променя степента на усилие, с цел повишаване качеството на тренировката. Телеметричните данни за пулса се предават постоянно чрез предавателя, поставен на гърдите Ви и приемника, вграден в уредите.

На мода са и приложения, чрез които пътеката се интегрира с таблет. По този начин имаме достъп до SMART програми и информации как да усъвършенстваме кардио тренировката. От изключително значение е Индексът за следене на важните параметри на бягането – дължината и честотата на стъпката, и позицията на тялото спрямо центъра на тежестта. Самият уред прави тренировката приятна като пуска музика спорд Вашия темперамент. Ако ходите или бягате бавно, музиката е лежерна. При интензивна тренировка музиката е жива и динамична. Повърхността на бягащата пътека идентифицира стила на бягане и спорд него се променя. За начинаещи е по-мека, за да няма контузии. За напреднали е по–твърда, за да има максимално отблъскване. Не забравяйте, че какъвто и уред да изберете, ползотворните тренировки са свързани пряко с правилното хранене, за да имат положителен, качествен и траен ефект.

Ще завърша с това, с което започнах статията. Фитнесът е въпрос на мотивация. Можете да разполагате с най – модерните и пълни с екстри уреди за тренировки вкъщи, но използвате ли ги за закачалка, си задайте въпроса дали всъщност има смисъл. Фитнесът е начин на живот! Наслука! 

  

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари