Новостите от строителното изложение в Австрия„Bauen&Energie"

550 изложители се напреварваха да покажат иновативни решения в строителството и енергийната ефективност.
11.03.2015
Специален кореспондент: Светлана Желева
221
изложение, „bauen&energie”, енергийна ефективнос, строителство, къщи
Иновациите привличат вниманието
Източник: http://www.ecoplus.at

550 изложители, сред които и от Балканския регион участваха на най-голямото строително изложение в Източна Австрия – Виена тази година.
То се разпростря на обща площ от 45 хил. кв.м и привлече многобройни посетители с микс от новости, компетентни съвети, иновативно представяне на продукти и премина под мотото ”Да живеем по-добре”.
А енергийната ефективност отдавна е приоритетна задача на местния строител.

Идва ли краят на класическо газ-комби-отопление от есента на 2015 ? Чака ли го съдбата на старата електрическа крушка, която отиде в историята? Целта на новата директива на ЕС е да повиши ефикасността на отоплителните системи чрез предварително задаване на минимални стандарти. Потребителите вече са запознати с етикетите за енергийна ефективност на бялата техника. Тук етикетът отразява единствено харченето на тока. Ясно е, че А++ харчи най-малко, а А  повече.

Съвсем друга е ситуацията при отоплителните системи и тяхната енергийна ефективност. Тя се определя от цяла поредица от фактори. От 26 септември 2015 г. в ЕС всички газови и отоплителни системи ще продават с нов етикет, който ще пояснява как те работят, съобщиха експерти. Въпросът е как да се направи означаването и да се улесни сравнимостта на различните степени на енергоспестяване. Най-ефикасния газов котел в бъдеще ще получава степен на ефиканост - максимално А, а най-лошата топлинна помпа  А+. Това означаване обаче, може лесно да причини объркване на потребителите. Освен това фактическата ефикасност се определя от цяла върволица фактори, вкл. и от термичното състояние на сградата: ново или старо строителство, санирана-несанирана и пр., както и от точната настройка на различните компоненти.

За потребителя е много важно да знае, че тази класификация на енергийните уреди  А++, А и пр. сама по себе си не дава категорична прогноза за това колко ще падне сметката за ток.

Ето някои интересни моменти от разнообразната обиколка из панаира.

Когато природата  се срещне с техниката
Когато природата срещне техниката, то преодоляването на тези две противоположности може да се види в особено решение за прозорци. При тях голямо значение е отдадено на техническите параметри и съчетанието: дърво-отвътре и алуминия - отвън. Така се постига две в едно: дървото отвътре внася усещане за уют и здрав климат, а алуминия отвън е изключително стилен, като в същото време действа шумо- и топлоизолиращо. 

Пестене на енергия
Пестене на енергия и здравословен начин на живот са две особено изисквания при строежа на къщи. Но те в ежедневната строителна практика не винаги лесно се съчетават. Това което продуктът на Винербергер „Porotherm W.i” го прави толкова привлекателен е неговата топлоизолация, от минерална вата (Mineralwolle). По този начин тухлата може да разгърне доказания си потенциал за създаване на уют и  здравословен климат вътре, в стаите и  материала съдейства оптимално да се постигне топлоизолирация, дори я подсилва. Нейната репутация се свежда до способността на тухлата да действа върху влагата и  температуро изравняващо, т.е през лятото е приятно хладно, а през студените дни- не ви се напуска дома. Поддържане на необходимата  влажност на въздуха е много важен параметър за помещенията, който се постига с този материал. Интергрираната топлоизолация прави по-кратки работния процес, т.е по-бързо се строи и с по-малко разходи. Парно, топла вода, домакински уреди и осветление са основните фактори, които определят сметката ни за ток. От нея 73% отива за отопление, а 12% - за топлата вода.

Приложения за смартфон за отопление
Регулиране на отоплението с приложението „Mycomfort”, което се инсталира директно на смартфон или таблет 

Съвети:
1.Офис уредите в домакинството често имат дял от над 20% в потреблението на тока.
Един геймърски компютър с плосък екран  може да изразходва над 300 киловата (kWh), един ултрабук – само от 10 kWh. Ако си купувате нов компютър и ако напасвате хардуера на вашите нужди, колкото по-мощни са отделните му части, толкова по-голяма енергия гълтат. За потребители с нормални претенции към мощността, се препоръчва ноутбук, таблет или ултрабук. Един ноутбук харчи само между 15-35 kWh, ако просто сърфирате в мрежата. Един ултрабук е още по-пестелив. Подходящ да  теглите филми и работите с графични програми. С таблет разходът за ток е под 10 kWh. Ако обаче трябва да правите 3D графики или играете 3D игри, то тогава си купете направо мултимедиен комптютър, който ще харчи повечко ток.

2. Освен комптютрите, и мониторите харчат много ток.
Особено щядащи към енергията са плоските екрани, при които се използва като фоново
LED- осветление (светодиоди). Ако трябва да се обобщи: Таблети, ултрабук харчат най-малко ток, следвани от ноутбук. На 3-о място се нарежда пестелив стандартен компютър с плосък екран. На дъното на класацията е геймърския компютър, който буквално гълта тока и харчи 10 пъти повече спрямо другите.

3. Уредите, включени в режим стендбай гълтат много ток.
Това ще познаете, ако са топли. 

Автор: Специален кореспондент: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари