Нови тенденции при тапетите

Напредъкът в новите техники за изработване на тапетите постоянно разширява техните възможностите и ги прави все по-желани и използвани, а интериорът още по-впечатляващ и уникален.
21.07.2021
Светлана Влайкова
3373
тапети, винилови тапети, копринени тапети, текстилни тапети
Винилови тапети с актуалните флорални елементи
Източник: ИКОР, www.ikor-bg.com

Тапетите – практични, стилни, удобни за полагане. Те винаги са били част от съвременния интериор и са ключова тенденция в него и през 2021 г. Повишеното търсене от страна на потребителите е факт и през тази година, тъй като те придават на всеки интериор свежест, уют, красота. Какъвто и да е Вашият вкус, многообразието от видове, цветове и форми ще задоволи и най-взискателните изисквания. Голямото разнообразие от тапети дава възможности за избор, има по нещо за всеки, от тапети с традиционни флорални елементи до тапети със съвременни геометрични или животински мотиви и арт акценти.

Напредъкът в новите техники за изработване на тапетите постоянно разширява техните възможностите и ги прави все по-желани и използвани, а интериорът още по-впечатляващ и уникален.

Тенденциите в тапетите за 2021 г. включват разнообразни групи видове и стилове тапети, които са впечатляващи и провокативни. От вдъхновени от природата багри, до сребърни и златни визуални елементи, тазгодишният най-популярен интериорен дизайн изглежда фокусиран върху оказването на впечатляващо въздействие чрез използване на арт тапети. Оригинални и творчески, те въздействат върху сетивата и са любимо използвано средство от архитекти и дизайнери. Независимо дали искате да преобразите дневната, спалнята, банята или офиса си, вие имате възможност да изберете подходящите тапети от многообразието на предлаганите на пазара различни видове и стилове. Съществуват художествени абстрактни дизайни, използват се много флорални мотиви във всякакви цветове, забелязват се игриви модели или изчистени до съвършенство форми и фигури.


Винилови тапети преливащо райе    Източник: www.ikor-bg.com

Виниловите тапети са идеални за помещения като кухнята и банята, в които има висока влажност. Те могат да издържат на температурните промени много по-добре от обикновените тапети и са устойчиви на влага, което ги прави идеални като стенно покритие за тези помещения. Лесни са за поддръжка и с висока степен на износоустойчивост. Имат специално винилно покритие, което подлежи на многократно почистване, а то ги прави изключително издръжливи. Те не само са перфектният декор на стените за кухни и бани, а и за помещения в хотели и ресторанти, в които има повишена влажност.


Луксозни копринени тапети     Източник: www.ikor-bg.com

Копринените тапети придават на интериора лукс и изисканост. Лекият текстилен и копринен ефект, който имат, ги прави и до ден днешен желано от клиентите стенно покритие. Усещането за мекота и многообразието в текстилните структури, имитиращи лен, сатен, дантела, коприна, съчетани с високата устойчивост, са предпочитана комбинация. Този вид тапети са устойчиви и на механични увреждания. Могат да се почистват не само с обикновена влажна кърпа, а с четка и препарат. Някои модели са труднозапалими.


Текстилни тапети за елегантен интериор     Източник: www.ikor-bg.com

Текстилните тапети винаги са били използвани и продължават да се използват за всякакъв вид помещения и бърз ремонт или промяна в интериора. Използват се за оформянето на модерен и съвременен стил обзавеждане. Преплитането на разнородни или еднородни естествени материали придава уникалност и красота. Едни от най-привлекателните са така наречените „бамбукови“ тапети, които създават усещане за уют и топлина. С текстилни тапети можете да създадете акцент в едно помещение, стига те да са съчетани с подходящи цветове и осветление. Много от текстилните тапети са предпочитани заради специфичните материали, от които са направени, оригиналната си структура и съчетание от цветовете. Имат антистатични свойства и са подходящи за хора с алергии, заради естествените материали, вложени в тях.

Дизайнерските арт тапети винаги се използват, особено тогава когато искаме нашият интериор да е единствен и оригинален. През последните години този вид художествени тапети се радват на голям успех, защото създават усещане за индивидуален стил и уникалност. Актуални са и така наречените 3D ефекти, които придават естественост на средата. Тъй като в повечето случаи този вид тапети се принтират по индивидуално задание на клиента, разнообразието на темите по тапетите на практика е безгранично.


Стенни арт покрития    Източник: www.ikor-bg.com

Тапети с флорални елементи
Както винаги флоралите са актуални. Те са широко използвани от дизайнерите и през 2021 г. Могат да бъдат адаптирани към всяко пространство, независимо от стила. Новите сезонни дизайни често надхвърлят очакванията ни и задоволяват и най-критичните изискания на клиентите.
Ако искате да внесете просто малко свежест и нещо различно в дома си използвайте флорални щампи като внимавате за размера на цветята в шарките. Големите детайли могат да направят малките стаи да изглеждат още по-малки, затова е добре да се придържате към по-структурирания дизайн, за да се създаде илюзия за пространство и обем в дома ви.

Тапети с природни мотиви
Стабилността и доброто здраве са ключови мисли в ежедневието ни през 2021 г. Осъзнаване важността на природните ресурси на планетата доведе до засилено желание и усещане за релакс и спокойствие, които само природата може да ни даде. С използването в интериора на тапети с природни мотиви всичко това е достъпно и лесно постижимо. Наблюдава се тенденция към използването на тапети със спа и уелнес усещане чрез различни екзотични растения, листа, вода и всички дарове на природата.


Модерни винилови тапети с фигурални елементи     Източник: www.ikor-bg.com

Тапети с геометрични фигури

Настоящата година принуди хората да търсят сигурност и форма сред хаоса. Необходимостта от системи за ред и структура във всички аспекти на живота, наложи своя отпечатък в дизайна и доведе до желанието за опростения, изчистен и структуриран дизайн. Интериорът, използващ елементарни геометрични детайли, фин релеф и монохромни палитри, придава комфорт в помещението и усещане за стабилност.

Тапети с носталгия към миналото
Бурната среда на политически и социални вълнения доведе до копнеж за дизайни, които олицетворяват ценностите на автентичността и човечността. Могат да се срещнат дизайни, в който се припознават и познати фолклорни мотиви. В период на нестабилност не е изненадващо да се появяват и тапети с елементи на носталгия към миналото. Да посегнем към стария архив, когато избираме тапета за дневната или спалнята си не е изненада.


Винилови тапети с 3D ефект     Източник: www.ikor-bg.com

Тапети в тъмни цветове
Преди години в интериора се избягваха тъмните цветове, тъй като се е тълкувало погрешно, че стаята в такива нюанси ще изглежда прихлупена, а помещението малко. В днешния съвременен интериор с подходящо оформено осветление, дълбокият аристократизъм с луксозните съчетания от форми се завръщат.

Тапети с художествени линии
Рисуването на линии и различни несъществуващи  абстрактности в дизайна на тапетите са популярни през последните няколко сезона, но повечето бяха с акцент върху аксесоарите. През настоящата година тази тенденция се премести към стените и се наблюдава много активно в дизайна на тапетите.


Тапети от лен 100% био     Източник: www.ikor-bg.com

Текстурни тапети

Текстурните тапети се завръщат, независимо дали става дума за текстура наподобяваща разкошна тапицерия или меко обзавеждане. Тази тенденция ще се фокусира върху времето и стареенето, непостоянството и промяната. Използването на тапети с такъв дизайн придава на интериора спокойствие и усещане за стабилност.

Многообразието във видовете и дизайна на тапетите и през настоящата година дава много възможности за стилен и оригинален интериор. Една тенденция в дизайна ще говори за разкош и лукс, друга за простота и естественост, трета ще ни отведе близо до природата, с усещане за спокойствие и хармония. Флорални или текстурни елементи, разхвърляност или подредени геометрични форми, изборът за това какви тапети да изберем ще си остане наш.

 

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари