Нови концепции за спорт, отдих и басейни

Европейска пресконференция за Аquanale/FSB (27-30 октомври 2015, Кьолн)
23.06.2015
Анета Трифонова, кореспондент на „Още за къщата” на пресконференцията
2
изложение Аquanale, изложение fsb, съоръжения за активе, Плувни басейни, басейни и спа-зони
Панаирите FSB и Аquanale се провеждат през две години в Кьолн
Източник: http://www.fsb-cologne.com

Пресконференцията, състояла се на 11-12 юни, представи панаирите FSB и Аquanale пред европейските журналисти, в Терми Ердинг до Мюнхен. Популярните изложения за изграждане на сгради и съоръжения за активен спорт, свободното време и басейни се провеждат през две години в Кьолн, като се опитват да обединяват подобните теми и да използват синергията им ефективно. Тази година ги очакваме на 27-30 октомври в новите палати 6,7,9 и 10.2.

Специално избраното място на срещата показва нагледно силата на водните оздравителни комплекси и потвърди мнението на организаторите, че панаирите са задължителни за архитекти, инженери, както и за фирмите проектиращи и произвеждащи спортни съоръжения, детски площадки, басейни и развлекателни съоръжения. Съпътстващата програма съдържа: от качествени продукти, забавления и игри, до високо познание и информация на международните форуми. Конгресите Плувни басейни, IAKS, StadtundRaum са по същото време, както и обявяването на тематичните награди за: архитектура на спортни сгради, места за отдих и басейни.

Присъстваха Катарина Хамма – Главен изпълнителен мениджър на Кьолнския панаир и представители на заинтересувани организации; за Aquanale - Дитер Рангол и Дитмар Рог - ръководители на bsw (Немска асоциация за басейни) и Венделин Йеле от DGfnB (Немската организация за естествени плувни басейни); за FSBКлаус Майнел и Улрих Шефлер от IAKS, BSFН (международна и немска асоциация за спортни съоръжения); както и Ролф фон дер Хорст от STADT und RAUM. Основните партньори на панаирите се опитаха да очертаят генералните тенденции на развитие от своя гледна точка. Продължава тенденцията за търсене на все по-гъвкави решения, които да посрещнат нуждите и изискванията на разнородните потребители. Това означава, че освен върху архитектурното и конструктивно качество на проекта, вниманието се фокусира все повече върху оперативните разходи, защото именно те са най-големият дял от изразходваните средства по време на цялостния жизнен цикъл на проекта. FSB и Аquanale 2015 правят пълен преглед в това отношение, така че изложителите са оптимистично настроени за полезността на изложенията. 

Аquanale разкрива тенденциите в басейните, спа и сауна зоните.
Развитието на басейните и оздравителните водни занимания са във фокуса на вниманието на Немската асоциация за басейни и оздравителни центрове, като се очаква водещите тенденции да бъдат изяснени на Аquanale. 

Промяна на функцията на басейните и рекреационните зони. Вече никой не се съмнява, че водните и спа процедури могат да се практикуват през целия живот с голям оздравителен ефект. Икономическите условия в последната година - ниски лихви и ненадеждни начини за спестяване, благоприятстват инвестирането в грижи за здравето чрез изграждането на водни и спа съоръжения у дома. Променят се и начините да се изразява социалния статус. Домът днес се трансформира от място за живот в оазис на здравословен комфорт, проявява се и като център на социалния живот. Станалото популярно заглавие от „die Welt“ разкрива общественото мнение, че „Кухнята е новото немско Порше“, а защо не и спа комплекса с басейн. Броят на частните басейни в Германия е значителните 720 хиляди, повечето от тях са на открито. Ако се преброят и наземните по-малки варианти – броят им достига внушителните два милиона. Тази масовост предопределя сериозното развитие на бранша и възможностите за изследователски проучвания, които бързо се внедряват в практиката. 

Басейнът днес не е само добавка към двора, нито трябва да го затормозява. Той е част от холистично решение на градина с басейн, воден ландшафт сред зелено пространство. Той включва плитки зони с редица интелигентни аксесоари: подводни атракции, дюзи, фонтани, осветление. Сравнително намаленият му размер може да бъде 3х7 м, което е напълно достатъчно, ако се активира насрещно движение на водата. Компактният басейн се използва, все повече, за водна гимнастика и подводен масаж. Хората с подобни навици го търсят при своите пътувания, затова водните басейни и съоръжения стават неизменна част на всеки хотел и на хотелиерите се налага да си сверят часовника на Аquanale. 

Дизайн и водещи тенденции.  Чистите форми и линии са водещи в съвременния дизайн на басейна. Те създават непреходна елегантност, без излишна претенциозност. Тази тенденция замества предишния стремеж към крайна индивидуализация с многобройни извивки и десетки цветови решения. При материалите днес се налагат: естественият камък, оригиналното дърво и стъклото. Цветовете са редуцирани до бяло, сиво, земни нюанси. Изисканите полирани повърхности на мрамора и дървото оформят елегантния спа център. Необходимите технически елементи, като батерии и арматури, се скриват за да се запази общия хармоничен вид, а управлението се извършва със сензорни екрани. Така решеният душов панел на тавана може да работи по различни сценарии само с едно докосване. Експериментите с нови материали се поощряват, без да се отричат установените.

Екологични изисквания, технология и дигитализация. Собственият басейн, който в миналото е бил претенциозно енергийно разхищение, днес се стреми да бъде екологичен и устойчив. Той пести енергия по много начини: покритието може да намали енергията за подгряване до 80 процента в зависимост от размера; използват се естествени източници, вкарани в работа чрез топлинна помпа и слънчев абсорбатор; всеки от продуктите е все по-ефективен и се нуждае от по-малко инициираща ел. енергия; използват се водещите енерго-спестяващи технологии от други области, например. LED осветление; предпочитат се рециклируемите материали, каквато е неръждаемата стомана. Топлинната помпа, наложила се като опазващ околната среда механизъм, се развива чрез адаптиране към конкретните изисквания, намаляване на размера и по-тиха работа.

Дигитализацията засяга изграждането, контрола и ръководството на елементите на басейна свързани със захранването, затоплянето и пречистването на водата – всичко това може да се извършва със съобщения през компютъра или телефона, както и да се проследяват параметрите на водата. Колкото се опростява експлоатацията, толкова се усложнява производството на високотехнологичните разработки. Басейните не могат да се поръчват он-лайн, а се нуждаят от компетентни консултации, но това не бива да спира тяхното изпълнение. Освен това, хората които работят от къщи са склонни да инвестират повече в басейн в градината, отколкото тези, които само спят в дома. В заключение: високотехнологичните продукти се търсят само ако гарантират сигурността при експлоатация, когато осигуряват по-високо качество на продукта. Подготвени са нормативи за качеството на частните басейни, касаещи предимно чистотата на водата, които ще се прилагат от 2016 г., затова са залегнали вече в производството на съоръженията.  

Естествените басейни са клон на изкуствените басейни, привличащи вниманието в богатата с езера и реки Германия. Те се изграждат сравнително трудно, изискват хидро- и биологически познания и се използват само през топлия сезон. Преимуществата им са свързани с естественото пречистване на водата в тях, което ги прави част от природната среда. Усещането, да си чест от природата, е незаменимо и техният брой също се увеличава.

Шестото издание на Аquanale, 27-30 Октомври 2015 г., показва продължаващото развитие и интернационализация на панаира. В центъра на Палата 6.1 ще бъде оформен Форум за басейни и спа-зони, като специална експозиционна площ, където заинтересованите посетители ще се информират свободно за новите норми, тенденции и последни теми в, рамките на организираната от панаира експертната програма.

FSB демонстрира глобално търсене и нови формати за спортните събития
Независимо от вида на спортните събития, броят им в световен мащаб и интересът към тях нараства, а географията им се разширява. Потенциалът на спортната индустрия също расте. Градския спорт и местата за отдих предполагат креативно проектиране. Създават се специални фитнес уреди за възрастните и тематични площадки за деца под три години с високите стандарти, по отношение на дизайна, използват се високотехнологични природни материали. Развиването на нови визуални ефекти в спортните съоръжения е възможно чрез модерен дизайн или чрез заимстване от виртуалните игри. Новите тенденции в училищния спорт са насочени към физически упражнения, развиващи младежите комплексно – стенно катерене, равновесни упражнения, изпробване на нови спортове, които се практикуват в по-малки зали. Продуктовите иновации в областта на настилките за спортни терени целят важни характеристики – преносимост, безопасност, мултифункционалост, възможност за рециклиране. Технологичният напредък при изкуствената тревна настилка касае самите стръкчета, които са по-издържливи, а пълнежът от гранули е с органична форма, от многократно рециклируеми материали. Новите материали изпълняват все по-сложни изисквания – нови ефективни конструкции, индивидуализирани съоръжения, точна измервателна апаратура. Разумно използване на ресурсите в спортните съоръжения е възможно чрез мащабни и леки конструкции, за които е създаден новият онлайн портал за устойчиви спортни събития "Зелен Шампионат 2.0" на Немската асоциацията за олимпийски спортове. Обществените басейни доставят здраве и развлечение, за тези които са поели отговорността за собственото си добруване. Те функционират като подводни спортни зали, в съответствие с променящата се демография, едновременно с това са част от водно-развлекателните дейности за младежите. 

+16
Автор: Анета Трифонова, кореспондент на „Още за къщата” на пресконференцията
Закони Нормативна база Коментари