Не подценявайте холната масичка

Модерните модели са по-дръзки в дизайна
14.12.2014
Светлана ЖЕЛЕВА
5
холна масичка, интериор, мебели, хол, мебели за хол

Холната масичка е подценена в сравнение с масата за хранене или дивана, играе по-скоро второстепенна роля, но имайте предвид,че без нея нито едно обзавеждане няма завършен вид.  Едва присъствието на холната масичка превръща канапето в пълноценно място за сяданe, твърдят експертите от специализираният сайт www.schoener-wohnen.de/.

Къде иначе би могъл човек да постави чашата с кафето, книгата, която чете и чашата с вино?В идеалният случай холната масичка побира още дистанционното, лаптопа, списанията, които може и да ги скрие, защото вкъщи трябва да цари ред. Това става или във вградените чекмеджета на масичката или на втората плоскост, под  главния плот. 

Дизайнът, който искаме 

Бялата холна масичка е най-универсалният тип, тъй като пасва на почти всеки стил обзавеждане. Бялото я прави неутрална, така че е безпроблемно да стои до цветен диван. Тя придава най-естествените цветни тонове и необходимата свежест на стаята.

Ако се спрете на холна масичка от стъкло, то ще разполагате с другия ”класик” в обзавеждането. Нейното предимство е, че благодарение на прозрачния материал е почти незабележима,  възприема се леко от окото. Модерните модели са по-дръзки в дизайна,  играят си с цветно стъкло и се комбинират с обли и елипсовидни модели.

Като материл за масичка, дървото е особено обичано, преди всичко масивната дървесина. Често използвани са дъб, тиково дърво,  орех, а също и по-светлата  дървесина – бреза, клен, явор. Те съотвестват  повече на скандинавския стил на обзавеждане, който включва светла дървесина и много бяло, за да привлича светлината вкъщи.

Стаята се сдобива много бързо с благороден блясък, ако е с метална масичка. Някои по-малки модели дори имат дръжка отгоре, много лесно преносими от едно място на друго и  през лятото можете дори да ги изнесете на терасата.

Масичката: ниска, висока или  с регулируема височина  

Трети много важен критерий, след дизайна и материала,  е да се намери правилната височина. Ето едно златно правило: колкото по-ниска е холната масичка, толкова повече усещане за всекидневна получавате. Ако масичката се комбинира с нисък диван, то ни трябва модел до 30 см височина.  По тази начин се усилва усещането за уседналост. 

Ето още един съвет: избягвайте повърхността на масичката да е над нивото на възглавничките на дивана. Това в наши дни се счита за старомодно. Респективно, ако някой иска да придаде на своя хол известно ретро излъчване, то може с чиста съвест да наруши това правило. Дългокраките масички бяха на мода през 50-те и 60-те години на 20-и век. 

Ако от време на време се нуждаете от по-висока масичка във вашия модерен хол, то модел с регулируема височина е търсеното решение. Според  дизайнерите, или целия плот, или част от него може да се повдигне нагоре. Друг вариант е комплект от масички с различни по височина плотове , които могат да бъдат пъхнати една под друга.

5 важни въпроса при покупка на холна масичка

1. С колко място разполагате?

2. Трябва ли масичката да има чекмеджета за вестници или колелца за лесно преместване?

3. Искаме ниска масичка или модел с регулираща се височина?

4. Ако имате  деца, желаният модел ще издържи ли натоварването на ежедневието?

5. Подхожда ли масичката на останалото обзавеждане или желаете тя да се явява контрапукт в стила?

Модел –контрапункт
Ако става въпрос да се изпробват нови тенденции в стила и да се сложат акценти, холната масичка е най-подходяща за целта. Тя може относително да се замени с друга. Вкъщи може да изпробвате и по-нестандартни решения като напр. маси от естествен камък, които са модерни през последните години. С една холна масичка от камък може да модернизирате дома си, да внесете усещането за „каменно” излъчване, без да плащате в пъти повече за голяма маса за хранене.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари