Нискоенергийна и луксозна къща - съвършенството е възможно

Къщата-модел на LivingHomes®, която представяме, може да се каже, че е един от най-добрите примери за съвършенна нискоенергийна жилищна сграда. Тя не отделя вредни емисии, преработва отпадъците, спестява енергия и вода и е доказателство на максимата, че по-малкото всъщност е повече.
15.05.2007
LivingHomes
209
къща, нискоенергийна къща

Проект: арх. Рей Кап
Фотографии: Tom Bonner и CJ Berg (Sunshine Divis).
Текст: LivingHomes, copyright: LivingHomes, www.livinghomes.net


Къщата-модел, която представяме, може да се каже, че e един от най-добрите примери за съвършенна нискоенергийна жилищна сграда. Тя не отделя вредни емисии, преработва отпадъците, спестява енергия и вода и е доказателство на максимата, че по-малкото всъщност е повече. Разбира се, освен че е и един природосъобразен дом, това е и сграда, отличаваща се с обширни пространства, гледки и усещане за неограниченост, проектирана от световно признатият архитект Ray Kappe - LivingHomes®.

Тази къща на LivingHomes®, водещ производител на модерни жилища от готови сглобяеми елементи, получи възможно най-високия рейтинг по новата система на Американския съвет за зелено строителство (U.S. Green Building Council – USGBC). Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) for Homes е национално признатият в Северна Америка стандарт за високо екологични строителни проекти. Проектът на LivingHomes покри изискванията за Платинено ниво, правейки го първата частна жилищна резиденция в Щатите, получила това отличие и една измежду общо 20 в цялата страна. Rick Fedrizzi, главен управител на USGBC, казва, че макар и жилищният сектор да е нова сфера за LEED, в основата си програмата е предназначена да спомогне трансформирането на строителството за една много по-целесъобразна и ефективна среда.
 


От дома-образец на LivingHomes се очаква да демонстрира, че дизайн със самоподдържащи функции, приложен още в процеса на изграждане, ще спомогне да се намалят експлоатационните разходи, да се увеличи ефективността на дома, ще бъдат огра- ничени и проблемите при поддържането, а в дългосрочен план ще се повиши качеството на вътрешната среда. Да се получи Платинено отличие далеч не е лесно постижение и LivingHomes проявяват амбиция да продължат по същия път, нещо, което ще спомогне изграждането на съзнание и популяризирането на LEED програмата за енергоефективно и екологично строителство. Къщата, която ви представяме, е базирана на стандартния модел на LivingHomes, Ray Kappe 1 (RK1) и се намира в Санта Моника, САЩ. Обширното, свободно жилищно пространство е разделено от серия платформи. Експерименталните модели на Ray Kappe, RK1 и RK2, са замислени да могат да бъдат издигнати и сглобени с минимални усилия и лесно да се пригаждат към някой от индивидуалните желания на купувача. По този начин, с минимални или никакви промени в конструктивно отношение, както и спестяване на времето за планиране, този модел позволява да бъде обърнато внимание на други важни подробности по самото оформление.
 

 


Подобна на програмата за комерсиални сгради, LEED for Homes, класира къщите в четири нива (Официално одобрена, Сребърна, Златна и Платинена сграда), като присъжда точки на проектите, според това колко ефикасно използват енергийните, водните и земни ресурси, материалите за конструктивното изграждане и качеството на подобрената вътрешна среда. Къщата-модел на Ray Kappe в Санта Моника получи Платинено ниво, като бе оценена с 91 от общо 109 точки, по скалата на LEED for Homes. При изграждането й е използвано уникално съчетание от материали, както и иновации в системите за предпазване и оползотворяване на околната среда.

 Очакваният разход на енергия е с 80% по-ефективен от конвенционалните резиденции със същата големина. По-голямата част от необходимата за къщата енергия ще бъде произвеждана на място с помощта на фотоволтаични модули. Водата, която ще се използва за напояване, ще бъде преработвана отпадъчна вода. Повечето от материалите за изграждане на дома са преработени или създадени екологически целесъобразно. Сградата, също така, е изградена със 75% по-малко строителни отпадъци в сравнение с традиционните жилища. Природосъобразните елементи включват, освен фотоволтаичната система и слънчево затопляне на водата и подовете от ACME Environmental и Creative Climate.

 Озеленяването и покривната градина, по дизайн на Richard Grigsby, отклоняват дъждовната вода и облекчават ефекта на натрупване на топлина при конвенционалните черни покриви. В тази нискоенергийна къща също така намират място уреди на Bosch, с пестелив разход и с много висока енергийна ефективност; LED диодни светлини, които консумират само частица от енергията на стандартните осветителни тела; интегрирана система за управление на дъждовната вода, включваща подпочвено напояване, цистерна с обем от 3500 галона и система за пречистване и преработка на отпадъчната вода от домакинството; специални климатични системи от Panasonic, които изсмукват влажността от въздуха в баните; още една подобна, закачена за гаражната врата, автоматично пречистваща въздуха от въглеродния окис.
 LivingHomes използват и Solarban 60 остъкляване на вратите и прозорците, както и поликарбонатно такова от Polygal, което е с по-високи топлинни свойства от нормалното стъкло. Това позволява на дома да бъде не само високо практичен, но и естетически издържан.


Освен с вградените екологични елементи, дизайнът на къщата включва и още няколко иновации, за да се намали неблаготворното влияние върху околната среда. На всеки няколко години повечето собственици предприемат реновация на дома си – процес, който отнема доста време и пари, прахосвайки много ресурси в същото време. Поради тази причина LivingHomes са предвидили в този проект подвижни стени, модулни елементи и една структурна система, която позволява лесна реконфигурация на пространството в къщата.
 

   


Вземайки под внимание фактът, че Агенцията за защита на средата (EPA) категорично определя замърсяването на въздуха във вътрешността на сградите като един от петте най-рискови фактори за човешкото здраве, както и неотдавнашните изледвания, показващи, че нивата на много от пренасяните чрез въздуха замърсители могат да са от 25 до 100 пъти по-високи в затворените пространства, LivingHomes са едни от първите строителни предприемачи, които отделят сериозно внимание на проблема. Къщата на Ray Kappe включва нискоемисионни довършителни материали, органични бои и лакове и стоманена структура, която не позволява образуването на плесен. Още една опция, достъпна за клиента, са вътрешни градини като начин да пречистват застоялия и запрашен въздух, като произвеждат свеж.
 


Заедно с представянето на тяхната нова линия от жилищни модели, LivingHomes направи и една интересна модификация на уебсайта си. Сега на адрес www.livinghomes.net можете да участвате в интерактивния аудио-визуален тур на къщата-модел в Санта Моника, да разгледате отблизо дизайна на двете къщи на Ray Kappe и тази на архитект David Hertz, и още куп други подробности.
 


Ако изберете да се разходите виртуално из къщата, ще може да се запознаете от първо лице с функционалността на всяка една от екологичните системи, елементите и материалите за изграждането на къщата. В същия уебсайт ще може да получите информация за това как и защо е правилно и уместно да изберете нискоенергийния, екологичен дом, и как може да подобрите вашия собствен.
 


Акцентът в тази статия е не само върху един красив дом, макар  и снимките да показват точно това. Този частен дом е най-доброто в лицето на нискоенергийните къщи, сграда, която взима изключително малко от околната среда, намалява значително разходите на собственика, и всичко това на една достъпна според сегашните пазарни стойности цена. С изчерпването на природните ресурси и замърсяването на природата, не е чудно, че повечето развити страни са приели политика, която поощрява правилното, еколо- гично строителство, екологичните програми и начин на живот по принцип. LivingHomes са до голяма степен пионери в това строителство и тази къща е постижение, което ще спомогне много за популяризирането на строителството с грижа за околната среда.

 

Автор: LivingHomes
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари