Новите идеи от Cersaie 2022

Cersaie, ежегодното изложение в Болоня, Италия, е вдъхновение за интериорните дизайнери и за всеки, който се интересува от обзавеждане – там можете да научите всички новости, тенденции и иновации при керамичните плочки и в обзавеждането за баня.
18.10.2022
Теменужка Захариева
1467
баня, изложение Cersie, Cersaie 2022
Новата дървена плочка Impulso от Corà Parquet, превръща статичната дървена повърхност в динамична.
Източник: Corà Parquet

Cersaie, ежегодното изложение в Болоня, Италия, е вдъхновение за интериорните дизайнери и за всеки, който се интересува от обзавеждане – там можете да научите всички новости, тенденции и иновации при керамичните плочки и в обзавеждането за баня. Тази година той се състоя от 26 до 30 септември и посрещна повече от 90 000 посетители и над 624 изложители от 27 страни по света – цифри, доближаващи се до тези от преди пандемията.

Какви са акцентите?

Текстури, микрогравирани върху порцелана, интензивни нюанси, нови покрития и формати:  
 

  

Mirabilia на Marca Corona. източник: Marca Corona


Новата колекция Botanica от Tokujin Yoshioka е първата мозайка на Mutina, специално разработена за подове. Проектът отново изразява дълбокото очарование на дизайнера от естествения свят, включвайки два модула, вдъхновени от неговите елементи и текстури: семена и цветя.


   Botanica от Tokujin Yoshioka.  източник: Mutina


Ефектът на тапета придобива оригинално емблематично измерение. Линията керамични тапети Wide&Style Mini на ABK включва осем изключителни модела и текстури, дефинирани от уникални геометрии и ярки цветове. Произведена в Италия, облицовката е с размери 60x120 cm за малки и големи пространства. 
 

Серия Upcycled на ABK, Източник: STIRpad


Звездата на шоуто и тази година беше цветът: видяхме арматури, мивки и кранове в различни цветове, от най-наситени нюанси до пастелни, заедно с текстурираните покрития за баня, в съответствие с по-широките тенденции в обзавеждането.

 

Избран измежду различни цветни колекции, победителят за наградата ADI Ceramics & Bathroom Design Award беше душ Groove от Odo Fioravanti за Alpi (на снимката по-долу). Изработен от полиуретанова пяна, той може да бъде боядисан във всякакъв цвят.
   

  
Душ Groove от Odo Fioravanti за Alpi. Източник:  Alpi  


Marvel Travertine е новата колекция на Atlas Concorde, която съчетава красотата на травертина, ценен и древен материал, традиционно използван в архитектурата, с  техническите предимства на керамиката. Мозайката Оригами е вдъхновена от едноименното японско изкуство, създавайки триизмерната илюзия за диаманти, излизащи от повърхността.
   

  
Мозайката Оригами от новата колекция Marvel Travertine е вдъхновена от едноименното японско изкуствоИзточник: Atlas Concorde
 

Особено впечатляваща е идеята за комбинация в едно на различни материали: новата дървена плочка Impulso от Corà Parquet, проектирана от Pininfarina Architecture представена на Cersaie 2022, превръща статичната дървена повърхност в динамична. Дървеният паркет се трансформира, докато се слива с други материали – керамика или мрамор. Комбинацията от топли дървесни тонове с керамични модули, наподобяващи бетон или мрамор е в тон с модерната тенденция за повече тактилност в интериора, но е подходяща и за външни зони, както и за всекидневни с кухни, спални с бани.
 

Закони Нормативна база Коментари