Новости и тенденции от изложенията през януари 2020г.

Да сме в хармония с околната среда, да осъзнаваме своето въздействие върху природата, да предпочитаме местни продукти и материали, да живеем по-умно и да управляваме дома си по-ефективно - това са обобщени накратко направленията на дизайна, на които станахме свидетели по време на изложенията Heimtextil във Франкфурт, Мебелният панаир в Кьолн и Maison & Objet в Париж през януари.
10.02.2020
Теменужка Захариева
2495
дизайн, междунар. изложения, heimtextil, Maison & Objet , Мебелният панаир в Кьолн
imm cologne 2020 - „Let’s be smart – Smart Village“
Източник: imm cologne 2020

Да сме в хармония с околната среда,  да осъзнаваме своето въздействие върху природата, да предпочитаме местни продукти и материали, да живеем по-умно и да управляваме дома си по-ефективно - това са обобщени накратко направленията на дизайна, на които станахме свидетели по време на изложенията Heimtextil във Франкфурт, Мебелният панаир в Кьолн и Maison & Objet в Париж през януари.


Интериорният дизайн става все по-уютен и темата за комфорта доминира не само в частното жилищно пространство, но и в хотелите и офисите. Друга очертаваща се тенденция - след банята сега входната зона също се очертава като фокус на дизайнерите и производителите.

MAISON & OBJET 2020 17–21 януари, 2020, Париж – темата (RE)generation е посветена на „новото дигитализирано поколение, така наречените милениали, които, изправени пред настоящите кризи, търсят по-добър свят, променяйки правилата и революционизирайки поведението на потребителите както в дома, така и в другите сфери на живота."
 

Инсталацията на Майкъл Анастиадес на изложението Maison-et-Objet-2020. Снимка: Anne-Emmanuelle Thion


С всяко издание Maison & Objet избира дизайнер на годината, за да почете едно от най-забележителните имена в индустриалния и интериорен дизайн в световен мащаб. За януарското си издание тази година панаирът избра да отбележи таланта на кипърския дизайнер MICHAEL ANASTASSIADES. На изложението той обединява за първи път в една инсталация 16 мобилни полилея - като светещи планети, задвижвани от мотори.

Една от тенденциите от Мебелният панаир в Кьолн: гъвкавост, възможности за регулиране и индивидуализиране, включително и на меката мебел.

Luca Nichetto,  LIV Living Concept за ROLF BENZ. Снимка: ROLF BENZ
 

ROLF BENZ тази година за първи път си сътрудничи с италианския дизайнер Luca Nichetto, за да създаде новата LIV Living Concept, колекция от комбиниращи се елементи за диван, включваща интегрирани рафтове и масички, които позволяват диванът да може да бъде адаптиран към различните ни жизнени навици.
 

Ceramic Table Lamp на studio Moebe. Източник: studio Moebe


Същата възможност позволява и керамичната настолна лампа Ceramic Table Lamp на studio Moebe – нейната ‚шапка‘ може да се върти както ни е нужно, за да регулираме посоката на светлината.
 

Pukka collection, дизайн на Yabu Pushelberg за Ligne Roset. Снимка: Ligne Roset


Меката мебел също така става все по-заоблена и удобна, включително и за по-лесно общуване. Добър пример е колекцията Hemicycle, проектирана от Phillipe Nigro за Ligne Roset, която включва и специално диванче за разговори. А тяхната колекцията Taru, както казва  дизайнерът ѝ Sebastian Herkner, е вдъхновена от формите на слоновете.

КолекциятаTARU, дизайн на Sebastian Herkner за Ligne Roset. Снимка: Ligne Roset

 

А домът ни става все по-удобем и лесно управляем с новите технологии, интегрирани в продуктите за интериора: лампи, които служат като Bluetooth високоговорители; шкафове, които осигуряват осветление за настроение; дивани, които отбелязват индивидуалната любима позиция за сядане; легла, които ни тласкат нежно в друго положение, когато хъркаме; душ тоалетни, които задават специфична атмосфера според настроението ни, използвайки нашата сензорна система; има толкова много примери, за да разберем как интелигентните технологии управляват живота ни в днешния свят.

      
Heimtextil- Re-Crafted дизайн на Nathalie Spencer от листа от ананас. Снимка: Tom Mannion;       Blue на Brabbu.Изчточкик: Brabbu


Друга устойчива тенденция, която бе потвърдена и по време на януарските изложения, е размиване на границите между вътре и вън – мебелите за навън с помощта на новите технологии вече са разработени така, че имат мекотата и удобството на мебелите в хола ни, но са устойчиви на атмосферните влияния и спокойно можем да ги използваме където ни е удобно.


Идентичност и устойчивост са темите в пространството, посветено на тенденциите на изложението Heimtextil , което също се проведе през януари. Бяха показани устойчиви алтернативи на конвенционалните методи на производство на текстил – един от основните материали в интериорния дизайн.

 

Закони Нормативна база Коментари