Нови проблеми - нови решения!

Проблемите по настилките на открити и закрити паркинги, вече станали характерни за сградите на 4-5 години, са видими за всекиго и не могат да бъдат скрити.
14.03.2013
Изомакс - Байчев ЕООД
19
ИЗОФУГ, хидроизолация, изолация, настилки, фуги
С ИЗОФУГ настилките на открито са защитени срещу влага и замръзване
Източник: Изомакс - Байчев ЕООД

Проблемите по настилките на открити и закрити паркинги, вече станали характерни за сградите на 4-5 години, са видими за всекиго и не могат да бъдат скрити. Ронещите се шлафайни и щамповани бетони и облаците прахоляк са най-честата гледка по паркингите на по-новите жилищни, офис и търговски сгради. 

На практика всичко започва с ФУГИТЕ. Разширителните и дилатационни фуги на бетоновите настилки на открито са предизвикателство за всеки, който трябва да ги изпълни и да гарантира за резултата. Фугите, като директен път за водата към сърцевината на настилката, са пряка заплаха за нейната трайност. Практиките до момента са използването на силикони или обикновен пътен битум, които обаче на издържат повече от 2-3 години, както е показало времето. 

За да може тези проблеми да бъдат решени категорично, ИЗОМАКС представя своя нов продукт – ИЗОФУГ! Полимербитумен фугоуплътнителен мастик за горещо полагане.

ИЗОФУГ е еластомерен полимербитумен мастик за запълване на хоризонтални фуги в бетонови и асфалтови настилки, настилки от шлайфан бетон, тротоарни плочи, бордюри и други. Материалът е на база SBS-модифициран битум,  произведен в ИЗОМАКС, който със своите качества надминава международните стандарти. ИЗОФУГ има много висока топло- и студоустойчивост, правейки го неподвластен на температурните разлики при климата в България. Най-важното е, че ИЗОФУГ е абсолютно водонепроницаем и затова крайния ефект от продукта е много дълготрайна хидроизолационна фуга. Именно поради това, с ИЗОФУГ настилките на открито могат да бъдат надеждно обезпечени срещу влага и замръзване.

От съществено значение за качествата на получената фуга е предварителната подготовка на основата. Съществуващите фуги трябва да бъдат сухи, предварително почистени от прах и други свободни частици. Използваните преди това материали за уплътнение трябва да бъдат отстранени. Подготвената фуга се грундира с полимербитумен ЕКОГРУНД ИЗОМАКС и се изчаква до пълното изсъхване на грунда.

Полагането става в горещо състояние на материала, при оптимална работна температура от 180 градуса. ИЗОФУГ се произвежда на  калъпи от 1.8 кг, които се разтапят в метални съдове или специализирана техника. Първоначално фугите се заливат на 2/3 от тяхната дълбочина и след изстиване на материала се дозаливат до ниво 2 мм по-ниско от повърхността на съществуващата настилка. Дълбочината на запълване на фугата трябва да бъде не по-малка от 70 % от нейната ширина , но не по-малко от 7 мм. Веднага след полагане ИЗОФУГ може да се покрие с обикновен или цветен пясък и движението да бъде възстановено.

ИЗОФУГ отговаря на изискванията на БДС 4551-74.

Новият продукт ще бъде представен на щанда на „ИЗОМАКС“ на изложението „Българска Строителна Седмица 2013“, 20 - 23 Март, в Интер Експо Център, София.

+2
Автор: Изомакс - Байчев ЕООД
Закони Нормативна база Коментари