Новости при изработката на сенници

Тентите са доказано добри слънцезащитни системи – един практичен начин за предпазване на тераси, прозорци, витрини и входове от пряката слънчева светлина.
02.07.2018
Екатерина Бонева
2865
слънцезащита, сенници, тенти, сенник с чупещо рамо, сенник с падащо рамо
Ellise е разтегателна касетъчна тента с награда за модерен дизайн
Източник: Полиал ООД, www.sunprotection.bg

Температурите навън постоянно се покачват, а до отпуската остава доста време. В тези моменти всички, намиращи се все още в забързания град започват да мечтаят за морето, прохладния бриз и спокойствието на планината. Климатикът решава донякъде проблема, но пък ни лишава от очарованието на откритите простарства. Вентилаторът е по-евтиното решение, но и в никакъв случай достатъчно ефективно.

А защо да не помислите за подходящ сенник за терасата?
Все по-голяма популярност намират Перголите. Те са слънцезащитни системи, предназначени за покриване на големи площи. Изработени са от изцяло алуминиева конструкция, а покривната част може да бъде от алуминиеви ламели, завъртащи се до 140 градуса - т.нар. Биоклиматични перголи  или от високо устойчив PVC Blockout плат - Класически перголи. За създаване на допълнителен комфорт и атмосфера се предлага вграждане на LED осветление или лунички с функция за затъмняване на светлината. Ако пък желаете уединение и създаване на индивидуално външно пространство, се предлага опция за вграждане на ветрозащити или остъкление със стъклена плъзгаща система. 


Алуминиева пергола Opera с вградено по периферията RGB LED осветление     Източник: Полиал ООД, www.sunprotection.bg

Тентите също са доказано добри слънцезащитни системи – един практичен начин за предпазване на тераси, прозорци, витрини и входове от пряката слънчева светлина. Изпълняват не само функционална, но и естетическа роля при оформлението на екстериорното пространство. Терасата, дворът и прозорецът изглеждат завършено и много по-елегантно със сенник.


T-Line e вертикална касетъчна тента от алуминий, със ширина до 400см.     Източник: Полиал ООД, www.sunprotection.bg

Основно предимство на сенниците е ограничаването на навлизащата горещина и способността за намаляване на температурата в прилежащото помещение с до 5 градуса, като едновременно с това пропускат достатъчно количество естествена светлина. Стандартно се изработат в следните конструкции: Касетъчни тенти, ветроустойчиви тенти, вертикални сенници, прибиращи се сенници и сгъваеми сенници (тип кошница).

Масово използваният вариант с чупещо рамо е предназначен за тераси, открити площи и заведения, като броят на рамената варира според големината на сенника. Наклонът може да се регулира до 90 градуса. При отваряне рамената се разгъват, опъвайки платната напред, а дължината и разгъвката им се проектира съобразно желанието на клиента и съответната площ. В конструктивно отношение  могат да бъдат със или без носещ профил или касета. Разликата се състои в това, че моделите с носеща конструкция предлагат разгъване в две посоки от двете страни на конструкцията.

Сенникът с падащо рамо е снабден с вградена пружина, която осигурява оптимална опъване на платнището и възможност за регулиране на наклона до 45 градуса, но се срещат и варианти с разгръщане до 160 градуса. Закрепването на рамената се изпълнява към фасадата и към парапета, благодарение на което сенникът е изключително устойчив на бурен вятър, дъжд и сняг. В зависимост от изложението на сградата може да бъде хоризонтален (за фасади с южно изложение) и вертикален (за западно и източно изложение) и наклонен – (за изложение юг – изток). Управлението на сенника се извършва ръчно, посредством развиване и навиване на платнището.

Сенникът тип „кошница“ има кръгла форма и до 5 рамена, които се разгъват под различен ъгъл. Наименованието му идва от механизмът на действие, който наподобява ветрило. Специфичната конструкция позволява самостоятелно разгъване или събиране на всяко едно от рамената, в зависимост от желанието за слънцезащита. Моделът е изключително ефектен в естетическо отношение и се използва за декоративно оформление на витрини и прозорци на жилищни и обществени сгради.

Сенникът вече е интелигентна система за слънцезащита
Масовата употреба на сенниците наложи тяхното усъвършенстване не само в естетически, но и в конструктивен план. Производителите въведоха иновативни технологии за управление и смарт системи за оптимизиране на тяхната функционалност с минимална намеса на човешкия фактор. Тенденциите в това отношение вече могат да задоволят изискванията и на най-претенциозните потребители. Нека изложим накратко в какво се състоят:


Алуминиева пергола Fusion с PVC Blockout плат и вградена ветрозащита Rasо     Източник: Полиал ООД, www.sunprotection.bg

Смарт системи срещу капризите на времето
Автоматиката вече е снабдена със специални сензори, които осигуряват адекватна реакция на механизма според климатичните условия. При слънце и дъжд сенникът се спуска автоматично, а при наличие на силен вятър, който би могъл да компрометира конструкцията, се прибира. Модерните изработки са снабдени с ветрометър, който осигурява постоянно отчитане на силата на вятъра. При рискови обстоятелства към контролния блок се подава команда и конструкцията автоматично прибира тентата на безопасно ниво или задейства затягане на връзките до необходимата степен на устойчивост спрямо съответния напор. След като отслабне скоростта на вятъра, сенникът заема първоначалното си положение.


Flex e разтегателна, ветроустойчива тента с автоматичното управление     Източник: Полиал ООД, www.sunprotection.bg

Управлението от разстояние е другата екстра при сенниците. Най-новите модели задължително са снабдени с дистанционно управление, с помощта на което ъгълът на покритие и степента на спускане може да се контролират даже, докато си лежите на дивана. Сгъваемите рамена се произвеждат най-вече от алуминий и инокс, прахово боядисани в електростатично поле. Наличието на иновативно покритие по рамената поема шума и гарантира напълно безшумно функциониране и елиминиране риска от корозия. Съвременните модели са снабдени с опция за плътно херметическо затваряне когато стопаните са извън дома за по-дълго време. Сенникът е на практика невидим, което елиминира опасността от натрупване на прах и мръсотия.

Още една иновация при тентите е вграденото LED осветление от вътрешната и външна страна на касетата. Подобна ектра гарантира неповторима романтична и стилна атмосфера в топлите летни вечери. При някои изработки съществува опция за падаща „драперия“ от вътрешността на предния профил за допълнителна защита при ниско слънцестоене.

Материалът на платнището е поредната новост при сенниците. Той е усъвършенстван така, че да издържа на екстремни климатични условия. Материята е снабдена с тефлоново покритие, което спомага за високата устойчивост при обилни дъждове, при това без опасност от задържане на влага. Допълнителни сегменти в това отношение са защитата от ултравиолетовото лъчение и възпрепятстване образуването на микроорганизми (мухъл, плесен). Подобрените качества на материята осигуряват отлична изолация от градския смог.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари