Новостите на Ambiente’ 2016

Франкфуртски панаир, 12-16 февруари 2016.
30.09.2015
арх. Анета Трифонова
412
изложение, изложение ambiente, тенденции, дизайн, потребителски стоки
Г-н Томас Касл, директор Dining, Ambiente
Източник: www.ka6tata.com

Ambiente 2016 е барометърът за тенденциите в производството на потребителски стоки, които са обединени с идеята за съхраняване и развитие.

  • Водещият международен панаир посреща петата страна-партньор Италия с Паола Навоне като представящ дизайнер. 
  • Най-високо ниво на търговско договаряне, снабдяване от Далечния Изток, допълваща програма.
  • Новостите за 2016: „Гид за етичен стил“ и обособяване на групата „Аксесоари и бижута“.

 

Автор: Анета Трифонова

Регионалната пресконференция за Източна Европа бе проведена на 29 септември в София, като бе организирана от Мила Павлова, представител на Франкфуртския панаир, AHK Bulgarien (Германо-Българска индустриално-търговска Камара). Информацията бе предоставена от г-н Томас Касл, директор Dining, Ambiente, който любезно запозна присъстващите със структурата и новостите в провеждането на очаквания панаир.   

Глобалният сектор на потребителските стоки ще се срещне във Франкфурт на Майн за пет дни от 12 до16 февруари 2016 г. Панаирът Ambiente е един от основните акценти на годината - барометър за текущите тенденции и търговска платформа за поръчки и дизайн. Той е разделен на три основни сектора: Dining, Living и Giving (хранене, жилище и даряване). Източният край на изложбения център със залите 1-6 е запазен за Dining, който е най-голям. Living и Giving са в западната част. Панаирът отразява цялата палитра на потребителските стоки, които се отнасят до масата за хранене, кухнята, домакинството, луксозните храни и други елементи; както и подаръци, аксесоари за дома и обзавеждането. 

На Ambiente 2015 г. са участвали  4814 изложители от 95 страни върху площ от 328 400 квадратни метра. Външните изложители са били повече от всякога или 53 процента. Общо 135 000 човека от 152 страни са посетили панаира - най-много са били тези от Германия, след които се нареждат дошлите  от Италия, Франция, Холандия, Великобритания, Испания, Швейцария, САЩ. От страните в Източна Европа, по реда на представянето от петдесет и два до два  изложителя, са били от Австрия, Словения, Румъния, Унгария, България (5 броя между които Кетен, Ножарска фабрика, WBM Europa), Хърватска и Сърбия. 

Ambiente 2016: Ambiente е международният пазар за потребителския сектор.
Той е най-важното водещо международно изложение за нови продукти; най интернационалният с изложители и посетители от шест континента; най-модерното огледало на световните икономически тенденции

Dining: Културата на хранене и света на масата, кухнята и домакинството.
Представя най-широко продуктова гама в света за масата, кухнята и домакинството, като обхваща около 2200 международни доставчици, например Alessi, Fissler, KitchenAid, Kosta Boda, Lenox, Richard Ginori, Rosenthal, Villeroy & Boch, Vitamix, Wüsthoff, Zwilling, WMF.

Giving: неограничения свят на подаръците.
Наброява около 1400 доставчици сред които са Design Ideas, Donkey Products, Gilde, Habermaaß (Haba), Kikkerland, Troika, Zippo. Секторът обхваща всичко свързано с: подаръци, канцеларски материали, украси, автентични и модни бижута; до часовници, мода, пътуване; както и аксесоари за пушачи, уелнес и козметични продукти. Giving представя новата продуктова група Аксесоари & Jewellery в зала 9.2. Там се генерират нови синергии чрез обединяване на бижута, часовници, кожени изделия с пътнически чанти, грижа за здравето и уелнес продуктите. “Time Square” и “Traveller’s Point” допълват продуктовата гама с часовници, пътни чанти и аксесоари. Потребителското проучване показва съвземане на сектора и прогнозира стабилен растеж на групата  „Ааксесоари и часовници“ на пазара в Германия в следващите години.

Living: жилищното пространство в дома, обзавеждането и декорирането.
Предлагат се идеи за обзавеждане, авангарден дизайн, аксесоари за дома и предмети във всички стилове и декорации за открито и закрито. Присъстват около 1100 международни доставчици на мебели, обзавеждане за дома и аксесоари - например Exotica Cor Mulder, Fatboy, Fink, Goodwill, Henry Dean, House Doctor, Kare, Light & Living, Lambert, Umbra.  

Benvenuto Italia!
Италия е петата страна-партньор на панаира след Дания, Франция, Япония и САЩ. Подобни партньорства засилват участието на партньора, но в случая включват Италия която е със силни позиции в дизайна, но и свързана с Германия чрез културни и икономически обстоятелства, които са от голямо значение за двете страни. Както сподели Томас Касл – „Италия е нацията, която произвежда изключителен дизайн и нейното участие като страна-партньор ще обогати панаира“. Куратор на италианската изложба е дизайнерът Паола Навоне от Милано, която не само е създала прекрасни образци на италианския дизайн и своя международно-признат стил, но е участвала в Ambiente като куратор и проектант на няколко специални презентации.

Новостта Ethical Style Guide.
Новият „Гид за етични стандарти“ е безплатна услуга, която обозначава и популяризира производителите на устойчиви продукти, които все повече заинтригуват потребителите макар и с по-високи цени. С подобна информация търговските посетители ще се ориентират в изключително сложните категории като еко материали, справедливо и социално производство, ре/апциклиране и ръчно производство. Щандовете на изложителите са маркирани в съответствие с етичните и/или екологични критерии и са по-лесни за намиране и контакти.

Решения за HoReCa (хотели, ресторанти, кейтъринг).
Търговското договаряне за обзавеждане на заведения за обществено хранене, след въвеждането му през 2012 г., се превръща в горещата точка на панаира. Този сегмент е населен с 270 специализирани изложители, които посрещат мениджъри в луксозното хотелиерство и ресторантьорство, професионални купувачи на интериорно обзавеждане, експерти и интериорни архитекти и дизайнери. Всички те ще бъдат в състояние да намерят подходящото обзавеждане, съответните бизнес контакти и опит в областта на търговията с мебели и обзавеждане на хотели, ресторанти и кейтъринг, обхванати от HoReCa.

Изложението е най-важната платформа за доставка на източни стоки извън Китай с почти 1600 изложители. Наред с китайските производители са тези от Индия, Хонг Конг, Тайван и Тайланд, които показват сериозни експортни възможности. Страни като Индонезия, Малайзия, Мароко, Перу и Виетнам също представят съвместни щандове. Ценното на внимателно структурираното изложение Passage с изложители от Далечния Изток е възможността за подходящи контакти и директни поръчки към по-малки производители. Продуктите варират от индустриално произведени стоки до ръчно изработени предмети и персонализирани решения.

Първокласната допълваща програма на Ambiente 2016 представя най-важните тенденции за масата за хранене, кухнята, дома и подаръците. Четирите различни сценария за тенденциите са дефинирани от високо-квалифицираното бюро Stilbüro bora.herke.palmisano и представени в голяма специална изложба. Панаирът се отличава с голямо разнообразие от събития, промоционални програми за млади дизайнери и фирми, трендови презентации и церемонии по награждаване. Младите дизайнери са обхванати от програмите за спонсорство "Talent" и "Next", които представляват важна стъпка по професионалната стълбица. Специалната витрина "Solutions" е предназначена за умните идеи и креативни решения, свързани с масата за хранене, кухнята и домакинството, по специалния подбор на Себастиан Бергне, придружени и с кратки клипове изясняващи функцията им. Панаирът отличава с престижната награда Design Plus продуктите които подчертано естетично изразяват функцията; дава се „Иновативна награда за кухнята“; и анти-награда за пиратство. 

Тенденциите на Ambiente 2016 имат лайтмотива „съхраняване и развитие”. Stilbüro bora.herke.palmisano определят тенденциите в четири тематични сценария.

Новите тенденции в сектора на потребителските стоки предлагат богатството на дизайна който експериментира с футуристични изчистени и оригинални идеи, Очакваното издание на Ambiente 12 - 16 февруари 2016 ще представи впечатляващо най-новите тенденции в четирите тематични групи: „занаятчийски произведения в градински стил”, „футуристична висша мода”, „функционална простота” и „композиране на свобода”. Тенденциите са определени от Stilbüro bora.herke.palmisano и са вдъхновени от най-новите проявления в дизайна, изкуството, модата и архитектурата. Консултантите демонстрират четирите сценария с добре подбрани примери от изложителите, с които посетителите могат да усетят бъдещите тенденции от първа ръка. В предварително изготвената брошура има пълна информация за тенденциите в цветове, материали и стилови комбинации. Процесът не означава непременно, че трябва да има изцяло нов подход – успешните разработки на нови продукти и най-продаваните са често изпитани и проверени неща, които са станали вече известни и обичани. Лайтмотивът "запазване и развитие" минава през четирите тематични сценария и подчертава все по-високите изисквания, които дизайнери, производители и потребители налагат за потребителските стоки. Особено популярни са продуктите, които се произвеждат по екологични и социално приемливи начини. „Възможностите предоставени от съвременните материали и производството подпомагат разрешаването на различни проблеми; търсенето на нови форми на изразяване в дизайна; и подкрепят смелостта да се експериментира с форми и материали, за да се създават изключително интелигентни решения" казва Анета Палмисано от Stilbüro. 

Четирите тематични сценария ще бъдат експонирани в Galleria1:

Занаятчийски градински дизайн. Той е автентичен, оригинален и вдъхновен от градината. При него се използват топли материали и наситените нюанси от края на лятото, за да внесе природата в дома. Границите между вътре и вън се размиват и се създава спокойната атмосфера на жилищното пространство, с подчертаване на природния фон и заемки от „хипи модата“, традицията и фолклора. Силната цветова палитра се съчетава с естествени материали: глина, керамика, дърво, бамбук, лен, кожа.

Футуристична висша мода: искряща естетика. Комбинирането на иновативни производствени технологии, термопластични процеси и традиционните методи открива нови възможности за използване на материалите (пластмаса, кристално стъкло, метал и неопрен) при декоративните рециклирани продукти в духа на футуристичната висша мода. Сложните молекулярни структури и нежни филигранни текстури със странна и непозната естетика ни изненадват и придават научно-фантастичен облик на дома. За създаване на подобна атмосфера се използват нежните нюанси на светлината - зелени, сини и розови, заедно с блестящ никел. 

Функционална простота: фокусира се върху функционалността на продукта с изчистена форма и високо качество в изцяло нова, почти монохромна, палитра с нюанси на сивото. Перфектната изработка, дизайна и трайните материалите са вдъхновени от използването им в спортните съоръжения и архитектурата: стъкло, неръждаема стомана, мрамор, бетон и каучук. Тази форма на минимализма във висок стил отговаря на най-строгите критерии за раждане на класиците на утрешния ден.

Композиране на свобода – особено, необикновено и без задръжки. Силни, ярки, наситени цветове и категоричен дизайн определя тази продуктова тенденция на смесването: радост от експериментирането; неочаквани контрасти; смели заемки от други стилове. Резултатът е пъстър хаос, създаден с маркови и анонимни продукти от 80-те, които са свързани единствено чрез конкретния оригинален и безгрижен подход.

+23
Автор: арх. Анета Трифонова
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари